Eğitim

MEB Müsteşarı Tekin Yeni Sınav Sistemiyle İlgili Soruları Cevapladı

Milli Eğitim Müsteşarı Yusuf Tekin, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının kaldırılmasının ardından yeni liselere geçiş sistemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

TEOG kaldırıldı fakat akıllarda soru işaretleri kaldı. Yeni sınav sisteminin nasıl olacağı herkes tarafından merak ediliyor. Peki yeni sınav sistemi nasıl olacak? Sınava girmeyen yahut girip de kazanamayan öğrenciler nasıl yerleştirilecek? Yeni sınav sistemine ilişkin merak edilenleri Milli Eğitim Müsteşarı Yusuf Tekin cevapladı.

Gazete Habertürk’ten Kübra Par’ın sorularını yanıtlayan Yusuf Tekin’in konuşmalarından satırbaşları şu şekilde:

Liselere Geçişi Sınavsız Hale Getirecek

Liselere giriş sınavının değiştirildiğini ve TEOG’un kalktığını belirterek, yeni sınav sistemine ilişkin; “Aslında sınavı konuşmadan önce, ortaya koyulacak modelin mantığını konuşmak lazım. Açıkladığımız model kısa vadeli erekleri olan bir model değil. Orta ve uzun vadede liselere geçişi sınavsız hale getirecek model. Ve bu modelin asıl kurgusu ortaokullarla liseler arasında kurulacak ilişki. Yani orta vadede liselere geçiş tamamen ortaokullara kayıt ile birlikte neticelenmiş olacak. Sınava gelince, aslında kamuoyu sınava odaklandı ama bu kurguda asıl önemsediğimiz sınavın kendisi de değil, sınavla alan okullar da değil. Çünkü geriye kalan yüzde 90’da da eğitim kalitesini eşitlemeyi, rekabetçi bir ortam oluşturmayı, pedagojik açıdan uygun bir sınıf ortamı oluşturmayı hedefliyoruz. Asıl kurgumuz sınavsız yerleştirilecek büyük kitlenin; ulaşım, eğitim, ilgi ve alaka açısından kendileriyle en uyumlu okula gidebilmelerinin önünü açmak. Eğitim bölgeleri oluştururken zihnimizi yorduğumuz esas kısım da bu…”

90 Sorudan Oluşacak

Milli Eğitim Müsteşarı Yusuf Tekin yeni sınav sistemindeki soru sayısına ilişkin; “YÖK, “Üniversiteye geçiş için 80 soru soracağız” dediğinde, 60 soru soracağımızı ilan ettik. Çünkü, “12-13 yaşındaki bir çocuğa da, 17-18 yaşındaki bir gence de 80 soru soruyorsunuz” eleştirisi gelecekti. YÖK, geçtiğimiz hafta soru sayısını 120 olarak açıklayınca, biz de sınavı 90 soru, 135 dakika olarak planladık. Mantık olarak tek oturumluk bir sınav olacak ama sayısal ve sözel testlerin arasında çocuklarımıza 15-20 dakikalık bir teneffüs ortamı oluşturacağız. 20 fen, 20 matematik, 20 Türkçe, 10 inkılap tarihi, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi, 10 da yabancı dilden soracağız.”

Hangi Sınıfın Müfredatından Soru Gelecek?

Hangi sınıfın müfredatından soru geleceği sorusuna ise; “Sınav sadece 8. sınıf müfredatından olacak. Ayrıca öğrencilerimizin ayrı bir kaynağa, ders kitabına, özel derse ihtiyacı olmayacak. O yıl içindeki kazanımlarını ölçeceğiz. Sadece okul müfredatı, yani bizim ders kitaplarımız yeterli olacak. Bu konularda eksikliğini hissedenler için ise zaten okullarımızda destekleme ve takviye kurslarımız var. Öğrenciler okul idaresine başvurduğunda eksik olduklarını düşündükleri konularda kendilerine gerekli ders anlatımları herhangi bir ücret istenmeksizin, ek bir materyale ihtiyaç duymaksızın yapılacak.”

Evine En Yakın Okula Yerleştirilecek

“Eskisinde nasıl eşitleniyordu? Anadolu’nun ücra köşesindeki bir öğrenci, merkezdeki bir okula geliyordu. Bu sefer o okulların kalitesini artıracak, çabası ve gayretiyle o okullarda eğitim ortamını daha nitelikli hale getirecek öğrenciler başka okullara gidiyorlardı ve fırsat eşitliği açısından asıl büyük handikap burada ortaya çıkıyordu. Diğer okullar sınavda hep başarısız olduğu için orada mahkum olan çocuklar vardı. Bu daha büyük bir fırsat eşitsizliği ortaya çıkarıyordu.”

Sınava Girmeyen ya da Sınavda Başarısız Olan Öğrencilerin Tercihleri

“Öğrenci arkadaşlarımıza her okul türünden en az 3 tane tercih etme imkanı tanıyacağız. Anadolu liselerimiz, mesleki ve teknik eğitim kurumlarımız, bir de imam hatip liselerimiz var. Öğrenciye her okul türünden minimum 3 tane tercih sunacağız.”

Standart Sapma 

90’da 90 yapan çok sayıda öğrenci olursa ne olacak sorusuna; “Doğru ve yanlışlar üzerinden değil, bir standart sapma üzerinden değerlendirme yapacağız. Yani çok cevaplandırılan soruların puan değeri farklı, az cevaplandırılan soruların puan değeri daha farklı, daha yüksek olacak” sözleriyle yanıt verdi.

Standart Program Var

Fen liseleri için de sınav olup olmayacağı sorusuna Yusuf Tekin; “Türkiye’deki bütün liseler Anadolu lisesi olduğu için bunların bir standart programı var. Bir de fen liseleri, sosyal bilimler liseleri gibi standart programdan ayrışan okullarımız var. İmam hatip ve meslek eğitim alanında oluşturduğumuz proje okullarımızın da programı farklı. Tematik meslek liseleri ve farklı programlar uygulayan imam hatip liselerimiz var. Farklı program uygulayan okulları bu kategoriye koyduk. Öğrencinin önüne hem bu kategorideki fen ve sosyal bilimler liseleri çıkacak hem de tercihine göre diğer kategoride olup farklı program uygulayan liseler çıkacak” açıklamasına bulundu.

Yeni Sınav Sisteminin Ömrü Ne Kadar?

Yeni sınav sistemine ne kadar ömür biçiyorsunuz sorusuna; “Çocuklar lise tercihini üniversite sınavına göre yapıyorlar. Asıl baskı uygulayan şey üniversite sınavı. Üniversite sınavı metodunda bir değişiklik olursa, oradaki yapıya göre biz de bu sistemi yeniden gözden geçirebiliriz” açıklamasını yaptı. 
Bu çocuklara ve velilere yazık değil mi? Veliler sisteme alışıyor, sonra birden sistem değişiyor sorusuna ise; “Biz de bundan rahatsız olduğumuz için sınavın olmadığı, bir sıralamanın olmadığı bir kayıt süreci öngörüyoruz ve ona doğru gitmek istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Kamupersoneli.net – ANKARA