Eğitim

El Yazısı Kararı İle İlgili Milli Eğitim Bakanlığı Yetkililerinden Önemli Açıklama

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu an yürütülmekte olan eğik el yazısıyla öğretim uygulamasının değişikliğiyle alakalı çalışmaların bakanlık tarafından yapıldığını söyledi.

Orhan Erdem açıklamasında “Yeni eğitim-öğretim döneminde düz yazıya geçilecek. Bu konu ara ara gündeme de geliyordu. Aileler tarafından gelen şikayetler sonrasında eğitim camiasından uzmanlarımız ve Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile birlikte pedagojik olarak bu konuyu değerlendirdi. Bu toplantılar ve görüşmeler sonunda bu karar alındı.” ifadelerine yer verdi. 

Orhan Erdem bu kararın el yazısından vazgeçildiği anlamına gelmediğini vurguladı. Orhan erdem konu ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu.

“El yazısından tamamen vazgeçilmedi. Öğrencilerimiz ilk öğrenimine düz yazı ile başlayacak ve 3. veya 4. sınıfta da el yazısı öğrenecek. Burada bir yöntem değişikliği oluyor.” 

“TOPYEKUN DEĞİŞİM GEREKTİREN BİR MEVZU”

“Aslında bu, topyekun değişim gerektiren bir mevzu. Düz yazıdan okuduğu bir metni el yazısı ile yazması veya öğrenmeye çalışmasının, ilerideki yaşlarda çocuğun takdirine ve seçimine bırakıldığı bir modele geçiliyor. Çocuğun ilk öğrenim yıllarında düz yazı ile daha rahat kazanımları olacağını uzmanlarımız da belirtiyor.”

2 SAAT GÜZEL YAZI DERSİ

Dik temel harflerle eğitime göre, ilkokul birinci sınıfa başlayan öğrenciler el yazısı yerine dik temel harflerle yazma eğitimine başlayacak, üçüncü sınıftan itibaren de öğrencilere haftalık 8 saatlik Türkçe derslerinde 2 saat “güzel yazı” dersi verilecek. 

ÖĞRENCİNİN DİK TEMEL YAZI İLE OKUMASI 

“Tüm kazanımlarımızda olduğu gibi çocuğun gelişim seyrine uygun bir hiyerarşi kuruyoruz. Bu hiyerarşi içinde öğrencinin dik temel yazı ile ilk okumasını gerçekleştirmesini sağlıyoruz.”

Türkçe derslerinin bir parçası olarak da güzel yazı kabiliyetinin geliştirilmesinin hedeflendiği belirtilen açıklamada, “Onun için ayrı bir ders olarak ‘güzel yazı’ dersi adında bir ders, ayrıca bir seçimlik ders de koymuyoruz. Öğrencilerin, Türkçe el yazısını üçüncü sınıftan itibaren güzelleştirmeleri için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Kamupersoneli.net – ANKARA

Bir Yorum

  1. bizim zamanımızda böyleydi zaten. eski sisteme geri dönüş.

  2. Ben sizin sisteminizde çocuk yetiştirmem anlık kararlarınızla çocuklarımı yap boz tahtasına ceviremem.

  3. Hani vazgeçemezdi. Sadece öğretmenleri dinleseler yeterdi.