Eğitim

Bakan Yılmaz'dan Mülakat, Performans Sistemi ve Öğretmenlere Ek Gösterge Açıklaması

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz eğitim sistemi detaylarını paylaştı.

Bakan Yılmaz yaptığı açıklamada mülakat, öğretmenlere 3600 ek gösterge ve mülakatlarla alakalı olarak detayları paylaştı.

Bakan Yılmaz’ın açıklamalarından satır başları;

MÜLAKAT OLACAK MI?

Mülakat olacak mı diyorlar? Aday öğretmenler en az bir yıl fiilen çalışıp, performans değerlendirmesine göre başarılı olmak kaydıyla yapılacak yazılı ve sözlü sınava girmeye hak kazanırlar.

Sözlü sınavda öğretmenlerden bir konuyu kavrama, özetleme ve muhakeme gücü, iletişim becerileri, ikna kabiliyetleri ölçülüyor; bunu mülakatsız nasıl anlayacaksın?

Milli eğitim temel kanununda olan bir şey bu. Öğretmen ifade edebilmeli; çağdaş, bilimsel, teknolojik gelişmeleri takip edebilmeli. Bunları mülakat yapmadan nasıl anlayacaksın? 

PERFORMANS SİSTEMİ

Öncelikle öğretmene performans değerlendirmesi bir çalışma. Eğitim yöneticilerimizin ve öğretmenlerimizin mutabık olacağı bir çalıştay sonucunda bunu nihayete erdireceğiz. Eğitim fakültelerine gönderdik. En fazla üyesi olan sendikalara gönderdik. Görüşler geldi. Arkadaşlarımız üzerinde çalışıyor. Okul müdürleri zaten her öğretmen hakkında değerlendirme yapıyor. Temel Eğitim Kanunu’nu okudum, orada var. Öğretmen yeterliklerinin ayrılmaz parçası, öğretmen performansı.

Öğretmen neyi bilmeli ve neyi yapabilmesi beklenir. Bu cezalandırma anlamında değil. Hangi alanda öğretmene hizmet içi eğitim vereceksin; hangilerini fen lisesine, hangisini proje liselerine öğretmen yapalım, hangisine ilave puan verelim diye yapılan bir çalışma. Başarıyı ödüllendirmek için yapılıyor. Bu ülkede 18 milyon evladınız var, onların ailesi var, bu sistemi kaldırmak onlara karşı sorumsuzluktur. Öğretmenlerimizin istediği, çağdaş dünyanın uyguladığı, bilimsel gerçekliklerle uyumlu bir değerlendirme sistemi kuracağız.

Öğretmenlerle birlikte bunu hayata geçireceğiz. Hangi kurumda performans ölçülmez? Fabrikaya giriyorsun ama ürün ne çıktı bilmiyorsun, böyle bir ülke olabilir mi?

ÖĞRETMENLERE EK GÖSTERGE

Bütün öğretmenlerimize 3.600 ek gösterge vereceğimizi Cumhurbaşkanımız açıkladı. Polislere, din görevlilerimize, sağlık alanında çalışanlara da vereceğimiz söylendi.

1 milyon öğretmenimiz var, toplam kamunun 3’te 1’ince yakın. şu anda emekli olmuş öğretmenlerimiz de bu haktan faydalanacaklar. Bakanlığımızda bir çalışma yapılıyor. Her öğretmenimiz 500 liranın üzerinde, emekli olanlar bir ilave kazanım elde edecekler.

Öğretmen strateji belgemizde, öğretmenlerle ilgili yasal düzenlemenin yapılması orada da belirtilirdi. Bu belgemizin kanuna dönüştürülmüş hali bu çalışmanın esası olur. Her yıl mutlaka engelli ataması yapıyoruz.

Dışarıda kalan istiyor ki, kontenjan artsın. Öğretmenlerimize, engellilerimize ilave atama olsun. Türkiye büyüdükçe, bu sayılar da artacaktır diye düşünüyorum.

Kamupersoneli.net I ANKARA

Bir Yorum

  1. Sayın Bakan'a,
    Çeşitli sebeplerden yorulmuş olanlarla birlikte, hızlı gelişmelere ayak uyduramayan(ne kadar hizmet içi eğitim alsalar da )bilgisayar kullanmayan,öğrenci ve velilerdeki( saygınlığın kaybı,her konuda öncelikle öğretmenin suçlanması vb gibi) anlayış değişikliğini kabul etmeyen fakat (çıkarılan 65 yaş emekliliğin haksızca geriye dönük uygulanmasından mütevellid )emekliliği dolmadığı için hala çalışmak zorunda kalanlar var.Bu durum hem kendi performanslarını hem de eğitim verdikleri çocukları da etkiliyor.
    Bunun halledilmesi için BİR DEFAYA MAHSUS OLMAK ÜZERE her beş yıla bir yıl yıpranma payı verilse en az yirmi bir yıl görev yapan ve bu durumda olanlara normal emeklilik hakkı verilse, bu sayede hem görünmeyen bir sıkıntı ortadan kalmış olur, hem de yeni adaylara atanma imkanı doğar… Saygılar…