Eğitim

Adrese Dayalı Lise Sistemi Vatandaşları Zora Sokuyor!

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının yerine geçirilen yeni Liseye Geçiş Sistemi (LGS) sebebiye veliler göç etmeye başladı.

Söz konusu sitemle beraber öğrencilerin yüzde 10’u sınavla öğrenci alacak 1367 okula 2 Haziran 2018’de yapılacak olan LGS puanları ile yerleştirilecek.

Yaklaşık 1 milyon öğrenci ise adreslerine göre liselere yerleştirilebilecekler.

Adrese dayalı olarak yerleştirme yapılması çocuklarının daha iyi bir okulda eğitim görmesini talep eden aileleri başarılı okulların bulunduğu mahallelerde ev arayışlarına sürükledi.

Okul için taşınma ve farklı adresler göstererek söz konusu uygulamaların engellenmesi amacıyla e-okul üzerinden yapılacak okul tercihlerin ikamet edilen yerde en az 6 ay bulunma şartının getirileceği yönünde çıkan ifadeler velileri zor durumda bıraktı.

Aileler ikamet şartlarına göre nakil işlemlerine aylar öncesinden başladı.

Mahalle muhtarları yeni kurular şehirlerden uzak okul çeşitliliği az olan ve eğitim seviyesi düşük mahallelerden büyük ve köklü mahallelere başvuruların olduğunu belirtiyorlar.

Habertürk’ün haberine göre Ankara Birlik Mahallesi Muhtarı Kadriye Ara Keleş yaptığı açıklamada;  “Adrese dayalı okula geçilmesiyle yoğunluğumuz arttı. İyi okulu olan bütün mahalle muhtarları sıkıntıda.

Aileler, ikametgahlarını aldırabilecekleri adres soruyorlar. Özellikle Mamak’tan gelen çok aile var. Yapabileceğimiz bir şey olmadığını söylesek de ağlayanlar, yardım isteyenler, para teklif edenler oluyor” ifadelerini kullandı.

Bu konuda Ankara Ümit Mahallesi Muhtarı Meryem Güven ise yaptığı açıklamada;  “Daha önce herkes tanıdıklarının yanına ikametgah alıyordu. Talep artınca tanıdık bulamayanlar bize gelip soruyor.

Bizim bölgede yeni lise olarak sadece bir imam hatip lisesi var. Aileler imam hatip lisesine göndermek istemediklerini söylüyor ve adres değişikliği için gelmekte” dedi.

Kamupersoneli.net I ANKARA