Dünya

Netanyahu İsrail Seçimlerinin Kazananı Oldu!

Oyların yüzde 97’si sayılırken, hiçbir aday tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edemedi ancak Netanyahu kendisini destekleyen diğer sağ partilerle birlikte koalisyon kurmak için seçimlerden güçlü bir pozisyonda çıktı.

Yakın bir yarışa sahne olan seçimler, İsrail’de Netanyahu’nun karakteri ve karşı karşıya olduğu yolsuzluk suçlamalarıyla ilgili bir referandum niteliği taşıyordu.

İsrail medyasına göre, Netanyahu’nun Likud Partisi ve Gantz’ın merkezci Mavi ve Beyaz partisi parlamentoda 35’er koltuk kazandı. Geçtiğimiz dönem Likud’un 30 milletvekili vardı.

Netanyahu gece yarısı yaptığı konuşmada, “Muazzam bir zaferin gecesi” ifadelerini kullandı.

İsrailli lider bu sonuçla birlikte, 71 yıllık İsrail tarihinin en uzun süre görev yapan başbakanı olma yolunda önemli bir adım attı. 2009’dan bu yana başbakanlık görevini yürüten 69 yaşındaki Netanyahu, 90’lı yıllarda da 3 yıl süreyle görev yapmıştı.

‘Filistinlileri Temsil Eden İki Parti Mecliste’

İsrail vatandaşı yaklaşık 2 milyon Filistinliyi temsil eden partiler bu seçime geçen dönemin aksine iki ayrı ittifak çatısı altında girdi. Filistinlilerin seçime katılım oranı en son yapılan genel seçime oranla düşük olsa da iki ittifak da barajı aştı.

Eşitlik ve Barış için Demokrasi Cephesi (Hadaş) ile Değişim için Arap Hareketi’nin (Ta’al) kurduğu ittifak 6, Ulusal Demokratik Birlik (Beled) ile Birleşik Arap Listesi’nin oluşturduğu ittifak ise 4 milletvekili çıkardı.

Benyamin Netantahu kimdir?

Binyamin “Bibi” Netanyahu İsrailli siyasetçi, siyasi parti lideri ve İsrail’in mevcut başbakanı. Başbakanlığının yanı sıra Netanyahu, Likud Partisi’nin başkanlığı, İsrail parlamentosu milletvekilliği, İsrail Dışişleri Bakanlığı görevlerini yürütmektedir.

Netanyahu, İsrail doğumlu ilk başbakandır. 1967 Altı-gün Savaşında, İsrail Güvenlik Kuvvetleri’ne katıldı ve Sayeret Matkal özel biriminde takım lideri oldu. Birçok operasyonda görev aldı. Bu operasyonların içinde; Hediye operasyonu ve omzundan vurulduğu İzotop Operasyonu vardır. 1973 yılında Yom Kippur Savaşı’nda ön cephede savaştı, Süveyş kanalı boyunca yapılan baskınlarda görev aldı ve Suriye sınırlarının içinde gerçekleşen Komando saldırısında liderlik yaptı .Terhisinden önce yüzbaşı rütbesine ulaştı. Netanyahu, 1984 yılından 1988 yılına kadar Birleşmiş Milletler İsrail Elçiliği yaptı, Likud Partisi’nin başkanlığı yaptı ve 1996-1999 yılları arasında başbakanlık yaptı.