Eğitim

Düşünme Eğitimi Dersi Hangi Branşa Verilecek?

Düşünme Eğitimi Dersi Hangi Branşa Verilecek?

Ortaokul Düşünme Eğitimi Dersi (7. ve 8. sınıflar) Öğretim Programının, 2017-2018 eğitim ve öğretim yılından itibaren 7. sınıflardan başlamak üzere kademeli olarak uygulanacak. Bugünlerde en çok tartışılan konuların başında da Düşünme Eğitimi dersinin hangi branşa verileceği meselesidir.

Üç Branş Düşünme Eğitimi Dersini İstiyor

Öğretmenlerin okutabileceği dersler grubuna baktığımızda Felsefe, Sosyal Bilgiler, Türkçe branşlarının Düşünme Eğitimi dersini verebileceği gözükmektedir. Yani üç branş da bu dersin kendilerine verilmesini istiyor. Mevcut haliyle kalırsa Felsefe grubunun bu dersleri vermesi mümkün değildir çünkü ortaokullara Felsefe grubu öğretmeni ataması yapılmamaktadır. Sosyal Bilgiler ve Türkçe branşları ortaokulda olduğu için Düşünme Eğitimi dersinin bu iki branşa verilme ihtimali yüksektir ancak felsefe grubu (felsefe-sosyoloji) mezunlarında yığılma olduğu ve her sene Felsefe grubu öğretmenliğine az atama olduğu için MEB’in düşünme eğitimi dersinin Felsefe grubuna verilmesi konusunda da adım atabilir. Okulunda yeteri kadar dersi olmayan Felsefe grubu öğretmenleri, düşünme eğitimi dersi için ortaokullarda görevlendirilebilir.

 

Bir Yorum

  1. Felsefeciler yıllardır boşta Türkçe ve sosyal bilgilerde bu potansiyel yok düşünce düşünme biziz bea duyu lan

  2. felsefe düşünme üzerine düşünce kurgulama etkinliği üzerine dayalı bir disiplin olması yönüyle bu işi en iyi bilenler FELSEFE GRUBU ÖĞRETMENLERİDİR….

  3. tamam hadi Türkçe yi anlarım bu dersi verebilir de Sosyal bilgiler nasıl verebilir. Bizim zamanımızda sosyal bilgiler hocamızın resim dersine girip masasında oturup her ders hayat hikayesini anlatırdı sınav zamanı çöp adam çizip 100 verip geçildiği gibi bu da aynısı olacak eğer Türkçe ve Sosyal Bilgiler öğretmenleri girerse. Adı üstünde Düşünme ; Felsefe yapmaktır, bunun en güzel eğitimini tabi ki Felsefe mezunları verebilir, hem o kadar atama az ki bunun önü başka şekilde açılmaz bunu inşAllah değerlendiriler ve herkes hak ettiği herde olur

  4. felsefeye vermeleri haklı olur. Düşünme felsefenin işi ve ataması olmadığı için

  5. Felsefeye verilmemesi apacik bir ayrimcilik olur elinizi vicadaniniza koyun.

  6. bunun tartışması bile gereksiz tabiki felsefeye verilmeli başka branşların bu dersi istemesi ne kadar doğru olabilir 4 yıl düşünce üzerine eğitim alıyoruz herkes kendi alanında işini yapmalı bundan dolayı felsefeye verilmeli

  7. Düşünme Eğitimi dersi felsefe grubu öğretmenleri tarafından verilmelidir. Felsefe grubunda mezun sayısının fazla atamaların ise bir o kadar az olduğu bir gerçektir. Felsefe mezunlarının istihdam edilmesi gerekmektedir. Her şey bir kenara dört yıl boyunca düşünme üzerine eğitim alan öğretmen adaylarının atama hakkıdır bu ders.

  8. Nasil din kulturu tum kademede ders verebiliyorsa felsefede verebilir ..ogrencileri dusunecekseniz bu ders felsefe grubuna verilmeli ..yokk sadece dersi gecistirmek icin verecekseniz baska bransa verebilirsiniz.

  9. felsefe dışındaki branşları tartışmak
    dersi işlevsiz hale getirmek demektir

  10. Tabi ki bu ders yapılacak bir düzenlemeyle Felsefe öğretmenlerine verilmeli

  11. Aldığımız eğitim bu dersin kazanımlarını gösteriyor. Zaten yıllardır mağduruz Felsefe Grubu Öğretmenlerine verilmeli!

  12. Adı üstünde düşünme eğitimi bi sosyal bilgiler ve ya Türkçe mezunu bu konuda en fazla ne katabilir ki öğrencilere bu ders felsefeye verilmeli!!

  13. Dersin icerigi kapsama ve kazanimlari acikca felsefe grubunu isaret ediyor. Dersin baska bir bransa verilmesi haksizlik adaletsizliktir. Dersin hedefine ulasmasinin tek yolu felsefe grubu ogretmenleri tarafindan okutulmasidir.

  14. Bu dersin türkçe ve sosyal bilimler alanının dersi olarak görüldüğünü bilmiyordum çünkü bu alanlardan çok ayrı bir ders. Üstelik bu kadar felsefe grubu öğretmeni boştayken turkce ya da sosyal bilgiler alanına dahil edilmesi çok yanlış olur. Hayırlısı olur inşAllah.

  15. Tabiki felsefe grubuna verilmeli.dersin tum kazanimlari bu dogrultudadir.

  16. Bu dersin felsefe grubuna verilmesi konusunu tartismak bile sacma.dersin adi bile bunu ispatliyor.

  17. Ders konuları, içeriği, kazanımlar ortadadır. Ders açıkça "Felsefe Alanı"na aittir. Tartışmaya gerek bile yoktur.

  18. Bu dersi felsefe dışında başka bir bölüme vermek demek ameliyata inşaat mühendisinin girmesi demektir.

  19. Bu ders kesinlikle felsefe grubuna verilmelidir. Zaten içerik olarak baktigimizda felsefe grubunun kazanimlariyla örtüştüğü görülmektedir.

  20. Dersin adin dahi Felsefe Grubuna bu dersin verilmesini bu kadar anlatirken tersi bir adim atmak buyuk bir haksizlik olacaktir. Felsefe Egitimi Ulkemizin gelecegine katkidir bunu gormezden gelmeyelim…

  21. Felsefe demek düsünmek demek …baska bir bransa verilmesi felsefeyi yok saymaktir ..kazanimlar bile felsefe diyor ..

  22. Haberi yazış mantığınızdan yola çıkar isek üniversitede aldığımız tüm derslerin öğretmeni olabilirim. Alan önemli değil.

  23. Konuya tarafsız bakıldığında düşünme söz konusu olduğunda akla gelen İlk branş felsefedir. Ortaokula felsefecilerin atanamıyor olması ise tamamen bu güne kadar bu branşa ortaokullarda ihtiyaç duyulacak derslerin olmayışındandır diye düşünüyorum. Yani basit bir prosedür hatasından dolayı çocukların yanlış ellere bırakılmasınhataşı olur..

  24. Etik acidan bakildiginda bu ders felsefe grubu ögretmenlerine verilmelidir. 4 sene boyunca aldiklari egitim düsünme üzerinedir zaten. Ayrica nasil ki lisedeki tarih cografya dersleri ortaokulda sosyal bilgiler yada fizik kimya dersleri fenbilgisi olarak okutuluyorsa. Felsefe grubu derslerini de düsünme eğitimi dersi ile orta okula indirgenebilir.

  25. Dersin kime verileceğinden ziyade bu dersin kazanımları hangi branşa hitap ediyor onun dikkate alınması gerekir. Felsefe grubu bu dersi verecek donanıma sahiptir, lütfen bu konudaki hassasiyetlerimizi anlayınız.

  26. Felsefe sorgulamaktir.sorgulama bilimdir.bilim gelişme,gelisme medeniyettir.Guçlü Türkiye için düşünme eğitimi felsefe öğretmenlerine verilmelidir.

  27. Bu ders kesimlikle felsefe grubu öğretmenlerine verilmelidir. Dersin gerek icerik gerekse de kazanimlari felsefe kapsamindadir.Felsefe öğretmenlerine yillarca magdur ediliyor.bu ders felsefeye verilerek bu durum giderilmelidir.

  28. Düşünme eğitimi dersi felsefe grubu öğretmenleri tarafından verilmelidir. Tarafsızca bakıldığında çok açık ortadadır .

  29. Ders felsefe grubunun hakkıdır. Biz hakkımızı istiyoruz ortaokullarda derse girmiyo olabiliriz ama ayni egitim. Bilimleri sinavina girdik. Dusunmek demek felsefe demek kimse bunu inkar edemez

  30. Dersin ismi ve icerigine bakilirsa felsefe grubuna verilmesi en dogrusu. Atamamiz zaten az. Hakkimiz olan dersi bize vermeliler.Biz bu kadar egitimi kendimize saklamak icin akmadik sonucta.

  31. Diğer branştan insanların bu ders bizim hakkımızdır diyerek Türkiye'de felsefenin ne durumda olduğunu görüyoruz. Düşünme bizim işimiz! Felsefe bizim işimiz. Bunu artık kavrayın. O yüzden felsefeye verilmelidir.

  32. Düşünme egitimi dersi felsefecilerindir bunu kimse inkar edemez.Zaten cok az atamamiz var bunuda bize verin acikta kimse kalmasin

  33. İşin eline verilmesi gerekiyor sürekli mağdur edilen felsefe öğretmenlerine artık hak ettiği değer verilmelidir. Bu ders felsefecilerin hakkidir.

  34. Yıllardır yüksek puanla atanan ve atamasi ikiyüzu zor gecen felsefe grubuna bu ders verilmelidir.

  35. Bu ders tamamen FELSEFE GRUBUNUN hakkıdır ! Artık adalet yerini bulsun.

  36. Bu dersin tüm kazanımları Felsefe grubu ogretmenligini isaret ediyor. Felsefe dışında herhangi bir branş veremez.Yıllardır atanamayip issiz gezen felsefe icin mutlaka verilmesi gerekir. Umarim felsefenin hakki yenmez bu kez!

  37. Dersin kazanımları tam olarak felsefe grubunu işaret ediyor. Aydınlık, sağlıklı düşünenilen bir nesil için bu ders felsede grubuna verilmelidir. Kötü bir doktor bir insanı öldürebilir, alakasız bir branş öğretmeni ise bir nesli. Bir nesli kurtarmak için ders FElSEFE nin olmalı.

  38. Düşünme=Felsefe bu ders felsefe grubuna verilmeli,ben mühendis oldugum halde böyle düşünüyorum. Egitimcilerde bu konuda mantıklı karari verecektir umarım.

  39. "Felsefe" kelime itibariyle zaren düşünmeyi zorunlu kılar. Türkçe öğretmeni dilin gramerini öğretir. Sosyal bilgiler öğretmeni, tarihi öğretir. Ortaokullara felsefe grubu oğretmeni atamasının olmaması, bu dersin Türkçe veya Sosyal Bilgiler öğretmenlerine okutulmasını GEREKTİRMEZ. Düşünme Eğitimi, kapsamı itibariyle Felsefeye ve öğretimi itibariyle Felsefe Grubu Öğretmenlerine verilmelidir.

  40. Düşünme eğitimi dersini en iyi felsefe grubu öğretmenleri verecektir. Ve yıllardır 85 puanla atanamayan felsefe öğretmenleri bu saye de makus talihini yetecektir.

  41. Tartışmasız Felsefe Grubu Öğretmenlerine verilmesi gereken bir ders. Felsefenin temeli, ortaya çıkışı zaten düşünce ile gerçekleşiyor. Kesinlikle bizlerin hakkı bu ders.

  42. Bu ders sadece FELSEFE grubunun hakkıdır .hakkımız olanı istiyoruz 85 puanla açıkta kalmak istemiyoruz

  43. Biraz düşünürseniz zaten bu dersin Felsefe ye ait olaaabileceğini anlayabilirsiniz

  44. Elinizi vicdanınıza koyun lütfen hakkımız olanı istiyoruz Felsefe grubu opretmenleri onune çıkan bu fırsatı bu haklı mucadelesini görmezden gelmeyin hak yemek sadece bu dünyada işinize yarar ya oteki taraf…

  45. Bu dersin felsefe grubu öğretmenliğine verilmesi gerek. Adı üstünde düşünme eğitimi felsefe dışında hiçbir branş bu derse felsefeciler kadar sağlıklı şeyler katmaz.

  46. yahu bu dersi de felsefe grubu okutmazsa, felsefe grubu ne yapacak işi ne ?
    bugün düşünme diyince aklınıza ilk ne geliyor felsefe …zaten alımları yok denecek kadar az.insanlar bırakında umut etsin,aile kursun…yeter artık bu adaletsizlik.kesinlikle felsefe grubuna verilmelidir.Düşünüyoruz be kardeşim,varız burdayız !

  47. Tabiki felsefe grubuna verilmeli.cunku tum kazanımlar sadece felsefeciler tarafindan kazandırılabilir.

  48. tabiki FELSEFEye verilmesi gerekir felsefe düşünmeden, düşünme felsefeden ayrı olamaz

  49. felsefeye verilmelidir.herkes bıldıgı ısı yapmalıdır.yazık bu çocuklara ısı ehlıne verın bu ısınde ehlı felsefecılerdır.

  50. Bu dersin Felsefe grubuna verilmesi yıllardır uğradığı haksızlığı bir nebze de olsa hafifletir bence.

  51. Tamamen felsefenin kapsamında olan bir dersi nasıl olur da bir ikinci seçenek oluşturulabiliyor insaf yani ..

  52. Felsefe değilse bu dersi verecek olan biz ne okudun acaba matematik mi anlamıyorum bunun tartışılıyo olması bile cok ironik bence

  53. Aciyin her yere Türkçesi sinifci atiyorsunuz biraz da bu bölümden istihdam sağlayın işin ehli olanlar zaten felsefeciler başkasına verilmesi haksızlık

  54. Bu ders içeriği,kapsamı ve kazanımlarıyla tamamen felsefe grubuna aittir.Liselerde felsefe dersinin daha iyi anlaşılabilmesi için temel eğitimde düşünme eğitimi dersi zorunlu olmalıdır.Ve bu dersin yıllarca eğitimini almış, alanında uzman öğretmenler tarafından bizzat felsefe grubu öğretmenleri tarafından okutulması uygundur.Ancak bu şekilde sağlıklı bir karar alınmış olacaktır.Üstelik bizler neden ortaokullarda derslere girmeyelim ki!Elbette girebiliriz.Biz farklı bir pedagojik formasyon sertifikası almadık neticede.Nasıl ki ilahiyat mezunları formasyon alarak ortaokullarda derse girebiliyorlarsa bizlerde yerinde ve hakkaniyetli bir şekilde verilecek kararlar doğrultusunda ortaokullarda derse gireriz.Artık FELSEFE GRUBU MEZUNLARINI görmezden gelmeyin.Biz dersimizin sadece bize verilmesini istiyoruz.Ve ikinci,üçüncü seçeneklerin artık safdışı bırakılmasını istiyoruz.Hakkımız olmayana talip olmuyoruz diğer branşlar gibi!!!

  55. Öncelikle bu dersin adı üzerinde düşünmeye davet ediyorum özellikle de hakkı olmadan,şuursuzca bu derse talip olmaya kalkan ve bu ders bizim hakkımızdır diyen sosyal ve Türkçe öğretmenlerine sesleniyorum.Sizler felsefe dersini almış olabilirsiniz.Ancak biraz empati yapın!Hakkı, hak sahibine bırakın dersimize talip olmaktan vazgeçin artık.Bizler ise 4 yılımızı verdik felsefe eğitimine.Sizin gibi yalnızca bir dönem de haftada bir kaç saatimizi değil!

  56. Normal şartlarda kime sorarsan sor,bu dersi felsefeciler vermeli der. Artık ideolojik yaklaşımlardan kaçının ve adaletli bir karar verin. Dersi felsefecilere verin

  57. felsefecilerin aldığı dersler ortada türkçe sosyal ortada.yüzde yüz felseficilerin hakkı.sosyoloji de değil sadece felsefe diplomalırının hakkı.ama vermemelerinin nedeni daha fazla kadro açmamak.nasıl olsa sosyalci ortaokulda var verir geçer gibi.eğer böyle basit bir akıl yürütme varsa hiç getirmeyin daha iyi.bir işi yapıyorsanız kaliteden ödün vermemeye çalışın.

  58. Düşünce eğitimi orta okul dersidir. Felsefe lise branşıdır. Düşünce eğitimine doğal olarak orta okul branşındaki öğretmenler girmelidir.

  59. Bu dersin kitabını incelediğinizde kesinlikle bu derse felsefe öğretmenlerinin girmesi gerektiğini göreceksiniz.

  60. Düşünce eğitimini ne türkçeci ne de sosyal bilgiler öğretmeni verebilir. Dört yıl boyunca yoğun bir şekilde düşünce eğitimi alan felsefecilere bu görev verilmeyecekse hiç verilmesin daha iyi olur. Çocukların kafası boş yere karışmasın

  61. Düşünme eğitimi dersi mutlaka felsefe grubu öğretmenlerine verilmelidir.Elinizi vicdanınıza koyun da öyle karar verin.Bakanlığın da bunu bilmesi görmmesi lazım düşünme eğitimi dersini hakkı olana yani felsefe grubu mezunlarına verilmelidir.

  62. Bu ders inşaAllah felsefe grubu öğretmenlerin hakkı olacak içerik felsefeyle ilgilidir. İşi işin ehline verin artık…

  63. Ortaokulda Verilecekse Liseden Felsefe Öğretmeninin Gelmesi Kadar Saçma Bişey Olamaz Kaldı Ki Biz Sosyal Bilgiler Olarak Düşünme Disiplinlerine Dair Lisans Eğitimi Aldık Sosyal Bilgiler Tarih ve Coğrafyadan İbaret Değildir.

  64. Sırf atamalar olsun diye bu dersi felsefeciler istiyorsa ve gerekçeleri buysa kimyacilarin ataması daha az onlara versin yada fizikcilere onlarin da ataması az böyle saçma bir mantık olamaz.ilköğretim matematikte lise mat derslerine girsin sosyalcilerde lise tarih cografya vs derslerine girsin Böyle bir akıl tutulması yaşayanlar bunları bilipte yorum yapsin bu mantığa sahip insanların vereceği dusunme dersi ne kadar düşünen bir öğrenci tipi yetiştirecek bu yorumlardan belli oluyor.

  65. Bu ders sosyalcilere verilecekmiş öyle duydum nedenide ders saatleri azmış tamamlayamadiklari için başka derslere giriyorlarmış

  66. Dersin manasına ve anlamına uygun olarak yapılması gereken düşünce eğiminin en uygun branşa verilmesi ve gelecek nesillerin düşünmesine bir adım daha dikkat edilmesidir. Bu güne kadar yanlış ellerde yürütülen bu dersi bu dersin eğitimini almış felsefe bölümü öğrencileri vermelidir. Bunun bir diğer nedeni ise bu ders dışında felsefe kültürü aşılanmış çocukların hayata bakış açısının gelişmesidir bunu da ancak felsefi bir bakış açısı kazanırlarsa başarabilirler ve geleceğe dolu dizgin ilerleyebilirler. Bu ders felsefe alanında eğitim almamış kimseler tarafından verilirse sadece kitaba bağlı kalarak sadece kitabı okuyarak geçecek ve bir nesil daha harcanacak. Bu nedenle bu ders Felsefe branşına verilmezse bilinmesi gerekir ki gelecek nesil için dikilmiş bir fidanın dibine asit dökmekten başka bir şey değildir. Bu da asit dökülmüş bir fidanın gelişmesini istemek kadar anlamsız olacaktır.

  67. Bu dersin adındanda anlaşılacağı gibi düşünme eğitimi dersi ve bu dersi gerçekten hakkıyla anlatacak olanlarda felsefe gurubu öğretmenleridir.Lise öğretmeni diye felsefe gurubu öğretmenlerinin ortaokula atanamaması kadar saçma bir düşünce olamaz bu ders gerçekten sosyal bilgiler ve türkçe öğretmenleri için uygun değildr kendi branş alanlarına girmiyor sırf afama olsun diye değil bu dersi vermeyi gerçekten hak edenler felsefe gurubu öğretmenleri olduğu için istiyorum.Nasıl felsefeciler türkçe tarih anlatamaz deniliyorsa onlarda düşünme eğitimi dersi veremezler .lütfen gerçekten mantıklı olan yapılsın.

  68. Yaw arkadaş zangır zangır bağıran felsefeciler sosyal bilgilerde de felsefe var felsefeyi ortaokul ogrencilerine ogretebilecek düzeyde bu dersi aldık siz ise lise düzeyinde bu eğitimi aldınız o yüzden siz liselerde ders veriyorsunuz biz ortaokulda artı sizin atamalar liselere oluyor ısrarla bunu görmek istemiyosunuz önce siz bi zahmet düşünmeyi ogrenin ondan sonra girmeyeceginiz çocukların dersinde çocuklara dusunme egitimi dersini verin hayret bir şey arkadaş

  69. Düşünce eğitimi felsefe öğretmenlerinin işidir. Sosyal bilgiler yada Türkçe öğretmenleri ne hakla bu dersi isteyebiliyorlar. Lisans hayatında felsefeye giriş dersi almak ile bu dersi anlatamazlar. Peki savumalarına bakalım. Felsefe öğretmenleri lise öğretmeni, ortaokulda işi yok. Bugüne kadar felsefe öğretmenlerini sadece liselerde istihdam etmekten kaynaklı bir algıdır bu. Lise düzeyine anlatabilecek kişi ortaokula da anlatabilir ilkokula da. Sizlere liselerde yeni bir ders açsalar atamalarınız 1500 olsa hayır biz anlatamayız mı diyeceksiniz. Kendi branşınız olan dersi her türlü anlatabilirsiniz. Dilerim bütün atamaların sayısı artar ama sırf atanmak için felsefe dersini baltalamayın lütfen. Bu ders Felsefe Grubunun dersidir.

  70. Türkçe ve sosyalciler şimdiye kadar neyi başardınız da şimdi bu dersi verince başarı sağlayacağınızı savunuyorsunuz bizim işimiz mantıkla ve düşünme ile ilgili kendi dersinizde bile öğrenciler üzerinde bir başarı sağlamış değilken şimdi bu dersi vereceğinizi idda etmek kendi açınızdan düşünmeyi başaramadığınız anlamına gelir farklı çabalarla atanma derdine girmiş öylece sağa sola laf atıp duruyorsunuz

  71. Düşünme eğitimi dersi her konuda sosyologların ve felsefe bölümünün hakkı .Sosyolog olarak her konuda en kapsamlı eğitimi almaktayız.Piskoloji den Topluma siyasete insanlar arası iletişime kadar yani ćok kapsamlı bir bölüm .Eminim ki bu eğitimi en iyi verecek olacak biz sosyologlar dır.

  72. Düşünür kime denirse dersin asıl sahibinde odur tartışmasız! felsefeciler varken bunu tartışıyor olmak yada bu derse talip olmaya kalkmak nekadar yanlış bence bunu tartışmalıyız

  73. felsefe ataması az diyorsunuz ..mantık buysa o zaman sanat tarihçilerine verilsin onların da az tarih de çok az onlara verile bilir …türk eğitim sıkıntısı bu amaç eğitim değil boşluğu doldurmak …bu alan SOSYAL BİLGİLERE VERİLMELİ

  74. Bunun konuşuluyor olması bile çok mantıksız dersin Adı ve içeriği hangi branşa verilmesi gerektiğini açıkca gösteriyor tabiki felsefe grubu sosyal ve Türkçe branşlarının böyle bir hak idda etmesi bile çok komik

  75. Felsefe düşünce demek bu nu görmeyecek kadar büyüklerimiz bilgisiz değildir umarım felsefe avrupa devletlerinde en çok ilgi gören bölğmlerden hatta felsefe danışmanlığı mesleği var umarım haksızlık yapılıpta felsefe dışında başka bölümlere verilmez ve başka bölğmlerde hakkı olmadığı halde onlara verilmesi hususunnda talep etmez

  76. Felsefe ve sosyologlar bu toplumun bir gercegi madem ki is istihdami olmayacak. Neden bu kadar yıgilma var. Neden sosyoloji ve felsefe bolumleri kapatilmiyor.bakanliklar bu bolumlerle imkan saglamali

  77. Dersin adında anlaşilacaği gibi felsefeye verilmeli

  78. Sosyal Bilgiler öğretmenlerine verilsin diyenleri anlamış değilim bir Türkçe ögretmenligi öğrencisi olarak .Ana dilini öğreten inssn fevkalade düşünme eğitimini de verebilir.Turkçe dersi ile düşünme dersi paralel giderse başarı artacaktır.Felsefe öğretmenleri ortaokulda çalışmıyor.Bu durum öğrencilerin öğretmenlerine alışmalarını güçleştirecektir .Ana dil eğitimi yani Türkçe temel derstir ve düşünme eğitimiyle yakından alakalır .Öğrenci düşündükleri etkili bir şekilde ifade ederken Türkçe den etkin bir şekilde yararlanmak durumundadır. Bu nedenle en uygun branş Türkçedir

  79. Ottaokul öğrencisi Descartesi bilse ne olur bilmese ne olur onu zaten lisede öğrenecek.Önemli olan burda muhakeme gücü yuksek sorgulayan öğrenci yetiştirmektir.Bunu en güzel ve başarılı bir şekilde gerçekleştirecek olan branş Türkçedir

  80. Felsefe ogretmnleri ortaokuldagorev alamadiklarini düşünürsek 4 yil boyunca felsefe ve sosyoloji dersi alan sosyal bilg.ogretmnleri bu derse girmelidir