Dünya

New York Times gazetesi Arakanlı Müslümanlara yapılan zulmün devam ettiğini duyurdu

NYT Yayın Kurulu, “Myanmar’ın Arakanlı Müslümanlara yaptıklarının özrü  yok” başlıklı başyazı kaleme aldı.

Yazıda, “Vatansız Arakanlı Müslümanları, Myanmar’a geri döndürme planı  şimdilik askıya alındı ancak zulüm ve adaletsizlik sürüyor.” değerlendirmesinde  bulunuldu. 

Bangladeş ve Myanmar hükümetleri arasında imzalanan geri dönüş  anlaşmasınaBirleşmiş Milletler (BM) ve onlarca insan hakları kuruluşunun karşı  çıktığına işaret edilen yazıda, “Bu anlaşma, etnik temizliğin hedefinde olan  Arakanlılara eskisinden daha iyi davranılacağına dair güvence sunmuyordu.”  ifadesi kullanıldı.

“DÜNYANIN SİZİN AÇIKLAMALARINIZA İHTİYACI YOK”

Yazıda,”Arakanlı Müslümanların durumu, dünyadaki en büyük  adaletsizlikler arasında yer alıyor. Bir zamanlar kendisine saygı duyulan Aung  San Suu Çii de dahil, Myanmar hükümeti tüm suçlarını inkar etti. Bu hükümet,  Budistlerin çoğunlukla yaşadığı Myanmar topraklarındaki Arakanlı Müslüman  azınlığa yaptıklarına kılıf uydurmak için tarihteki kindarlığı yeniden diriltti  ve tarihi çarpıttı.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Myanmar lideri Suu Çii ile ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in 14  Kasım’daSingapur’daki görüşmesinde Suu Çii’nin, “daha iyi şartlar altında size  neler olduğunu anlatacağım” dediğine işaret edilen yazıda, “Hayır Suu Çii,  dünyanın sizin açıklamalarınıza ihtiyacı yok. Ayrıca dünyanın, Arakanlı  Müslümanlara yapılan haksızlıklar ile bu kişilere yakılıp yıkılan evlerini  yeniden yapıp, güvenli ve onurlu şekilde yaşayacaklarına dair güvence vermekten  mahrum geri dönüş anlaşmalarınıza da ihtiyacı yok.” ifadesi kullanıldı.

Yazıda şu ifadelere yer verildi:

“Myanmarlı generaller ve sivil işbirlikçilerine gerekli adımları  attırmanın yolunun bu kişileri buna mecbur bırakmak olduğu uzun süredir açıkça  görülüyor. Buna mecbur bırakmanın yolları ise suçluların Uluslararası Ceza  Mahkemesinde yargılanması, bu kişilere yaptırım uygulanması, seyahat yasağı  konması ya da mal varlıklarının dondurulmasıdır.  Çin, Myanmar ve Bangladeş  üzerideki gücünü daha elle tutulur bir çözüm ortaya koymaları için kullanarak,  bugüne kadarkinden daha yardımcı bir rol oynayabilir.”