Eğitim

Anadolu Teknik/Anadolu Meslek Lisesi Programlarında Alana Geçiş, Tercih ve Yerleştirme İşlemleri Başlıyor

Anadolu Teknik ve Anadolu Meslek Lisesi Programlarında alana geçiş tercih işlemleri 14 Mayıs 2018 tarihi itibariyle başlıyor. Tercih işlemleri bu yıl 14 -25 Mayıs tarihleri arasında yapılacak. Öğrenciler ve velileri birlikte karar verdikleri  Anadolu Teknik ve Anadolu Meslek Lisesi alanlarına ait 15 adet okul ve alan adını içeren tercihlerini e okul sistemi üzerinden tercih başvurusu veli  veya halen çocuklarının öğrenim  gördüğü okul müdürlüğünce bireysel başvuru ekranlarından yapabileceklerdir. Alana geçiş sonuçlarının e Okul sisteminde ilanının 22 Haziran 2018 tarihinde yapılması planlanmaktadır.

9. Sınıfta kaynaştırma yoluyla eğitim ve öğretimlerine devam eden öğrencilerin Anadolu Teknik ve Anadolu Meslek alanlarına geçişlerinde tercih yaptırılmayacak olup, merkezi yerleştirmeden sonra, il/ilçe yerleştirme ve nakil komisyonu tarafından ikamet adresleri dikkate alınarak özelliklerine uygun meslek alanlarına her bir şubede iki öğrenciyi geçmeyecek şekilde yerleştirileceklerdir.

Yine aynı şekilde özel eğitim sınıflarında okuyan öğrenciler için alan tercihi yaptırılmayacak olup bu  durumdaki öğrenciler yine özel eğitim sınıflarında eğitimlerine devam ettirilecektir.

ANADOLU TEKNİK MESLEK ALANLARINA GEÇİŞ KOŞULLARI

Anadolu Teknik Programlarına , ortaöğretim kurumlarının 9. sınıfını doğrudan geçen ve yıl sonu başarı puanı en az 70 puan olan öğrenciler başvurabilir.Öğrenciler, 9. sınıf matematik, fizik, kimya, biyoloji, Türk dili ve edebiyatı derslerinin yıl sonu başarı puanları toplamının aritmetik ortalamasına göre sıralanırlar ve oluşan puana göre yerleştirilirler. 9. sınıf yıl sonu başarı puanı eşit olan öğrencilerden sırasıyla matematik, fizik, kimya, biyoloji, Türk dili ve edebiyatı derslerinin yıl sonu başarı puanı yüksek olanlara öncelik verilir. Anadolu Teknik Programlarının meslek alanlarını seçmek isteyen öğrenciler, kendi okulları ve diğer okullarda bulunan alanları da tercih edebileceklerdir.

ANADOLU MESLEK ALANLARINA GEÇİŞ KOŞULLARI

Anadolu Meslek alanlarına yerleştirme puanı, öğrencinin  ortaokul sınıflarının yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının % 40 ile 9. sınıf yıl sonu başarı puanının   %60 ı toplanarak belirlenir.

Anadolu Meslek Programlarının alanlarını seçmek isteyen  öğrenciler, kendi okulları dışındaki diğer okullarda bulunan alanları da tercih edebileceklerdir. Kendi okulları dışındaki diğer okullarda bulunan alanları tercih edecek öğrencilerin; geçen yıl girdikleri sınavda aldıkları  ortaöğretime  yerleştirme sınav esas puanı, tercih edilen okulların  2017-2018 eğitim ve öğretim yılındaki 9. sınıf taban puanına eşit  ya da büyük olması gerekmektedir.

Anne veya babasına ait çalışır durumda bir işyeri bulunanlar istemeleri halinde; işyerini ve mesleğini ilgili meslek kuruluşlarından belgelendirmeleri şartıyla bu işyerindeki meslekle ilgili alana tercihleri doğrultusunda yerleştirme yapılacaktır.

Tercih işlemleri veli tarafından  bireysel  olarak e Okul Sistemi üzerinden yapılacaktır. Ancak internetten başvuru yapamayan veliler için Ek 1 ve Ek 2 formların doldurulup imzalı olarak çocuklarının halen öğrenim gördükleri okul idaresine verilmesi durumunda veli adına okul idaresince de bireysel başvuru ekranından başvuru yapılabilecektir.

9. Sınıf öğrencileri mutlaka Anadolu Meslek Programları için tercih yapacaklardır. Şartları tutan öğrenciler istemeleri halinde Anadolu Teknik Programları için tercih yapabileceklerdir.Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programları için tercih yapılırken ayrı ayrı tercih formlarında en fazla 15’er tercih yapılabilecek olup öğrenciler öğrenim gördükleri okulun  dışındaki okul ve alanları da nakil şartlarını taşımak kaydıyla tercih edebileceklerdir.

Tercih başvurusunda bulunan öğrencilerin, puan üstünlüğü ve tercih sıraları dikkate alınarak yerleştirme işlemleri yapılacaktır.

Öğrencilerimiz Anadolu Teknik Programları tercihlerinden herhangi birisine yerleşmiş ise, Anadolu Meslek Programları tercihleri dikkate alınmayacaktır. Anadolu Teknik  Programları  tercihlerine yerleşememesi durumunda ise, Anadolu Meslek Programları tercihleri puan üstünlüğü ve tercih sırasına göre değerlendirilecektir.

Öğrencilerimize, tercihleri istikametinde meslek alanlarına yerleşmeleri dileklerimle başarılar diliyorum.

Eğitimci Yazar Rıza Ceylan I Kamupersoneli.net – ÖZEL Haber

NOT: BU HABERİN İZİNSİZ, AKTİF LİNK VERİLMEDEN, BİR BÖLÜMÜNÜN ALINMASI VEYA TAMAMININ KOPYANIP KULLANILMASI DURUMUNDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR…