Eğitim

İstanbul'da okul çevrelerinde güvenlik alarmı: 40 bin 72 GBT Sorgusu

İstanbul Çocuk Şube Müdürlüğü bünyesinde kurulan Mobil Okul Timleri 9-13 Eylül arasında okul çevrelerinde denetim yaptı. Yapılan çalışmalarda 2 bin 658 okul, 2 bin 979 servis aracı ile bin 661 iş yeri denetlendi. Denetimde 335 servis aracı ile 6 iş yeri hakkında işlem yapıldı.

Okul çevrelerinde bulunan 40 bin 72 kişiye GBT kontrolü yapılırken 53 kişi hakkında adli işlem, 493 kişi hakkında idari işlem yapıldı. Hakkında aranması bulunan 340 kişi yakalandı. Uygulamalarda 3 av tüfeği, 4 kurusıkı tabanca, 16 fişek, 24,37 gram uyuşturucu madde, 8 kilo 542 gram kaçak tütün ve 487 paket kaçak sigara ele geçirildi.

Yapılan denetimlerle ilgili bakanlık açıklaması:

İçişleri Bakanlığı tarafından Emniyet Genel Müdürlüğüne, Jandarma Genel Komutanlığı ve Valiliklere gönderilen 2019-2020 eğitim-öğretim yılı süresince öğrencilerin güvenli bir trafik ortamında ulaşımlarını sağlamak amacıyla ‘2019-2020 Eğitim Öğretim Yılında Alınacak Trafik Tedbirleri’ konulu talimatta şu ifadeler yer alıyordu:

“Okul giriş ve çıkış saatlerinde okul önlerinde, çevresinde ve güzergahlarında trafik tedbirleri arttrılacak. İl Milli Eğitim Müdürlükleriyle işbirliği içerisinde okul idareleri ile irtibata geçilecek, öğretmen, öğrenci ve veliler ile işbirliği içinde olunacak. Servis araçlarındaki rehber personel ile okullarda okul geçidi görevlisi olarak görevlendirilen öğretmen, öğrenci ve veliler, tespit ettikleri trafik kural ihlallerine ilişkin tutanak düzenleyebilecek. Bu tutanaklar ile trafik idari para cezası karar tutanağı düzenlenebilecek. Trafik eğiticileri tarafından okullarda trafik güvenliği konusunda öğrencilere uygulamalı ve teorik dersler verilecek. Yaya önceliği trafik denetimleri artırılacak, yayalara ilk geçiş hakkını vermeyen sürücülere cezai işlem uygulanacak. Okul servis araçları mevzuata uygun olacak. Servis araçlarının camları sabit olacak, camlara renkli film yapıştırılmayacak. Aracın her koltuğunda emniyet kemeri bulunacak ve bu kemerler kullanılabilir durumda olacak. Servis araçlarında en az 30 gün süreli kayıt yapabilen araç takip sistemi bulundurulacak. Taşıma hizmeti sırasında görüntü ve müzik sistemleri kullanılmayacak, taşıma sınırının üzerinde öğrenci taşınmayacak. Mevzuata uymayan servis şoförlerinin özel izin belgeleri iptal edilecek.”

İstanbul'da okul çevrelerinde güvenlik alarmı: 40 bin 72 GBT Sorgusu

GBT Nedir?

GBT, yani genel bilgi toplama anlamına gelen bir sistemdir. İç İşleri bakanlığına bağlı çalışan bu sistem, kişi ile ilgili genel bilgi verici bir sistemdir. Yasal olarak çalışır ve mahkeme kararı ve adli karar olmadan ve devlet çalışanı olmayan kişiler herhangi bir kişinin GBT ‘sini değiştiremez. Genellikle polis araştırmalarında, kişinin şüpheli ya da anormal hareketleri fark edildiğinde, bu sistem ile sorgusu yapılarak, kişi hakkında geçmişinde ahlaki ya da toplumsal bir suç işlemiş ya da işlememiş, hükümlü ya da eski hükümlü olup olmadığına bakılıp, genel bir bilgi sahibi olunabilir.

GBT Sorgulamasında Hangi Bilgiler Çıkar?

GBT sorgulamasında kişi ile ilgili, geçmişte görülen bir davası ve verilen hüküm, adli bir sonuç ya da erkeklerde askerlik döneminde yaşadığı adli bir suç ve verilmiş bir hüküm söz konusu ise bu bilgilere ulaşılabilmektedir. Polislerin, şüpheli bulduğu kişiler için ya da bir olayın yaşanması durumunda, o an kişi hakkında bilgi sahibi olabilmesi için, GBT sorgulama yaparak bilgilere ulaşmaktadır. GBT sorgulamasında geçmişte herhangi bir suç işlememiş, davası görülmemiş ya da hüküm verilmemiş olması durumunda kişinin GBT sorgusu temiz çıkar. Adli, hükümlü bir sonuç söz konusu olmaz.