Eğitim

Ahıska Türkü Öğrencilere Burs Verilecek !

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, “Allah önce bizim birliğimizi ve beraberliğimizi daim etsin, sonra bu birlik Türk dünyasında, ondan sonra Türk-İslam dünyasında olsun. Tabii ki bütün medeniyet coğrafyamızda olsun ve bu birlik önce zulmün en büyüğünü görmüş Ahıskalılara sonra diğer mazlum milletlere barışı, güvenliği, özgürlüğü ve refahı getirsin.” dedi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) iş birliğiyle YTB’de, Ahıska Sürgünü’nü 72. yıl dönümü dolayısıyla anma programı düzenlendi.

Program, sürgün tanıklarının ifadelerinin yer aldığı “Sürgün Tanıkları” adlı filmin gösterimiyle başladı.

Topçu, burada yaptığı konuşmada, Balkanlar’dan Çin Seddi’ne, Galiçya’dan Yemen’e ve Afrika’nın derinliklerinde “La ilahe illallah” diyen herkesin üzerinde önce Allah, arkasında da ay yıldızlı al bayrak olduğunu belirterek, “Allah önce bizim birliğimizi ve beraberliğimizi daim etsin, sonra bu birlik Türk dünyasında, ondan sonra Türk-İslam dünyasında olsun. Tabii ki bütün medeniyet coğrafyamızda olsun ve bu birlik önce zulmün en büyüğünü görmüş Ahıskalılara sonra diğer mazlum milletlere barışı, güvenliği, özgürlüğü ve refahı getirsin.” diye konuştu.

YTB Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül ise Türkiye’nin yeni kurumları olarak Ahıska davasının ve Ahıska sevdalılarının hizmetinde olduklarını söyledi.

Başkanlık olarak bu bağlamda Ahıskalı soydaşlara eğitim, kültür, sivil toplum çalışmaları ve diğer sosyal alanlarda desteklerini dile getiren Bülbül, “Türkiye Bursları ile her yıl 100’ün üzerinde Ahıskalı öğrenciyi ülkemizde burslandırarak ihtiyaç duydukları alanlarda yetişmiş insan eksikliğini gidermeyi hedefliyoruz.” dedi.

Bülbül, şimdiye kadar 3 binin üzerinde Ahıskalı öğrenciyi burslandırdıklarını da anımsattı. Ahıskalıların en büyük sorunlarından birinin de geri dönüş süreci olduğuna dikkati çeken Bülbül, Ahıskalıların sağlıklı geri dönüşünü sağlamanın YTB’nin başlıca görevlerinden olduğunu belirtti.

– “Ahıska vatanımız, Türkiye büyük devletimizdir”

AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu da “Suriyeli, Ahıskalı, Iraklı, hiç fark etmez. Allah’ın izniyle nerde mazlum ve mağdur varsa merhamet medeniyetinin gereği olarak biz yerine getiririz.” dedi.

DATÜB Başkanı Ziyatdin Kassanov da Ahıska bölgesinin Türkiye sınırları dışında kalmasıyla Ahıskalıların problemlerinin başladığını söyledi.

Ahıskalıların her şeye rağmen dinini, dilini, örf ve adetlerini kaybetmeyen bir topluluk olduğunu belirten Kassanov, “Ahıskalılar şanslı bir millet çünkü arkamızda büyük devletimiz Türkiye var.” ifadesini kullandı.

Sürgünün tanıklarından 84 yaşındaki Köşeli Resul ise “Ahıska vatanımız, Türkiye büyük devletimizdir.” dedi.

Resul, “Bugün Allah razı olsun ki Ahıska Türklerine yardımcı olan, onlara sahip çıkan ve vatanlarına kavuşturmaya çalışan Tayyip Erdoğan var.” dedi. 

Kamupersoneli.net – AA