Dünya

Ukrayna'da sıkıyönetim ilan edildi

Verkhovna Rada, Ukrayna’da sıkıyönetim ilanına ilişkin yasayı destekledi. 226 milletvekili ile 276 milletvekili oy kullandı.

Sıkıyönetim 28 Kasım günü sabah saat 9’da 30 günlük bir süre için tanıtıldı. Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko, saat 21 ‘den önce, bir öncekinin yerine geçen yeni bir kararname hakkında konuştu.

Geçerlilik süresinin 60 ila 30 gün arasında azaldığını vurguladı. Sıkıyönetim, yalnızca Rusya ve Transdinyester sınır bölgelerinde tanıtılacak: Zaporizya, Lugansk, Donetsk, Vinnitsa, Nikolaev, Odessa, Sumi, Kharkiv, Chernihiv, Kherson bölgeleri, Kara ve Azak denizlerinin iç suları.

Poroshenko ayrıca hakların ve özgürlüklerin sadece Rus saldırganlığı durumunda sınırlandırılacağını kaydetti.

Parlamentoda, saat 16’da toplanan olağanüstü bir toplantı için. Parlamentoda 338 milletvekili kayıtlı. Sıkıyönetim yasası için en az 226 oy olmalı. Meclis Başkanı Andrei Parubiy on dakika ara verdiğini duyurdu, ancak neredeyse üç saat sürdü.

Rada, Ukrayna / EPA’daki askeri plozheniye nasıl oy verdi?

Ne için oy verdi?

26 Kasım gecesi, MGK, 60 gün boyunca Ukrayna genelinde sıkıyönetim yasağı koyma gereğine karar verdi. Uzatmak için, tam tersine, zamanından önce durdurulabilir veya edilebilir . Bakanlık sekreteri Oleksandr Turchynov, Ukrayna’nın Azak Denizi’ndeki olayları “bir askeri saldırı eylemi” olarak gördüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko , “Ukrayna’nın kimseyle savaşmayacağı” nedeniyle sıkıyönetimin savaş ilanı anlamına gelmediğini açıkladı . Cumhurbaşkanı, ülkenin savunmasını güçlendirmek için sıkıyönetim gerektiğini vurguladı.

Daha sonra Poroshenko, kararnameyi 60 ila 30 gün arasında değiştirdiği başka bir belge ile değiştirdi, böylece seçim kampanyasına müdahale etmemesi gerektiğini söyledi.

26 Kasım Poroshenko sıkıyönetim ilanına ilişkin bir kararname imzaladı. Meclis yürürlüğe girmeden önce oy kullanmalıdır. Verkhovna Rada Komitesi kararnameyi onayladı ve Parlamento tarafından kabul edilmesini önerdi. Sonuncusu 12 noktadan oluşuyordu. Yeni baskıda – sekiz puan. Henüz yayınlanmadı.

Cumhurbaşkanı Rada oturumu öncesinde yaptığı açıklamada, “Anayasa görevimi yerine getirdim ve birkaç saat önce kararnamemle Ukrayna’nın tüm bölgelerine sıkıyönetim verdim,” dedi.

Sıkıyönetim 28 Kasım günü sabah 9’dan itibaren tanıtıldı. Kararnamenin bir parçası olarak, cumhurbaşkanı Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmayına kısmi seferberlik etkinlikleri ve operasyonel yedek rezervuarlarla eğitim kampları düzenlemeleri talimatını verdi . Ancak, bu hemen seferberlik anlamına gelmez . Poroshenko ayrıca hak ve özgürlükler konusunda herhangi bir kısıtlama olmayacağını da vurguladı.

Daha sonra, Rada’da konuşan Turchinov, askeri durumun ağırlaştırılması ve saldırganlığın ağırlaştırılması durumunda , vatandaşların hak ve özgürlüklerinin Anayasaya uygun olarak kısıtlanabileceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı ayrıca ordunun hükmünü artırma kararını emretti, barınma tesisleri hazırladı, yerel makamlar savunma konseyleri oluşturmaları için talimat verdi.

Rada’daki kürsünün arkasında yer alan Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavel Klimkin, sıkıyönetimin uygulanması halinde BM Genel Sekreterine kendi kendini savunma ve silah kullanma hakkı konusunda uyarıda bulundu.

26 Kasım öğleden sonra, Ukrayna ordusu tam olarak uyanmaya getirildi. Ukrayna Deniz Kuvvetleri Kompozisyonu tüm alarmı kaldırdı. Bütün gemiler ve gemiler denize gidiyor.

Ukrayna’da sıkıyönetim ne anlama geliyor?

Sıkıyönetim, kamu otoritelerine özel yetkilerin verilmesini sağlayan özel bir yasal rejimdir.

Sıkıyönetim sırasında getirilebilecek bazı önlemler:

başkanlık yetkileri feshedilemez; Aslında, o Ukrayna’nın tek lideri olur;

seçim tutmanın imkansızlığı;

Askeri mülkiyet hakkı – herhangi bir girişim savunma ihtiyaçları için kullanılabilir;

curfew;

Vatandaşların ve ulaşımın kısıtlanması, belgelerin, eşyaların, konutların vb. kontrol edilmesi;

mitingler ve diğer herkese açık etkinliklerin yasaklanması;

medya yönetmeliği

Azak’ta şiddetlenme

Ukrayna’nın Kerç gemisi Nord’u tutukladığı Mart ayında, Azak Denizi’ndeki durum kötüleşmeye başladı. Buna karşılık Rusya, Ukrayna gemilerinin denetimini güçlendirdi, böylece geçişlerini zorlaştırarak Azak Denizi’ndeki Ukrayna limanlarına zarar verdi. Her iki taraf da bölgedeki askeri güçlerini güçlendirmeye başladı ve daha sık egzersiz yaptı.

Batılı ülkeler sürekli olarak Rusya’yı durumu şiddetlendirmemeye ve Ukrayna’ya gönderilecek mahkemeyi ertelememeye çağırdılar.

Kerç Boğazı’nda çatışma

25 Kasım’da, Kerç Boğazı’nda, Rusya üç Ukrayna gemisini ele geçirdi – iki topçu gemisi Berdyansk ve Nikopol, ayrıca Odessa limanından Mariupol’e Azak Denizi’ne taşınan Yany Kapa römorkörü.

Rusya’nın FSB’si, Kerç Köprüsünün altından geçmeyi engelledi ve Ukraynalı Deniz Kuvvetleri’nin gemilerine ateş açtı, bunların sonucunda yaralılar yaralandı. Rus tarafına göre – üç asker, Kiev’e göre – altı asker. Kerç şehrinde hastaneye kaldırıldılar. Bunlardan ikisi öğretmen.

Dinlenme nerede – bilinmemektedir. Onlarla bir bağlantı yok, Ukrayna Kızıl Haç’tan denizcilerin kaderi hakkında bilgi alıyor. Yaralı denizcilerin yaşamı için bir tehdit olmadığı bildirilmektedir.

Rusya’nın Kerç / FSB’sinde gözaltına alınan Ukrayna gemileri

Buna ek olarak, Rus devriye botu Don Ukraynalı bir römorkör Yany Kapu rammed. Ukrayna Donanması’nın tüm gemileri, Genmol’un Kerç limanında bulunuyor. Gemide toplam 23 kişi vardı.

Ukraynalı tarafı, Rusya’nın Donanma gemilerinin Kerç Boğazı’ndan geçme niyetinde olduğu konusunda uyardığını söyledi.

Rada’daki konuşmasında Genelkurmay Başkanı Victor Muzhenko, bombardıman ve saldırılara ek olarak Rus Su-30 savaşçısının Ukraynalı gemilere doğru iki füze ateşlediğini söyledi.

Rusya provokasyondan söz ediyor

Ukrayna ve Rusya birbirlerini yasadışı eylem ve uluslararası deniz hukuku ihlal suçladı. Rus tarafı, “devlet sınırının ihlali” iddiasıyla bir ceza davası açtı. SBU, saldırgan savaşın patlak vermesi ve yürütülmesi hakkında bir ceza davası açtı.

Moskova denizde “eşsiz bir provokasyon” meydana geldiğini açıklıyor. Kiev’in “sert yaptırımlar” uğruna Kerç Boğazı’nda bir çatışmayı kışkırttığına inanıyorlar.

Ukrayna’da sıkıyönetimin tanıtımı, Kremlin “seçim entrikalarını” ele alıyor.