Eğitim

2016 PYBS Kazanan Öğrenciler İçin Kurum Onay Tarihleri Uzatıldı

25 Ağustos 2016 tarihinde, 2016 Yılı 11. Sınıflar Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS) Sınav Sonucu Milli Eğitim Bakanlığı üzerinden açıklanmıştı. Öğrenciler, bu sınava pansiyonlarda parasız kalma hakkı kazanmak ya da burs almak için başvuru yapmışlardı.

Sonuçların açıklanmasının ardından öğrencilerin kayıt işlemleri için, kazandıkları kurum tarafından onay işlemleri yapılması gerekiyordu. Milli Eğitim Bakanlığı, onay işlemlerine ilişkin bir açıklama yayımladı. Açıklamaya göre, kurumların onay işlemleri 28 Ekim’e kadar uzatıldı. MEB, ayrıca il milli eğitim müdürlüklerine de konuyla ilişkili resmi yazı gönderdi.

MEB’in konu ile ilgili duyurusu:
“2016 Yılı Parasız ve Bursluluk Sınavını kazanan öğrencilerin kurum onay tarihleri 28 Ekim 2016 Cuma günü mesai bitimine kadar uzatılmıştır. Resmi yazı için tıklayınız.”

PYBS Nedir? Nasıl Başvuru Yapılır?
“Devlet parasız yatılılık bursu ilköğretim ve lise öğrencilerine verilen bir burs çeşididir. Süresi 18 yaşına kadar olup, 5. Sınıftan 11. Sınıf dahil olmak üzere bu sınıf aralığındaki kişiler bursu alabilmektedir.

PYBS bursu nedir ? Devlet parasız yatılılık bursu ilköğretim ve lise öğrencilerine verilen bir burs çeşididir. Süresi 18 yaşına kadar olup, 5. Sınıftan 11. Sınıf dahil olmak üzere bu sınıf aralığındaki kişiler bursu alabilmektedir. Bursu alabilmenin temel şartı yıllık kişi başına düşen gelirin belirtilen miktarın altında olmasıdır. Yani durumu iyi olan kişilere burs verilmemektedir. Ancak öğretmen ve gazi çocukları için bu durum geçerli değildir. Devlet parasız yatılılık bursu sınıflara göre yapılışı farklılık gösteren bir burstur. Ancak bu bursu kazanabilmenin tek yolu belirtilen sınavdan yüksek bir puan almaktır. Devlet parasız yatılılık bursu 6,7 ve 8 sınıflara SBS sınavından aldıkları puanların yüksekliğine göre verilmektedir. Ancak 5. Ve 9,10,11’nci sınıflara giden öğrenciler, sadece bu bursa özel yapılan sınava girmek zorundadır.

Devlet parasız yatılılık bursu sınavı yılda bir kez sınıflara göre yapılmaktadır. Sorular genel değil, o yılın soruları olup, öğrencilerin bilgileri taze iken sınav yapılır. Sınavın kazanılması kolaydır. Çünkü devlet parasız yatılılık bursuna çok ciddi rakamlarda kişiye verilmektedir. Ancak sınavlar düşündürücü ve yoruma dayalıdır. Sınavda ne kadar başarılı olunursa, DPY bursunu almakta o kadar kolaydır. DPY bursunun sonuçları ise sınavdan 1 – 2 ay sonra açıklanır ve kazanıp, kazanamadığınızda buralarda belli olur. Kazanan kişiler gerekli bilgileri okulları aracılığıyla gönderir ve bursunu almaya başlar. Kazanamayan kişiler ise seneye eğer ki şartları uyuyorsa tekrar girebilir.”