Eğitim

AÖF Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı Bölümü İş Olanakları

Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı önlisans bölümü, adayların fazlasıyla merak ettikleri ve mezun olduktan sonraki iş koşullarını araştırdıkları bir bölüm. Bu dikkat çeken Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı bölümünü, sizler için tüm detayları ile inceledik. AÖF resmi sitesinde, Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı bölümünün tanıtımı ile ilgili olarak: “Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı Önlisans Programı, elektrik enerjisinin dağıtım ve pazarlamasından sorumlu tüm kuruluşlarda ve elektrik enerjisini kullanan tüm sanayi kuruluşlarında görev alabilecek ara eleman yetiştirilmesi hedeflenmektedir.” ifadesi yer almaktadır.

Bölümde Zorunlu Staj Uygulaması Var:

Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı Önlisans bölümünde, zorunlu staj uygulaması vardır. 2. yarıyıl dönem sonu sınavından sonra, öğrenciler stajlarını tek seferde herhangi bir dönemde yapmak durumundadırlar. Bu staj bölerek farklı zamanlarda yapılamıyor.

NOT: 2011-2012 ve önceki öğretim yıllarında kayıt yaptıran öğrencilerin, o dönem zorunlu staj uygulaması olmadığı için, staj zorunluluğu yoktur. Yani staj yapmazlar.

Bu konu ile ilgili olarak AÖF resmi sitesinde: “Öğrenciler stajını, elektrik enerjisi verimliliği, elektrik enerjisi tasarrufu, elektrik tesislerinde emniyet, elektrikli cihazların verimlilik ölçümlerinin yapıldığı, elektrik kayıp ve kaçaklarının tespiti, elektrik tamir ve bakım işleri, elektrikle ilgili ölçümlerin yapıldığı ve ölçü aletlerinin üretildiği, aydınlatma sistemleri, ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme sistemleri, transformatörler, şalterler ve rölelerin üretildiği, elektrik motorlarının, jeneratörlerin üretildiği, elektrik enerjisi üretim merkezleri, yüksek gerilim, orta gerilim enerji nakli, yüksek ve orta gerilim güç sistemleri koruması, alçak gerilim enerji dağıtım ve bağlantıları, enerji depolama, aküler, kondansatörler, hibrid arabalar, elektrikli taşıtlar, elektrikli cihaz ve araçların servis yerleri gibi faaliyet alanları olan işyerlerinde yapabileceklerdir. Öğrenciler staj yapacağı yeri kendisi bulacaktır. Staj için uygun görülen işyerlerinde devamlı statüde çalışan öğrenciler bu durumunu belgeleyerek stajlarını aynı işletmede yapabilmektedirler.
Zorunlu staj uygulamasında staj muafiyeti yoktur. Ancak;
– sürekli engelli olup engel oranı %40 ve üzeri olanlar ile malul sayılanlar,
– staj yapacağı dönem içerisinde programı ile ilgili sektörde Sosyal Güvenlik Kurumuna kayıtlı olarak en az zorunlu staj süresi kadar çalışmış olanlar,
– dört yıl ve üzeri hükümlülük ve tutukluluk hali olanlar,
resmi olarak belgelendirmeleri halinde stajdan muaf sayılırlar.”
ifadeleri yer almaktadır.

Bölümde Uygulama Dersi Var:

Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı Önlisans Programında laboratuvar uygulama dersleri bulunmaktadır. Bu uygulama dersleri yaz aylarında Eskişehir’de yapılmaktadır. Bu derslere devam zorunluluğu vardır. Bu derslerden muafiyet yoktur.

Bu konu ile ilgili olarak AÖF resmi sitesinde: “Laboratuvar uygulamalarında yer alan ve toplamda 5 gün sürecek Atölye Çalışması I, Atölye Çalışması II ve Devre Analizi Laboratuvarı derslerinin başarı notu, öğrencinin yapacağı deneylerdeki performansa göre belirlenir.
Laboratuvar derslerinden başarılı olmak için %70 devam zorunluluğu koşulu ile her bir laboratuvar dersindeki 8 deneyden en az 6 deney yapmış ve tüm deneylerin (toplam 8 deney) raporlarından 100 üzerinden 60 puan almış olmak gerekir. Deneylerin değerlendirlmesinde öğrencinin yaptığı dört deney ara sınav (%50), son dört deney ise final sınavı (%50) olarak değerlendirilecektir. Bu koşulları sağlayan öğrenci söz konusu laboratuvar dersinden “Başarılı” sayılır ve harf notu ile değerlendirilir. Laboratuvar derslerinde “başarı notu” en az 60 ve harf notu CC’dir. 60’ın altında başarı notu alan öğrencilere doğrudan FF notu verilir. Merkezî Açıköğretim ve Uzaktan Eğitim Sistemine göre öğretim yapan fakültelerde, laboratuvar derslerinde aşağıdaki Harf Notları Çizelgesi esas alınır”
ifadeleri yer almaktadır.

Bu Bölümde Hangi Dersler Vardır?

Bu Bölümden Nasıl Mezun Olunur?

Bölümden mezun olabilmek için, 120 AKTS kredilik alınan derslerden herhangi birisinin, FF, YZ, DZ olmaması gerekir. Mezun olurken Genel Not Ortalaması (GNO) ise en az 2,00 olmalıdır. Bu şartları karşılayan öğrenciler, “Açıköğretim Fakültesi Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı Önlisans Programı Diploması” almaya hak kazanırlar.

Bu bölümden dikey geçiş ile lisans öğrenimine devam etmek isteyen öğrenciler, ÖSYM’nin o yıla ait DGS kılavuzunu inceleyerek, hangi bölümlere geçiş yapabileceklerini öğrenebilirler.

Bölümden Mezun Olunduktan Sonra İş Olanakları:

Bu bölümden mezun olunca iş olanağı oldukça fazladır. Bu noktada AÖF resmi sitesinde: “Fosil kaynaklı ve yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanan enerjiden, minimum yatırım karşılığında maksimum kazanç sağlanmalıdır. Bundan dolayı enerji sektörlerinde çalışacak teknik elemanların veya ara elemanların enerji elde etme yöntemlerini, kullanımını, enerji geri dönüşüm sistemlerini… vs. konularda donanımlı olmaları zaruridir. Günümüzde, enerji sektörlerinde donanımlı ve bilgili ara elemanlara aşırı derecede ihtiyaç duyulduğundan söz konusu bölümden başarılı bir şekilde mezun olanlar enerji sektörünün her sahasında rahatlıkla istihdam olanaklarına sahip olacaklardır.
“Enerji Teknikeri” ünvanı alan öğrenciler, enerji üretimi, iletimi, dağıtımı ve kullanılması alanlarında tasarımcı ya da uygulayıcı olarak çok geniş iş alanları bulacaklardır. Mezunların çalışabileceği mevcut kuruluşlar olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (PİGM), Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA), Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİE), EÜAŞ, TEİAŞ, TEDAŞ, DSİ, TKİ, TTK, TPAO, BOTAŞ, TÜPRAŞ, TAEK sayılabilir. Bunun dışında bugünlerde pek çok yerli ve yabancı kuruluşlar fuel cell, güneş pilleri, güneş bacaları, biyoenerji, jeotermal, rüzgâr ve hidrolik enerji santralleri konusunda yatırım yapmaktadır.
Önümüzdeki yıllarda ise nükleer enerji santrallerinin yapımlarının gerçekleştirilmesi ile bu güne kadar kullanılmamış olan bor gibi diğer enerji kaynaklarının devreye girmesi beklenmektedir. Tüm bu alanlarda Ar-Ge düzeyinden başlayarak enerji dağıtımının en ekonomik şekilde gerçekleştirilmesine kadar her düzeyde enerji teknikerlerine gerek duyulacaktır. Bunlara ayrıca Türkiye’nin kuzey-güney ve doğu-batı yönlerinde enerji koridoru olmasından dolayı yapılacak çalışmalarda görev alacak enerji teknikerliğini eklemek mümkündür.”
ifadeleri yer almaktadır.

Kamupersoneli.net | Ankara

Bir Yorum

  1. Sakın bu bolümu secmeyin ataması hiç yok is imkanları yazilan yerde yalan dolan sadece elektrik teknikeri aliyorlar euas,vs kpss atamasında nitelik kodu farklı tekniker olarak geçmiyor onun yerine gidin elektrik elektrik teknikerligini okuyun

  2. Bu bölüm ile ilgili herhangibi bir sosyal medya grubu olan var mı sınav hakkında yardımcı olacak