Eğitim

Adalet Meslek Yüksekokullarında Farklı Bölümler Açılacak

Adalet Bakanlığı, adalet meslek yüksekokullarında uygulanan programın çeşitlendirilmesi, ihtiyaca göre yeni bölümlerin açılması için harekete geçti. Buna göre mahkeme katipliği, savcılık katipliği, avukat katipliği, icra katipliği gibi bölümler açılması için çalışma başlatılacak. Adalet Bakanlığının 2017 hedeflerini değerlendirmeyi sürdürüyoruz.

Adalet Meslek Yüksek Okullarında Verilen Eğitimin Geliştirilmesi İçin Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerle İşbirliği Yapılacak

Yargı teşkilâtı için büyük bir kazanım olan Türkiye Adalet Akademisi, yargı mensuplarının eğitimi açısından hayati derecede öneme sahiptir. Akademinin kurulması, hizmet öncesi ve hizmet içi eğitime ivme kazandırmıştır. Yargı çalışanlarının mesleki yetkinliğinin artırılması için adalet meslek yüksek okullarıyla işbirliğine gidilmesi hedeflenmektedir.

Adalet meslek yüksek okullarında uygulanan müfredatın yeknesak hale getirilmesi için ilgili kurumlarla işbirliği yapılması, Yüksekokullarda uygulanan programın sektörün ihtiyaçlarına göre çeşitlendirilmesi (mahkeme katipliği, savcılık katipliği, avukat katipliği, icra katipliği gibi) için çalışılması, Adalet teşkilatında ihtiyaç duyulan alanlarda (ceza infaz kurumlarının güvenlik hizmetleri gibi) program açılması ya da müfredatta gerekli değişikliğin yapılması sağlanacaktır.

Adli Tıp Kurumunun Kapasitesinin Güçlendirilecek

Adalet hizmetleri alanında önem taşıyan bir diğer alan ise Adli Tıp Kurumunca yürütülen hizmetlerdir. Hizmetlerin ülke geneline yaygınlaşması, teknolojik altyapı ile donanımın sürekli yenilenmesi ve ülke genelinde hizmet standartlarının oluşturulması, adli bilimler alanında uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi, insan kaynaklarının nitelik ve nicelik olarak güçlendirilmesi bu alandaki çalışmaları oluşturmaktadır.

Yargı-medya ilişkilerinin sağlıklı bir şekilde geliştirilmesi ve yargıya olan güvenin artırılması ile temel özgürlüklerin güçlendirilmesi amacıyla adliyelerde basın sözcülüğü kurumunun yapılandırılarak basın sözcülüğü bürolarının oluşturulması planlanmaktadır.

Adli Tıp Kurumu, İstanbul’daki Merkez birim dışında 15 Grup başkanlığı (6 Grup Başkanlığı hizmet binası ve personel istihdamının henüz yerine getirilememesi nedeniyle hala Adli Tıp Şube Müdürlüğü olarak hizmet vermektedir) ve 9’u İstanbul dâhilinde, 62’sı Taşra Teşkilatı olmak üzere toplam 71 Şube Müdürlüğü ile görevine devam etmektedir. Adli tıp birimlerinin Türkiye’nin her ilinde faaliyette bulunması sağlanacaktır.

İhtiyaca göre icra ve iflas personeli alımına devam edilecek

Geçtiğimiz süreçte icra satışlarına UYAP aracılığıyla elektronik teklif yoluyla katılma imkânı sağlanmıştır. Bunun yanında ayrıca, icra ve iflâs dairelerinde yapılan tüm işlemlerin elektronik ortamda, güvenli elektronik imza ile yapılmasına olanak tanınmasının yanı sıra, icra ve iflâs dairelerine yapılacak her türlü tahsilat ve reddiyatın banka aracılığıyla yapılarak nakit para alış verişinin önüne geçilmiş ve icra kâtipliği kadrosu ihdas edilmiştir.

Uzman personel ve diğer personel sayısı artırılacak

Ceza infaz sisteminin aksayan yönlerinin düzeltilmesi ve ulaşılan başarının sürdürülebilirliğinin sağlanması; eğitimli, denetime açık ve motive olmuş infaz personeliyle mümkün olacaktır. Bu kapsamda önümüzdeki dönemde ceza infaz sistemimiz açısından büyük bir önem taşıyan eğitim merkezlerinin kapasitesinin artırılması ve fiziki şartlarının geliştirilmesine devam edilecektir.

İlgili kanun tasarısının yasalaşma sürecinin tamamlanması halinde ceza infaz kurumlarının dış güvenliğinin (sevk ve nakilleri de kapsayacak şekilde) İçişleri Bakanlığı’ndan devralınması sağlanacaktır.

Teknolojik altyapının ve insan kaynakları kapasitesinin geliştirilmesi

Faaliyet alanlarımızdaki iş ve işlemler yerine getirilirken teknoloji kullanımının yaygınlaştırılması, adlî sicil alanında personel ihtiyacının azaltılması ve mevcut birimlerdeki personelin ihtiyaç duyulan diğer birimlerde değerlendirilmesi, adlî istatistik alanında ise ulusal ve uluslararası standartlarda istatistik üretmesi amacıyla yürütülen çalışmalar çerçevesinde, altyapının ve insan kaynakları kapasitesinin geliştirilmesi plânlanmaktadır.

Avukatlık Kanun Taslağı Yasalaşacak

Adalet hizmetlerinin etkinlik ve verimliliğinde yargılamanın süjelerinden biri olan avukatların önemi tartışmasızdır. Bu nedenle avukatlık mesleğine ilişkin olarak dünyada yaşanan değişim ve gelişimlere uygun mevcut sorunlara çözüm getiren yeni bir Avukatlık Kanunu Taslağı’nın ilerleyen süreçte yasalaştırılması planlanmaktadır.

Bilirkişilik uygulamasında sertifika sistemine geçilecek

Ülkemizde bilirkişilik sistemine yöneltilen eleştirilerin yanı sıra ayrıca ilerleme raporlarında da bilirkişilik sisteminin yargılamaların kalitesini artırmadığı yönünde değerlendirmeler bulunmaktadır. Eleştiriler; hukuki konularda dahi bilirkişi görüşü alındığı, aynı konuda birden çok kez bilirkişi görüşüne başvurulduğu, hakimlerce bilirkişi mütalaalarının aynen gerekçelere geçirildiği konularında yoğunlaşmaktadır.

Önümüzdeki dönemde bilirkişilik denetim sisteminin oluşturulması, akreditasyon ve onaylama sürecini yönetecek bir kurumsal yapının kurulması gibi faaliyetler yürütülecektir.

KAMUPERSONELİ.NET – ÖZEL HABER

Bir Yorum

  1. yargıda ciddi dercede önemli olan adalet myo mezunları diyor ama alıma gelince herkesle bir tutuluyor.lise mezunuyla aranızda hiç fark yok.boşuna okumanıza gerek yok.üstelik zor bölümdür.boşuna harç,zaman emek verirsiniz benden söylemesi