Eğitim

Bir Milyon Fikir 10: Okullarda Sınav Haftaları Ders Yapılmamalıdır

Yanlış anlaşılmasın ama okula başlayan öğrencinin seviyesini bilmeden derslere başlıyoruz. Öğretmenlerimiz de öğrencilerini tanımadan derslere aktarmaya başlıyor.

Zorunlu eğitim olduğu için de bilen öğrenci de sınıfı geçiyor, bilmeyen öğrenci de bir şekilde sınıfı geçiyor. Öğrencilerimizi başarılı kılmak için sınav ve değerlendirmelere ilişkin önerilerimizi aşağıda yayımlıyoruz.

ÖNERİLERİMİZ

1- Eğitim- öğretim yılının başında ve 1. dönem sonunda ve yıl sonunda Düzey Belirleme Sınavları yapılmalıdır. Sonuçlar ise öğretmenler kurulunda değerlendirilmelidir. Düzey belirleme sınav sonuçları e-okulda kayıt altına alınmalıdır, öğrenci gelişimi takip edilmelidir. 

2- Yazılılar ve ortak sınavların olduğu hafta dersler yapılmamalıdır. Sadece sınavlar yapılmalıdır. Bir dönemde 2 sınav yapılmalı ve ikinci sınav final sınavı olarak değerlendirilmeli, başarıya etkisi daha çok olmalıdır. Kademeli olarak kolaydan zora doğru sınavlar yapmalıyız. Birinci sınavları kolay, ikinci sınavları daha zor yapmalıyız. 

3- Okulların son haftaları (1. Dönem sonu-yıl sonu) dersler verimli geçmemektedir, öğrenci devamsızlığı artmaktadır. Birçok okulda ders yapılmamaktadır. Sınavların son hafta yapılması sağlanmalıdır. 

4- Zorunlu başarılması gereken derslerin sayısı arttırılmalıdır. Ortalamayla sınıf ve ders geçme zorlaştırılmalıdır. Sınıf ve ders geçmeyi ne kadar kolaylaştırırsak öğrenci başarısı da o kadar düşecektir. 

5- Okullardaki sınavları daha profesyonel şekilde yapmalıyız. Gözetmen öğretmenler, ÖSYM sınavlarındaymış gibi ciddi bir sınav gözetimi yapmalıdır. Kopyayla geçen öğrenci sayısını en aza indirmeliyiz. 

6- Öğrenciler performans ödevine bağlı olarak puan verilirken abartılı notların önüne geçmek için sınav notuna bağlı olarak bir alt-üst sınır belirlemeliyiz. (Örnek: Sınav puanı 20-20 olan öğrenciye 80-80 performans verilmesi yanlıştır.) Öğrenci geçsin diye performans notlarını rastgele vermek doğru değildir. 

Özetle; okul türü ve öğrenci düzeyine göre başarılı-başarısız öğrencileri ayırt edecek bir ölçme ve değerlendirme yapmalıyız.

Düzey belirleme sınavlarına ihtiyacımız var çünkü öğrencilerin güncel durumlarını görmemiz lazım. Okulun son haftalarını etkin şekilde değerlendirmeliyiz, kurul toplantılarında öğrencilerin başarı düzeyleri tek tek değerlendirilmelidir. E-okul üzerinden öğrencilerin değerlendirilmeleri kayıt altına alınmalıdır.