Eğitim

Liselerde Sınıf Geçme Sistemi Değişiyor (Sınıfta Kalma Hakkında Yeni Sistem)

Ortaöğretimde sınıf geçme sistemi tamamen değişiyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre öğrencileri ve velileri yakından ilgilendiren düzenleme önümüzdeki dönem yürürlüğe giriyor.

Ziya Selçuk, sınıf geçme yönetmeliği ile ilgili bir durumun söz konusu olduğunu belirterek, “4+4+4 başladığı yıl ilkokula başlayan çocuklar, 2020-2021 eğitim yılında lise 1’e başlayacak. Bizim çağ nüfusumuz normalde 1 milyon 200 bin civarındayken o sene 1 milyon 800 bin küsur olacak.

Önümüzdeki yıl bizim fiziksel altyapıyı kurmamız, öğretmen ihtiyaçlarımızı sağlamamız, dersliklerin, laboratuvarların düzenlemesini yapmamız gerekecek.” ifadelerini kullandı.

BAKAN SELÇUK’UN AÇIKLAMALARI

Ortaöğretimde sınıf geçme yönetmeliğine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Milli Eğitim Bakanı Selçuk, şu bilgileri verdi:

“2020-2021 yılında yeni sistemle beraber ortaöğretimde sınıf geçme yönetmeliğinde sınıfta kalmaya ilişkin, tüm düzenlemeler hazırlandı, 2020- 2021 yılından itibaren uygulayacağız. Bununla ilgili de kararımızı aldık.

Bu yönetmelik henüz okullar yeni başladığı için şu an ilan edilmiyor. Bugünkü ihtiyaçlarımıza ilişkin olarak mevcut Orta Öğretim Yönetmeliği bugün çıktı ama 2020-2021 yılının ihtiyaçlarına ilişkin de sadece sınıf geçme kısmıyla ilgili bir yönetmelik değişikliği yapacağız.

Neyi yapacağımıza ilişkin de hemen hemen bütün illerimizde çalıştaylar yaptık. Bütün illerimizden davetler oldu öğretmenlerimize, yöneticilerimize, ‘Siz sınıfta ne sorun yaşıyorsunuz, ne yapalım’ şeklinde, bununla ilgili de çok işlevsel sonuçlar çıktı. 2020-2021’de de inşallah bunu uygulayacağız.”

“Artık 6 zayıfla geçmek olmayacak” dedi. Peki, 2019 sınıf geçme yönetmeliği nasıl olacak? Ortaöğretim, lise sınıf geçme yönetmeliği ne zaman değişecek? İşte haberimizin ayrıntıları…

SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİYOR MU?

Bakan Selçuk sistemin değişeceğinin sinyallerini vererek, “Temelde sınıf geçmek eğer çok kolay olursa, dört işlem bilmeden lise bitirilebilir. Böylelikle giderek ülkenin öğretimsel düzeyi düşmeye başlar. Üniversite sınavlarında da yapılan net sayıları azalır. Bir öğrenci belirli derslerden yüksek not alarak, hiç öğrenmediği derslerden geçiyorsa, diyelim ki 6 tane zayıfı var ve geçiyorsa, bunu problem olarak görmememiz bir problem. Çocukların derslerini belli bir düzeyde öğrenene kadar onlarla muhatap olması lazım. Yani ben ortalamamamı tutturdum ve dolayısıyla geçiyorum gibi bir kolaylığı bundan sonra çok fazla gündemde tutmamak istiyoruz. Bunun çalışmalarını yapıyoruz. Öğrenci sınıfta kafasını sıranın üstüne koysa ve ‘Ben zaten geçeceğim, öğretmenim sen işine bak’ derse. Biz öğretmenin sınıftaki gücünü, itibarını da dikkate almak zorundayız. Ayrıca öğrenci başta geçmeyi garantilediyse orada bir öğrenme atmosferi oluşmuyor.” Dedi.

YENİ EĞİTİM SİSTEMİ NASIL OLACAK?

Bakan Selçuk’un konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Acele etmiyoruz. Acele edersek çözümlerimiz daha sonra problem olur.

Sınıfta öğretmenleri güçlendirmeden bu tasarımın hayata geçmesi mümkün değil. Bu konuyla ilgili çalışmalar var.

Çocuklarımızı 2035’lere hazırlıyoruz. Zamanın ruhuna uymak zorundayız.

2040’lara doğru inanılmaz bir çağ geliyor. Vücudumuzda nano-robotların dolaştığı bir çağa doğru gidiyoruz.

Çocukların matematik uygulamalarıyla ilişkilendirilmesi çok önemli.

Alan derslerinde proje ve uygulama olması çocuklarda derinleşmeye yol açacak.

Peki ders sayılarında azalma ne demek? 9. sınıflarda 15-16 dersten söz ederken 8’e, 10. sınıflarda 9’a düşecek.

Soru çözmek ayrı bir şey sorun çözmek ayrı bir şey. Belli şablonları belirleyerek soru çözebilirler ama bunu çözerken neden böyle davranıldığını anlamakta zorlanabilirler. Bir çocuğun soru ile sorunu ayırt etmesi şart.

DERS SAYISI KAÇ OLACAK?

Ders sayıları azalıyor. 9’uncu sınıflarda 15-16 dersten söz ederken, sekiz dersten söz ediyoruz. 10’uncu sınıflarda 10 ders olacak.

Anne babalar da soruyor. Çocuklar sabahtan akşama kadar soru soruyor peki günlük yaşamda sorunlarla karşılacına neden şaşırıp kalıyorlar. Çocuklarımız belirli şablonlara uygun olarak ezbere dayalı olarak soruları çözebilir. Gençlerin bu soruları çözerken anlamının ne olduğunu, niçin o şekilde olduğunu anlamaları gerekiyor. Soru çözmek ile sorun çözmeyi ayırarak işe başlamalıyız. Peki bu çocuklar sosyal duygusal becerileri nasıl elde edecekler, bunun için ne planlanıyor?

YENİ EĞİTİM SİSTEMİNDE TATİL NASIL OLACAK?

Milli Eğitim Bakanlığı, tatil ve okul zamanlarının daha dengeli ve verimli hale getirilmesi için yeni bir eğitim-öğretim çalışma takvimi modeli hazırladı. 13 haftalık yaz tatili süresi, öğrencilerin öğrenme motivasyonlarını kaybedecek kadar okuldan uzaklaşmamaları için 11 hafta olarak düzenlendi.

Yaz tatilinden alınan 2 hafta ise nisan ve kasım aylarında birer haftalık ara tatil olarak verilecek. Yeni modele göre artık okullar bir hafta erken açılacak, bir hafta daha geç kapanacak. Ancak bu durum toplam tatil süresini kısaltmayacak.

Takvime göre, 2019-2020 eğitim öğretim yılı bir hafta öne çekilerek 9 Eylül 2019’da başlayacak.

18-22 Kasım 2019’da ilk ara tatil yapılacak (Hafta sonu tatilleri ile birlikte 9 gün) Yarıyıl tatili 20-31 Ocak 2020 tarihleri arasında olacak (Hafta sonu tatilleri ile birlikte 16 gün) İkinci yarıyıl eğitim-öğretim dönemi 3 Şubat 2020’de başlayacak.

6-10 Nisan 2020 tarihleri arasında ikinci ara tatil verilecek (Hafta sonu tatilleri ile birlikte 9 gün) 13 Nisan’da başlayacak ikinci dönemin ikinci yarısı ise 19 Haziran’da tamamlanarak 11 haftalık yaz tatiline girilecek.

Yeni çalışma takvimi ile öğrenciler, ara tatillerde dinlenme fırsatı elde etmenin yanında, öğrendiklerini kontrol edecek ve öğrenmelerini derinleştirecek. Ara tatiller öğrencilerin olası öğrenme eksikliklerinin derinleşmeden ve yeni konular eklenmeden telafi edilebilmesi için uygun bir zaman olarak planlandı.

Öğretmenlerin tatil takviminde ise değişiklik olmayacak. Sadece eğitim yılı kapanışı ve açılışındaki seminer dönemlerinin birer haftası yıl içerisine alınacak.

YENİ EĞİTİM TAKVİMİ NASIL OLACAK?

Yeni modele göre artık okullar bir hafta erken açılacak, bir hafta daha geç kapanacak. Ancak bu durum toplam tatil süresini kısaltmayacak

– 2019-2020 eğitim öğretim yılı 9 Eylül 2019’da başlayacak.

– 18-22 Kasım 2019’da ilk ara tatil yapılacak. (Hafta sonu tatilleri ile birlikte 9 gün)

– 25 Kasım’dan 17 Ocak’a kadar birinci dönem devam edecek.

– Yarıyıl tatili 20-31 Ocak 2020 tarihleri arasında olacak. (Hafta sonu tatilleri ile birlikte 16 gün)

– İkinci yarıyıl eğitim-öğretim dönemi 3 Şubat 2020’de başlayacak.

– 06-10 Nisan 2020 tarihleri arasında ikinci ara tatil verilecek. (Hafta sonu tatilleri ile birlikte 9 gün)

– 13 Nisan’da başlayacak ikinci dönemin ikinci yarısı 19 Haziran’da tamamlanarak 11 haftalık yaz tatiline girilecek.

“HER ŞEYİ BİLERE YAPIYORUZ”

‘Eğitim sistemi neden değişmiyor, değişince neden değişiyor?’ soruları ortaya çıkıyor. Hangi şeyi neden yaptığımızı bilerek yapıyoruz ve bu bizi güçlendiriyor. Deniliyor ki ‘Neden hemen yapılmıyor?’ Yapmayız. Öğretmen eğitimleri olmadan bu olmaz.

Çocukların sistem kavramını öğrenmesini çok istiyoruz. Çocuğun etrafında gördüğü her şeyin bir sistemle ilgili olduğunu kavraması lazım. Başka önemli bir şey de ‘Bilgi kuramı.’

Biz bu sistemi çok yüksek bir katılımla hazırladık. Öğretmenlere, öğrencilere, uzmanlara sorduk ve aylarca çalıştık. Bunu bir ders çizelgesi olarak yorumlamak yanlış olur. ‘Çizelgeye bakıp bunlar var, bunlar yok demek’ olmaz.

9-11. sınıflarda haziranda sunum, değerlendirme çalışması olacak. 12. sınıfta haftalık akademik ders saati 24 olacak.

Bir Yorum

  1. acık liseyede el atalım senede en az 5 sınaf olsun puan biriktiremiyoz

  2. detayları olmayan bir bilgiyi haber diye neden paylaşırsınız anlamadım

  3. At yarışı sistemi yerine herkesin kapasitesine eğitim verilmesi aldığı eğitimine gôre işinin hazır olması gerekli

  4. EGİTİM DENEN BİR ŞEY BİRAKMADİNİZ..EGİTİMİN İCİNE ETTİNİZ…NE YAPACAGİNİZİ ŞAŞİRDİNİZ…

  5. EGİTİMİN İCİNE ETTİNİZ.HER SENE BİR SEY CİKARTİYORSUNUZMemo

  6. Yaptığınız haberler in çoğu yalanda ibaret örnek işkur haberi gibi

  7. bu nasıl bir haber. haberin başlığı ile içeriği alakasız. sizi takip etmeyi bırakıyorum.

  8. Aöl ye de degişiklik gelmeli sınav az en az 5 sınav olsun açıktan okuyan ögrenci ler ögrenci degil mi onlar la da ilgilenilsin puan toplanması açısından biraz sistem degilsin.

  9. acik lise bu sene son ama puanim 162 acik lise imamhatipte okuyorum ben 212 olmasi lazim nolur bi kac sinav daha ekleyin ek sinav uni sinavndan sonra oluo bizim yilimiz gidio hayatimizla oynaniyor resmen okuma kolay olsa herkes okur emin olunki 7 70 kadar herkes okur biraz bizlerede yardmci olun ben polis olmak istiyorum hergub korkuyla kalkiyorm acaba lise bitecekmi yani hic degilse motive olarak 10 kredi verseniz

  10. O koltuklarda sizin hayatlarını hayallerini çaldığınız yarış atı yaptığınız çocuklar oturaç hesabını sorar sizlere önce sistemi sonra olulu araştırıp ona ğöre soru hazirlayın ey o koltukta oturanlar beklentim verdı MEB dan fakat hayaller ve hayatlar

  11. Kaliteli eğitim dediniz çoğu okullar kalabalik derslikler yetersiz resim atölyelri laburatuvarlar kapatıldı ögrencileri hayal ķırıklığına uğrattınız artık yeter kessin bir çözüm bulun yazık bu çoçuklara

  12. İlk önce o çocukları nasıl lgs de yerleştireceginiz hakkında bi açıklama yapsanız nitelikli okullara bu çocukların bi dönem önceki cucuklarla aynı şartlarda sınava girmeyecekler bunların suçu ne yazık bi nesil çocuğu maf ettiniz ettiniz bari düzeltmek iöin birşeyler yapın plansuz programsız yapılan işlerin neticesi nitelikli okulları artırın ki eşitlik olsun saygılarımla

  13. Egitim sisteminin düzene girememesi neden? Çoklukdan mııı yoklukdan mııı

  14. Yani diyor ki 4+4+4sistemiyle okula baslayanlari sınıfta birakacagim

  15. Liseler cok kalabalık acil cozum bulunmalı 40.45 kisilik sınıf mı olur

  16. Yerleştirmeleri çok zorlaştırdınız , ÖRNEĞİN benim liseye başlayacak yiğenim açıkta kaldı ,okula gidemiyor ,psikolojisi bozuldu…Lütfen isteyen istediği okula gidebilsin…

  17. Egitimiz amina koydunuzxzaten beyinleri cocuklarimizin cok iyi calisiuorduyaa sin8fta kalcaklarmis.ogr yetmezmis vs vs.atanamayan bi suru ogt var.alin neyi bekliyonuz.turkiyede egitim sifir.

  18. MEB eski dönem sistem daha iyi yeni sistem yanlış orda oturmuş koltukta ben bunu yaptım bakın karşıyım yeni sistem lise 3 olmalı lise 4 sacma cocukların kafası liseyi bitireyim üniversite boş diyorlar

  19. Oktay boş boş konuşma mal meslek liseliyim sen gittin diye normal liseye hava atma orspu çocuğu

  20. Sadece sınıf geçme yöntemi değişecek diyor bilgi bile vermiyor veriyorsanız niye duyuru yapıyorsunuz

  21. Siz ilk önce kkul saatlerini ayarkayın durmadan okul saatimi degiştirilir ya. Ve bu degiştirilme sebebi okula torpilli öğrenci kaydeden veliler içinse.. Secimler için kapı kapı polis bekçi gezip gerçekten ikamet doğrumu diye gezen sşzler okullar içinde yapın. Adresleri kontrol ein bi sınıf mevcudu 47 olabilir mi? Çocuklar nasıl egitim alabilşr ki.. Boş konuşup durmayın yeter valla ya..

  22. Sayın bakanım okulları tamamen kapatın da sizde kurtulun bizde, her yıl eğitim seviyesini dahada düşürüp çocukları bilinçli bi şekilde cahil bırakıp seçmen kitlenizi arttırmak için kıvranmanız cidden çok üzüyor beni cidden hiç gerek yok halkınız zaten herşeye tepkisiz kapatsanız da kimsenin sesi çıkmaz vala uğraşmayın hiç eğitim mi vardı sizden önce sanki

  23. Sayın bakanım okulları tamamen kapatın da sizde kurtulun bizde, her yıl eğitim seviyesini dahada düşürüp çocukları bilinçli bi şekilde cahil bırakıp seçmen kitlenizi arttırmak için kıvranmanız cidden çok üzüyor beni cidden hiç gerek yok halkınız zaten herşeye tepkisiz kapatsanız da kimsenin sesi çıkmaz vala uğraşmayın hiç eğitim mi vardı sizden önce sanki

  24. Allah rızası için yeni bir şey denemeyin benım çocugum ısteemdogı bir okula şuan ıkı aydır uyku uyumuyorum adrese dayalı yerleştirme dediniz nerelerden öğrenci aldınız benım çocuğum gıbı çocuklar mecburen istemedıklerı okula gittiler geçen sene herkesı alan cevremızdekiyi okullar 90 altına düşmedıler çok üzgünüz lütfen yapmayın harcamayın evlatlarımızı…

  25. Bu sınıfta kalma sistemi nereden çıktı ben bilmiyorum ki daha beter çocuk lari sınıfta bırakarak ailesi ne ne kadar masraflı oldunu biliyorsunuz ve halen okulda çocukların neredeyse yarısı sınıfta kaliyo

  26. emekli ortaogretim öğretmeniyim kızım lise 10.sınıf veb4+4+4 sisteminden hatta bu çocuklar 11.sınıfta şu ananı bu yıl baslamayacaklar ortaogretim ve hatta geçen yıl ALES benzeri bir liseye geçiş sınavında perişan olan çocuklar bizim yavrularımız bakalım üniversite sınavları da nasıl bir piyango vuracak onları

  27. O Allah varsa belanızı versin umarimki eğitimi hallac pamuğu gibi atıp tutuyonuz lanet olsun yüzünüz yalaka adiler

  28. Ulan yeter ama ya bıktım ben ne şanssız bir insanım ya bu sınavdan düzgün geçmenin tek yolu 500 almak ve bu sene hem zor bir sınav olacak hemde 1milyon 800bin kişi var yüzdeler düşük sınıfta kalma olanağı büyük birden sisteme geçirmek çok yanlış bir fikir güzel bir fikir olsa bile ne zaman yapacağınızı bilmiyorsunuz

  29. Olan devlette okuyan cocuga olur. Ozel okulda sinifta kalmayi nasil kabul ettireceksiniz merak ediyorum!!!

  30. Olan devlette okuyan cocuga olur. Ozel okulda sinifta kalmayi nasil kabul ettireceksiniz merak ediyorum!!!

  31. Meslek liseleri için artık yeni duzenlemeler gelmeli öğrenciler ve öğretmenlerin mağduriyetleri giderilmeli bu öğrenciler ara eleman olarak yetismeli

  32. Tarihini bilmeyen geleceğini yönlendiremez ,devlet okulları resmen soyguncu o lâzım bu lâzım vatandaşı soyuyorlar eğitimle oynamayı bıraksınlar ne yapacaklarını şaşırdılar, ne öğretiyoruz demiyorlar

  33. Yillardir lise 1 lerin sinifta kalmasina çözüm bulunamadi. Lise bir de hem sayisal hem sözel okutmak beyinsizliktir. O yaşa gelmis cocuk bilmez mi sayisala mi sözele mi yatkin. Benim cocugumun matematik kapasitesi yok ama ısrarla, en zekilerle sinifta ayni matematigi okutmak cocuğa yapilan vicdansizliktir. Dersler cok ağir. Yabanci dil kabiliyeti yok.sömurgeci ingilizin dilini ögretmek istemiyorum. Kendisi isterse zaten ilerde ögrenir. Matematik ve yabanci dil seçmeli olmali. Lise sinavlarida sacma. Herkes evine yakin okulda okumaya hakki olmali. 2 vesaitle okula gitmesi öğrencilere zulum arri trafik sıkışıkligina sebeptir. Saglik ocagina giderken 17 yasinda cocugum velisiyle gitmek zorunda. Ama 1 ay sonra 28 olunca milletvekili olabiliyor. 18 e kadar velisiyle doktora giden cocuk 1 ay sonra milletvekili adayi. Ayip yaa. Eğitimde verbat sistemde verbat. Neyseki ülkeyi kalkindirdiniz. Yollar köpruler yapildi. Ama egitimde cocuklari ezdiniz. Ödevleri veli yaptiriyor. Kaldirin ödevleri.

  34. Zaten bu sene 9.sınıfta kaldım siz ne sacma sistem getiriyosunuz sinifta kalma geliyor diyosunuz madem suanda kalma yoktuda benimmi haberim yoktu

  35. Egitim oyuncak oldu her gelen bir sey degistiriyor dunyada bizim kadar egitim üzerinde oynayan ülke var mi

  36. Gerçekten anliyamiyorum geleceğimizi aydınlatmakmı istiyor yoksa göz göre göre bu genç leri karartmakmı istiyorsunuz yapmayın.Bende 40 yaşında 4 çocuk annesiyim ve gelecek eğitim sisteminden çok endişeliyim hasta yatağından bunları yazıyorum yazık bu çocuklara……

  37. Egitim falan yok.cocuklari boşa topluyorsunuz okul desen o da okula benzemiyor.

  38. Olmayan eğitimde ne değiştirirseniz değiştirin sonuç yine hüsran yıl sonunda haberlerde duyacağız şu kadar öğrenci sıfır puan aldı.

  39. Hani her sene daha iyi olsun diye uğraşıyorsunuz ya!Siz bunları yaptıkça daha da batıyorsunuz…

  40. Bu adam bir halt edemez ancak laf üretir.
    Lise geçiş sistemlerinde çocukları sistem zoruyla nasıl imam-hatiplere gönderdiğini bizzat benim çocuğum yaşadı.