Eğitim

Liselere Geçişte Uygulanacak Yeni Sistemin Detayları Belli Oluyor

TEOG’un yerine gelecek sistem Bakan Yılmaz tarafından açıklandı. Açıklanan sistemin detayları ortaya çıkmaya başladı. Buna göre TEOG’un yerine gelen yeni sistemde sınavla öğrenci alacak okul sayısının 600 ile 800 arasında olması planlanıyor. Bu okullara yüzde 10’luk başarı dilimine giren öğrenciler yerleşecek. Söz konusu okullar, başarılı öğrenci sayısı ve okul türleri gözetilerek ülke genelinde belirlenecek.

Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin kaldırılmasının ardından uygulanacak liselere kayıt sisteminde, sınavla öğrenci alan okulların sayısının 600 ile 800 arasında olması, bu okulların kontenjanlarının Türkiye genelindeki 8’inci sınıf öğrencilerinin yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde planlanması öngörülüyor.

SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK OKULLAR BELLİ OLACAK

TEOG sonrası 2018 – 2019 eğitim öğretim döneminde liselere geçişteki yeni modelin üzerinde çalışılıyor. Buna sisteme göre liselerin bir kısmı sınavla öğrenci alırken bir kısmı ise çevresinden öğrenci alacak. Konu ile ilgili olarak Habertürk’ün aktardıklarına göre sınavla öğrenci alacak olan liseler okul sayısı ve türleri göz önünde bulundurularak belirlenecek. Ayrıca bu okullar iziki altyapısı ile de yeterli fen, sosyal bilimler, Anadolu, meslek ve imam hatip liselerinin de aralarında bulunduğu proje okulları arasından bakanlıkça belirlenecek.

TAMAMEN MERKEZİ SINAV PUANI DİKKATE ALINACAK

Mayıs ayı itibari ile okul sayılarının ve kontenjanların ilan edilmesi bekleniyor. Bu kapsamda 8’inci sınıf öğrencilerinin gireceği sınav, Haziran ayının ilk haftasında yapılacak. Yapılacak sınavın sonuçları ise aynı ayın içinde açıklanacak. Sonuçların açıklanması ile öğrenciler 5 tercih yapabilecek. Öğrenciler puan üstünlüğüne göre bu okullardan birine yerleştirilecek. Okul başarı puanı etki etmeyecek ve tamamen merkezi sınav puanına göre yerleştirmeler yapılacak. Temmuz ayı itibari ile yerleştirmelerin tamamlanması ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilan edilmesi bekleniyor.

KAMUPERSONELİ.NET | ANKARA