Eğitim

KYK Borçları Silinecek Mi? KYK Borçları Seçim Öncesinde Gündeme Gelir Mi? Mecliste

Milyonlarca öğrencinin ve mezunu yakından ilgilendiren KYK Borcu ile ilgili son gelişmeleri okurlarımıza aktarmaya devam ediyor.  Muhalefet partinin milletvekilleri soru önergeleri ve kanun teklifleri vererek KYK borçlarının silinmesini talep ederken, KYK borcu olanlar gelişmeleri yakından takip ediyor. 

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, yoksul Anadolu çocuklarının ailelerinden gelen şikayetlere kayıtsız kalmadı ve konuyu meclise taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, sosyal devlet ilkesinden hareketle tüm üniversite öğrencilerinin karşılıksız burs imkanından yararlanması gerektiğini vurguladı. Öğrencilere ‘öğrenim kredisi’ ve ‘burs’ adı altında maddi destekte bulunan Kredi Yurtlar Kurumu’nun uygulamalarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan Dr. Şevkin, öğrenim kredisi ve burs alan öğrenci ayrımının ortadan kalkması gerektiğini vurguladı.

Dr. Şevkin, bu bağlamda Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle şu sorulara yanıt aradı.

1-    Kredi Yurtlar Kurumu’ndan burs alan öğrencilerin aldıkları bu burs hangi şartlarda öğrenim kredisine dönüşmektedir?

2-    Tüm öğrencilere geri ödemeli olduğu bilinen öğrenim kredisi verilmektedir ancak öğrenim bursu alacak öğrenciler hangi yöntemlerle belirlenmektedir?

3-    Anadolu’daki ihtiyaç sahibi aileler öğrenci çocuklarının ‘burs’ alamamasından yakınmaktadır. Bu konunun araştırılması ve sorunun giderilmesine yönelik bir çalışmanız mevcut mudur?

4-    Yoksul halk çocukları için öğrenim bursu alanını genişletmeyi düşünüyor musunuz?

5-    İşsizlik ve ekonomik kriz de göz önüne alınarak öğrencilerin öğrenim kredisinden kaynaklı borçlarının silinmesi düşünülmekte midir?

6-    Sosyal devlet ilkesinden esasla öğrenim kredisi ve öğrenim bursu ayrımını ortadan kaldırarak tüm öğrencilere karşılıksız ‘burs’ uygulamasının hayata geçirilmesi gerekmez mi?

Uzun zamandır gündemde olan ve çok fazla konuşulan KYK borçlarının silinmesi hususu ile ilgili flaş bir iddia da meclis kulislerinden geldi. Son günlerde özellikle muhalefet parti vekilleri KYK borçlarının silinmesi ile ilgili kanun teklifleri veriyor, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bu konuda ne yapacağı ile ilgili soru önergeleri veriliyor.

Meclis kulislerinden son dakika bilgisi olarak edindiğimiz bilgilere göre AK Parti 2019 yılında KYK Borcu olan öğrencilerin borçlarını affedeceği, KYK borç ödemesi yapanların da ödediği miktarı geri iade edeceği iddia edildi. Tüm bunlara ek olarak bundan sonra öğrencilere kredi değil direkt olark burs verileceği öne sürüldü.

Şimdilik iddia olan bu konuda Cumhurbaşkanı ve Berat Albayrak’ın fikir birliğine vardığı ancak seçimlere yoğunlaşılması gerektiği konusunda karar aldıkları belirtiliyor.

BORÇLAR SİLİNECEK Mİ?

 
Bazı vekiller ise 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan yerel seçimler öncesi bu konuya netlik kazandrılmasının seçimleri olumu yönde etkileyeceği görüşünü de ifade ettikleri belirtiliyor.
24 Haziran seçimlerinden önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki sahur programı ile ilgili eşi Emine Erdoğan’ın Twitter paylaşımın altına bir üniversite öğrencisinin Kredi Yurtlar Kurumu’ndan aldığı kredi borcunun silinip silinmeyeceğine ilişkin sorusuna ” “Diğer adaylar, Allah selamet versin, biz diyor sileriz. Biz ‘dürüst olalım’ diyoruz. Yapamayacağımız bir şeyin sözünü vermeyelim” diyerek cevap vermişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Beştepe’de açıkladığı “100 günlük icraat planı” içerisinde olması beklenen KYK Borçlarının silinmesi konusu maalef icraat planı içerisinde yer almadı. Nisan 2018’de CHP’li bir milletvekili KYK borçlarının silinmesi için TBMM’ne kanun teklifi vermişti ancak 24 Haziran seçimlerinin araya girmesi sonucu sonuçsuz kalmıştı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, öğrenim ve katkı kredisi borçlarına dair soru önergelerinden daolayı elde ettiği verileri da daha önce kamuoyu ile paylaşmış ve kredi ve öğrenim borcunu ödeyemeyen öğrenci sayısının 342 bin 282, borcun ise 2 milyar 95 milyon 228 bin 502 lira olduğunu belirtmişti.

Bu verileri 2017 yılında “Yüzbinlerce genç icra tehdidi ile karşı karşıya” açıklaması ile paylaşan Ali Haydar Hakverdi’nin 27 Eylül 2018 tarihinde Gençlik ve Spor Bakanlığı’na yönelttiği “Öğrenim kredilerinden dolayı haciz işlemi başlatılan kaç kişi vardır? Ve toplam tutar ne kadardır?” sorusuna Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından verilen cevap acı tabloyu ortaya çıkardı.

Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü Ali Haydar Hakverdi’nin soru önergesine verdiği cevapta;

“Öğrenim veya katkı kredisi alan ve muhtelif yıllarda borçlarını zamanında ödemediği için iki ve üzeri aksama yapan 6183 sayılı Kanun kapsamına giren 2018 yılında vergi dairesine bildirilen borçlu sayısı 279.897 kişi..” olarak açıklandı.

BORÇLARIN SİLİNMESİ İÇİN KANUN TEKLİFİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Ali Haydar HAKVERDİ, Öğrenim ve Katkı kredisi borçlarının silinmesi ve bundan sonra öğrencilere kurum tarafından ‘kredi değil burs’ verilmesine dair Kanun Teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sundu.

‘MEZUNLAR, ANNELER VE BABALAR ŞİKAYET EDİYOR’

Son günlerde bir çok kişinin öğrenim ve katkı kredileri nedeniyle icralık olduğuna dair gerek sosyal medya da gerekse sokakta bir çok üniversite mezunu yurttaşlar ve anne babalar tarafından kendisine çok sayıda şikayet geldiğini ifade eden CHP’li Ali Haydar Hakverdi bir açıklama yaparak şunları söyledi;

“ Ülkemizde işsizlik her geçen gün artmakta ve hükümetin yanlış politikaları yüzünden yaşanan kriz daha da derinleşmektedir. Son açıklanan Temmuz ayı verilerine göre 15 ila 24 yaş arası genç nüfusta işsizlik oranı  yüzde 19,9 olarak açıklandı. Krizin daha ağır hissedilmeye başlandığı Ağustos, Eylül ve Ekim aylarına ait veriler henüz gelmedi. Yani her 5 gencimizden biri işsizken bir de üzerlerine haciz yükü binmiş durumda. İcra takibi yapılan kişi sayısı tarafımıza iletilirken toplam tutar bilgisi verilmedi. Tahminlerimize göre bu tutar 2 milyar TL civarındadır.”

‘BÜYÜK ŞİRKETLERİN VERGİ BORÇLARI SİLİNİYOR’

Ali Haydar Hakverdi şöyle devam etti; 

”Birçok büyük şirketin milyarlarca liralık vergi borçları silinirken bu ülkenin eğitimli fakat işsiz bırakılan gençlerinden verilen öğrenim kredilerinin icra yolu ile alınmaya çalışılması kabul edilir gibi değil. Milletimize hakaret etmesine rağmen vergi borcu silinen sözde işadamları, milyarlarca liralık saraylarda badem sütü ile beslenen tek adamlar, devlet garantisi verilerek yaptırılan sözde yatırımlardan edilen zararlar düşünüldüğünde  bu rakam birilerinin içtiği “ejder suyu” parası” kalır.  Cumhuriyet Halk Partisi olarak öğrenim kredi borçlarının silinmesi ve bundan sonra verilecek kredilerin karşılıksız olarak verilmesine dair geçtiğimiz dönem verilen kanun teklifleri gündeme dahi alınmadı. Bu veriler ışığında kanun teklifimizi yenileyerek TBMM başkanlığına göndermiş bulunmaktayım. Tüm partilerden bu sorunun çözümüne dair katkı bekliyorum.” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum

  1. Silinsin eyer hepsini silemiyorlarsada,gelir testi yaptirilip mağdur olan insanımızın kyk borçlarını silinsin.

  2. Borçlar silinsin evliyiz geçim zor Zaten nasıl ödeyelim ikimizinde duruyor

  3. Ilk 3 taksiti odedim sonrasni odeyemedim. Issiziz kimse tecrubemiz olmadigi icin is vermiyor zor durumdayiz.Devlet büyüklerimiz sesimizi duyun artık.

  4. Yoklukta parasizlikta odedim soleyin simdi benim gunahim ne devlet o zaman gecmiste odeyenlerinde paralarini iade etsin

  5. Elbette silinmeli ya yazık günah yıllarca oku sonra okuduğun bölümde iş bulama işsiz kal alakasız hakkın yenilen bi işe razı ol çalış kıt kanaat geçin yazıl günah bizlere ya silinsin !!!

  6. atananlardan alınsın, ancak atanayamayanlardan alınmamasısı taraftarıyım…

  7. Hangi dönem borçluları kapsıyor bu bilgisi olan var mı

  8. Silinsin bu burs,kredi bizim öğrenci olarak hakkımız zaten

  9. Bu yoklukta Her sey bu kadar pahaliyken lütfen insafa gelin silin bu borçları. O kadar durumu iyi olupta burs alanlar varken biz mecburiyetten aldık krediyi ama gelde şimdi bu yoklukta öde. Atanma sıkıntısı da var. Ev geçimini mi sağlayalım yoksa aç kalıp borcu mu ödeyelim. Duyun sesimizi. Lütfen silin kyk borclarini

  10. Farzet silindi ki inşAllah silinir peki ödeyenlerin suçu ne?

  11. Keşke silse de rahat edebilsek. İşsizlik sebebi ile erteleme başvurusu yaptım 8.500 idi 10.500 oldu silin artık

  12. Kyk borçları silinsin..
    Tecrübemiz yok diye bayansın sen bu mesleği yapamazsın diye bu meslekde elemana ihtiyaç yok diye şuan işler durgun kış ayındayız diye bize iş wermiyolar bide üzerine bu borç war ailemizde bizemi baksın bu borcumu ödesin kardeşlerimi mi okutsun dewlet büyüklerim duyun sesimizi bizide görün kyk kredi mağdurlarını silin borçları artık lütfen duyun yapın bişeyler….

  13. Bu borclar silinsin istiyoruz artik rahat bi nefes alalm bizd3

  14. En azından engelli aylelerin çocuları fakir olan umutlarını birtek o çocuğuna bağlamış gibi fakir aylelerin zengin zaten zengin okumaya ihtiyaçı olan insan halinden anlayan cocukların kini silin

  15. Silinsinnnn zaten iş bulamıyoruz bulanımdayızz ya bize atama versinler ödeyelim

  16. Silinmesi lazım sırf babamız memur diye kredi verdiler çoğu zenginin çocuğu babasının gelirini düşük gösterip burs aldı bu haksızlık bitsin artık.

  17. İnş hayırlısıyla silinir. Zaten işsiziz psikoloji sifir

  18. 5 yıldır atanamıyan öğretmenim kyk borcum icra lık umarım bir çözüm bulunur

  19. Mezun olan öğrenciler işsiz perişan durumda krediler silinsin teşekkürler.

  20. Bencede silinsin hayata borçlu olarak 1_0 geriden başlıyor

  21. İnşAllah silinir rahmetli babamdan bir arac kaldı kyk borcum yüzümden arabama el koycaklar xiye uykularım kaçiyor reis inşAllah bunu çözeciyinden eminim

  22. Üniversitede den çıkınca hem işsiz hemde borçlu olarak mezun oluyoruz

  23. Lütfen bu kyk borçlarımızı silin ödeyemiyoruz duyun sesimizi artk …

  24. Mezuniyetinden sonra atanamayıp işsiz kalan ve Türkiye'nin aktif nüfusunda bile yer alamayan binlerce geri ödemeli kredi mağduru öğrencilerinden biri olarak hükümetimizden mağduriyetimizi göz önünde bulundurup KYK borçlarımızı silmelerini rica ediyoruz… Biz KYK Borçlarımızı ÖDEYEMİYORUZ.

  25. Odeyenlerin sucu ne burda odeyenlerinkide geri verilsin ozaman

  26. Silinsin isterim ama silmezler sadece faizi silseler tek başka bsy istemem