Dünya

İran, Ukrayna'dan özür diledi!

İran’nın Ukrayna Havayolları’na ait yolcu uçağının ‘yanlışlıkla’ düşürüldüğünü itiraf etmesinin ardından  Hasan Ruhani Ukrayna Başkanı Vlademir Zelenskiy’i arayarak özür diledi. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Zelenskiy’nin Ruhani ile telefon görüşmesi gerçekleştirildiği aktarıldı. Daha sonra Ukrayna Başkanı Twitter hesabından açıklama yaptı. 

Zelenskiy, “Ruhani ile konuştuk. Uçağın düşürüldüğünün kabul edilmesi doğru yolda atılan bir adım. Kazada hayatını kaybedenlerinin kimliklerinin derhal teslim edilmesi ve cenazelerinin Ukrayna’ya teslim edilmesi konusunda ısrar ediyorum. Faillere hesap sorulmalı. Hukuki ve teknik işbirliğini sabırsızlıkla bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

İran, Ukrayna'dan özür diledi!

İran uçağı ‘yanlışlıkla’ düşürdüğünü itiraf etmişti

İran Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna Havayollarına ait yolcu uçağının “hassas askeri bir noktanın” üzerinden geçerken “insani hata” sonucu hava savunma sistemi tarafından yanlışlıkla düşürüldüğünü bildirmişti.

 Zelenski, “Ukrayna halkını her koşulda koruyacağız”

Hayatını kaybedenlerin cenazelerinin Ukrayna’ya getirileceğini, böylelikle sevdikleriyle vedalaşma imkanına sahip olacağını dile getiren Zelenski, Ukrayna yönetiminin insan hayatı konusunda her türlü hassasiyeti göstereceğini, zira insan hayatının dünyadaki bütün devletler, hükümetler ve siyasetçiler için en temel öncelik olması gerektiğini ifade etti. Olayın ardından Ukrayna Başsavcılığı’nın olayda sorumluluğu olanlarla ilgili dava açtığını, Ukrayna yönetiminin olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarına tazminat ödenmesi için gerekli adımları atmaya başladığını belirten Zelenski, “Burada bir kez daha ilan etmek istiyorum ki, biz Ukraynalılar’a sadece güvenlik duygusunu değil, aynı zamanda, bu gezegenin hangi köşesinde olurlarsa olsunlar onları koruyacağımız konusunda güven hissini yeniden kazandıracağız” diye konuştu.

Ruhani veTrudeau görüştü 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tahran’da düşen Ukrayna uçağıyla ilgili Kanada Başbakanı Trudeau ile de görüştü. Ruhani, görüşmede uçakla ilgili detaylı araştırma yürütüleceğini belirtti.