Eğitim

31 Ağustos okulların açılması için erken bir tarih mi? Uzman isimden kritik açıklama!

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yapmış olduğu açıklamasında okulların açılış tarihine ilişkin, “Okullar için açılış tarihi olarak açıklanan tarih konusunda erken diyemiyoruz çünkü geç dediğiniz bir tarihte bundan daha iyi olacağının garantisi yok” ifadesini kullandı.

4 EĞİTİM MODELİ PLANLANIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı, ölümcül koronavirüs salgını sebebiyle Mart ayında eğitime ara vermişti. Yapılan açıklamaya göre 31 Ağustos tarihide okulların açılacağı bildirildi. MEB tarafından yapılan açıklamalarda okullarda 4 eğitim sisteminin ön planda olduğu ifade edildi. 4 eğitim planında en çok ön plana çıkan sistem ise karma eğitim oldu.

TÜM DÜNYADA ZOR

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, sadece ülkemizde değil, tüm Türkiye’de okulların açılış tarihinin zor bir karar olduğunu ifade etti. Yapılan son araştırmalarda, virüsün 10 – 19 yaş grubunun bulaştırma riskinin çok yüksek olduğu belirtildi.

EN YÜKSEK BULAŞ YAŞ GRUBU 10 – 19 YAŞ GRUBU

Açıklamasında en yüksek bulaş grubunun 10 – 19 yaş grubu arasında olduğunu ifade eden doktor, açıklamasında şunları kaydetti:

“Güney Kore’de yeni çıkan çalışmada bulaşların hangi yaş gruplarında ne kadar olduğuna bakıldı ve görülen en yüksek ev içi temasta en yüksek bulaş 10-19 yaş grubunda. Evin içinde virüsü taşıyan 10-19 yaş aralığında ise diğer yaş gruplarına göre daha çok bulaştırıyor ama dışarıda ev dışında arkadaş ortamında ise 20 yaş üstü daha riskli. İkisini kıyasladığında evde bir kişide virüs varsa bulaştırma ihtimali yüzde 11.8 iken, arkadaş ortamlarında virüs taşıyan biri varsa bulaştırma ihtimali sadece yüzde 1.9. O halde en büyük bulaş ev ortamında ve bunu en çok 10-19 yaş arasındaki çocuklar sağlıyor. Bu da çocuklarda çok virüs çıkıyor olarak anlaşılmamalı çok aktifler, evin içinde kontrolü sağlamak çok zor. Mesafeye dikkat etmeleri, evin içinde maske takmaları mümkün olmuyor gibi nedenlerle de bulaştırdıkları gösterildi”

31 Ağustos okulların açılması için erken bir tarih mi? Uzman isimden kritik açıklama!

KONTROL ETMEK KOLAY DEĞİL

Çocukların genelde belirti vermediğini ifade eden Prof. Dr. Ceyhan, açıklamasının devamında, “Okullardaki dezavantaj bulaşan çocukların çoğu hafif ve belirtisiz geçirdiği için farkına varamıyorsunuz. O çocuk evde daha riskli ağır seyredebilecek, yaşı yüksek, kronik hastalığı olan birine bulaştırdığı zaman anlayabiliyorsunuz bu da tedbir almanızı geciktiriyor. Hangi okul olduğunu bulup tedbir aldığınızda bulaşın üzerinden ay geçmiş oluyor. O yüzden okulların açılması her ülkede en zor karar verilen konulardan biri. Bir ülkede salgın başladığında ilk kapatılan yerlerden biri okul oluyor. Türkiye’yi düşünürseniz 18 milyon kişiden bahsediyoruz. Bunları kontrol etmek kolay değil” dedi.

OKULLARIN AÇILMASI VERİLEN EN ZOR KARAR

En zor kararlardan bir tanesinin okulların açılması olduğunu ifade eden uzman doktor açıklamasını şu şekilde sonlandırdı:

“Okullar için açılış tarihi olarak açıklanan tarih konusunda erken diyemiyoruz çünkü geç dediğiniz bir tarihte bundan daha iyi olacağının garantisi yok. Virüsün mutasyon riski var. Salgının iki seneden önce bitme ihtimali çok yüksek. Bir dönem ara verilmesi de çok zor. Çocukları evde bırakacak olan çalışan anne ve baba açısından o da zor. Üzerine çok çalışılması gereken bir konu. Bunun için Milli Eğitim Bakanlığından, Sağlık Bakanlığından, Çalışma Bakanlığından eğitim ve tıp fakültelerinden grupların çok sıkı bir şekilde çalışıp bir arada karar vermesi gereken bir konu. Bence en zor karar verilecek konu bu”