Dünya

Son dakika: ABD Türkiye’ye karşı harekete geçti! Trump yaptırımları açıkladı

ABD Başkanı Trump Türkiye’nin Suriye’de başlattığı Barış Pınarı Harekatı sonrasında ardı ardına açıklama ve tehditlerde bulunuyordu.

Trump yaptığı son açıklamada “Yakında Türkiye hükümetinin mevcut ve eski yetkilileriyle Türkiye’nin kuzeydoğu Suriye’deki istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerine destek veren kişilere dair bir başkanlık kararnamesi imzalayacağım” dedi ve ekledi:

-Çelik için gümrük vergisi Mayıs ayından önceki gibi yüzde 50’ye çıkarılacak.

-ABD Ticaret Bakanlığı, Türkiye ile yürüttüğü 100 milyar dolarlık ticaret anlaşması müzakerelerini derhal durduruacak.

Trump, imzalayacağı başkanlık kararnamesinin ciddi insan hakları ihlalleri yapan, ateşkesleri engelleyen, yerinden edilen insanların evine dönmesine izin vermeyen, mültecileri zorla evine gönderen veya Suriye’de huzur, güvenlik ve istikrarı tehdit eden herkese çok güçlü ek yaptırımlar getireceğini söyledi.

Trump’ın açıklamaları şöyle:

“Yakında, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda istikrarsızlığa katkı sunan hareketlerine katkı koyan hükümetin mevcut ve eski hükümetinin yetkililerine ya da herhangi bir kişiye yaptırım uygulanması konusunda yetki veren bir Başkanlık kararını yayınlayacağım.

“Çelike uygulanan gümrük vergisi mayıs ayında yaşanan indirimin öncesindeki gibi yeniden yüzde 50’ye çıkarılacak. ABD, Ticaret Bakanlığı tarafından sürdürülen ve Türkiye’yle 100 milyar dolarlık ticaret anlaşmasını içeren müzakereleri hemen sonlandıracak.

“Ofisteki ilk günümden bu yana, Trump yönetimi yorulmada ABD ve onun vatandaşlarının güvenliği için yorulmadan çalışıyor. ABD ve onun partnerleri IŞİD’in acımasız bölgesel halifeliğinin yüzde 100’ünü özgürleştirdi. Türkiye bu yapılanları tehlikeye atmamalı. Türkiye aynı zamanda Suriye’nin kuzeydoğusundaki sivillerin, özellikle hassas etnik ve dini azınlıkların korunmasına öncelik vermelidir. Sivillere ayrımcılık, sivil yapıların yok edilmesi ve etnik veya dini azınlıkların hedef alınması kabul edilemez. Buna ek olarak sığınmacıların geri dönüşü güvenli, gönüllü ve onurlu bir biçimde sağlanmalı.”