Eğitim

Harezmi Eğitim Modeli'nde Ders Müfredatını Eğitimciler Hazırlayıp Değiştirecek!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, aşbakanlık Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığı konferans salonunda gerçekleştirilen Harezmi Eğitim Modeli tanıtımına katıldı. Katıldığı program kapsamında bir konuşma yapan MEB Müsteşarı Tekin bazı açıklamalarda bulundu. 

‘OKULLARDA ÖĞRETİLENİN İŞLERİNE YARADIĞINI BİLMELERİ İSTİYORUZ’

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin yapmış olduğu konuşmasında okullarda verilen teorik bilgilerin çocuklar tarafından irdelendiğini belirterek okullarda öğretilen teorik bilgilerin çocukların kullanabilmelerini istediklerini söyledi.

“Çocuklar, okullardaki teorik bilgileri günlük hayatta kullanabilsinler, bir işlerine yaradığını hissetsinler istiyoruz. Bu proje çok daha farklı bir şey yapıyor. İlkokul çağındaki çocuklar problem tespiti yapıyor. ‘Günlük hayatta yaşadığımız problemler nelerdir, bu dünyaya ilişkin problemler nedir?’ Önce bunları tespit ediyor çocuklar. Sonra bir hayal kuruyorlar. Sonra da o hayallerini hayata geçirebilecekleri materyaller üretiyorlar.”

PROJE SIKINTILARA ÇÖZÜM ÜRETİYOR

Eğitimde verilmek istenen durumun bu olduğunu belirten MEB Müsteşarı Tekin Harezmi Eğitim Modelinin sistemdeki sorunlara dair çözüm ürettiğini ifade etti.  ”Aslında bizim eğitimle vermek istediğimiz şey de bu. Daha önceki çalışmaları inceledim.

İnsan olarak, vatandaş olarak, ülkemize, insanlara, büyüklere karşı sorumluluklarımızı gelecek kuşaklara aktarmak için ‘sorumluluklarımızı nasıl yerine getirebiliriz’i, analiz etmişler. Önce bir alan araştırması yapıp, bir örneklem oluşturmuşlar ve yaşlılarla konuşmuşlar. Onların ne gibi sıkıntılar yaşadıklarını sorup, elde ettikleri bilgileri grafiklere dökmüşler. Sonra da analiz yapıp yaşlıların problemlerine çözümler üretmişler. 
 
‘PROJEYLE ÇOK FAYDALI BİR EĞİTİM SÜRECİ YAŞANACAK’

MEB Müsteşaro Yusuf Tekin proje kapsamında uygulanan pilot uygulamarı hatırlatarak,”Bu arkadaşlar ilkokul 3. sınıf öğrencisiydi. Daha üst sınıflara gittiğinizde daha komplike problemlere çözüm arıyor arkadaşlarımız. Bu projeye katılan ve 38 ilçeden 50 pilot okulun idarecilerinin, öğrencilerinin ve velilerinin, çok faydalı bir eğitim süreci yaşayacağına inanıyorum.” dedi.

”DERS MÜFREDATINI EĞİTİMCİLER BELİRLEYİP DEĞİŞTİRECEK”

Proje yöneticisi Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şirin Karadeniz, bu projde ders müfredatının eğitimciler tarafından oluşturulup değiştirileceğini ifade ederek “Ders planları ve müfredatı, eğitimcilerimiz yazıp, hazırlayıp değiştirecek. 

Ders planları ve uygulamalar sürekli güncellenir. İlk taslak planları ve dersin uygulanmasından sonra planın işe yarayıp yaramadığı, hangi bölümlerinin değiştirileceğini görebiliriz. Ders planı bütün süreç geçip gittikten sonra ortaya çıkacaktır. Bu süreç, yaşayan, canlı, dönüşen ders planlarının olduğu bir süreçtir.” açıklamasında bulundu.

Kamupersoneli.net – ANKARA