Eğitim

MEB Kararını Verdi: 100 Temel Eser Dönemi Kaldırılıyor

Milli Eğitim Bakanlığı, ilk olarak 2004 yılında başlattığı “100 Temel Eser” uygulamasını bazı yayınevlerinin haksız kazanç elde etmesi sebebiyle bitirme kararı aldı. Bu yöndeki kararı Bakanlık, önümüzdeki günlerde valilik ve il müdürlüklerine göndereceği genelge ile resmileştirecek.

KAÇAK KİTAPLARIN FATURASI MEB’E KESİLDİ

Yenişafak’tan Ahmet Fatih Turan’ın aktardıklarına göre Bakanlık, “100 Temel Eser” ile ilgili telif hakkı olmayan farklı yayınevlerinin, listede yer alan eserlerin baskısını yaptığı; bazı firmaların ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın patentli logosu bulunmamasına rağmen farklı tasarımlarda kitaplar basarak “MEB Tavsiyeli 100 Temel Eser” logolarını kullanarak piyasaya kitap sürdüklerini belirledi. Yayınevlerinin listede olmayan kitaplara da “Milli Eğitim Bakanlığı 100 Temel Eser” logosunu basarak kitap sattıkları tespit edildi.

Bu kaçak kitaplar yüzünden Bakanlık, defalarca kamuoyunda eleştirilmiş ve hatta bu konu Meclis’e kadar taşınmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı, yaptığı yeni düzenlemeyle birlikte “100 Temel Eser” kısıtlamasını da ortadan kaldıracak. Böylece öğrenciler anayasaya, yasalara ve milli eğitimin temel amaçlarına ters düşmeyecek, insan haklarına saygılı bütün eserlerden yararlanabilecek.İlk olarak 1 Ağustos 2004 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik imzasıyla yayınlanan genelge kapsamında okullarda okutulması için 100 Temel Eser belirlenmesine karar verilmişti.