Eğitim

MEB Müsteşarı Tekin'den LGS Açıklaması! Bütün Öğrencilerimizi Yerleştirileceğiz

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin liselere geçişle alakalı olarak açıklamalarda bulundu.

Veliler tarafından şikayet edilen adrese dayalı eğitim hakkında ifadeler kullanan Tekin açıklamasında hiçbir öğrencinin açıkta kalmayacağını ve tüm öğrencilerin bir ortaöğretim kurumuna yerleştirileceğini sözlerine ekledi.

Yusuf Tekin’in açıklamalarından satır başları;

Veli kesinlikle devlet okulu tercih etmeyecekse özel okullara kesin kayıtlarını yaptırabilecek. Ancak ‘Çocuğumu öncelikle resmi okullara göndermek istiyorum.’ diyorsa, bu durumda özel okullara ön kayıt prosedürü de işletebilirler.

Böylece 2 Temmuz-13 Temmuz arasında hangi öğrencimizin özel okula kesin kayıt yaptıracağını görmüş olacağız.

Sınavlı okullarımız kadar sınavsız okullarımızı da coğrafi, pedagojik ve altyapı açısından adil bir biçimde planladık.

Hiçbir velimiz, kesinlikle herhangi bir endişeye kapılmasın, çocuğu istemediği bir okul türüne gönderilmeyecek.

Evine en yakın okuldan başlayıp giderek uzaklaşan şekilde sunduğumuz alternatiflerden bir okul seçilecek ve öğrencilerimizi bu okullardan birine yerleştireceğimizi velilerimize taahhüt ediyoruz.

Yeni açılan okul türlerini ortaöğretim kurumlarına (lise) öncelik verecek şekilde planladık ve geçtiğimiz yıla oranla yüzde 20’ye yakın bir kapasite artırımı oldu.

Burada derslik başına düşen öğrenci sayısını artırmadık, pedagojik olmayan ortamlarda ders yapılacak sınıflar üretmedik.

Sadece okullarımızın planlamasını buna göre yaptık. İki tane yan yana aynı okul türünden okul var ve ikisi de yüzde 50 kapasite ile çalışıyorsa, bu okulları birleştirdik, tek okul yaptık ve orada başka bir ortaöğretim kurumu daha planlayarak kapasitemizi, kontenjanımızı optimal bir biçimde kullanmaya çalıştık.

O yüzden velilerimizin geçmiş yıllara oranla çocuklarının yerleşemeyeceğine dair endişeye kapılmalarını gerektirecek bir durum kesinlikle yoktur. Rahatlıkla bütün çocukları evlerine en yakından başlamak koşuluyla bir ortaöğretim kurumuna yerleştireceğiz.

Bu yıl birinci yerleştirme sürecinde yüzde 90’dan daha yüksek bir oranı yerleştireceğimizi öngörüyoruz. Nakil sürecindeki hareketliliği öğrencilere bir hak olarak sunuyoruz.

Bir okul tercih ettiğinde kendini sınırlandırmış olur. Bir öğrencinin, tek tercih yapması halinde nakil yerleştirme sürecinde kayıt alanındaki diğer okulların kontenjanlarının dolacağını öngörmesi lazım.

O yüzden bütün öğrencilere kendisine sunduğumuz kayıt alanlarındaki tercih haklarını mümkün olduğunca doldurmalarını öneriyorum.

Bu okulları bir tedbir olarak yazmalarını istiyoruz. Merkezi sınavla öğrenci alacak okullara yerleştiğinde mahallinden yerleştirme ile ilgili tercihler dikkate alınmayacak.

Ortaokullar ile ikamet edilen bölgeleri eşleştirdiğimiz için yüzde 90’a yakın oranda bir sıkıntıyla karşılaşmayacağımızı, herkese yeterince kontenjan sunabileceğimizi öngörüyoruz.

Çok istisnai durumlarda, tamamen eşit örnekler durumunda nasıl hareket edileceğini detaylı olarak kılavuzumuzda açıkladık.

Açıkladığımız sınav sonuç belgelerinde virgülden sonra dört basamak var. Bu süreç içinde eşitliğin olma ihtimali çok çok zayıftır.

Öğrencilerimizin tercihlerini veliler ile yapmalarını arzu ediyoruz. Velilerimize de burada iş düşüyor.

Destek almak isteyenler için okullarda rehber öğretmenlerimiz ve idarecilerimiz görev yapacak.

Bütün okullarımızda aynı standartları öngörüyoruz. Fiziksel yapı, öğretmen, idareci, yönetim, müfredat, ders kitabı, donanım standart.

Okulları farklılaştıran şey, öğrenci profilleriydi. Dolayısıyla rahat olsunlar, kıl payı yerleşemediği bir merkezi sınavla gideceği okulda alacağı eğitim, gideceği okulda da kesinlikle vardır.

Nakil sürecinde de aynı sistem devam edecek.

Kamupersoneli.net I ANKARA