Eğitim

MEB okullar ne zaman açılacak? 31 Ağustos'ta okullar açılacak mı? Bakan Selçuk'tan ilkokul öğrencileri için önemli adım

Ağustos ayında vaka sayılarının 1000’in üzerine çıkılması sonrasında okullar açılacak mı? sorusu veliler tarafından sorulmaya başlandı. Bakan Selçuk 2020-2021 okulların açılışıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan, okulların açılması üzerinde 4 senaryo üzerine durduklarını ifade ederek, ilkokul öğrencileri için atılan önemli bir adımı da duyurdu.

İLKOKUL ÖĞRENCİLERİ İÇİN

Bakan Ziya Selçuk, ilkokul 1, 2 ,3 ve 4’üncü sınıf düzeyindeki öğrenciler için “Öğrenmeye Hazırım” ve ilk sınıf öğrencileri için “Tohum” isimli yeni kitap setlerinin hazırlandığını duyurdu. Bakan açıklamasında, “Öğrenmeye Hazırım’ ve ‘Tohum’ setlerine EBA’dan dijital olarak erişebilir. Çocuklarımızı, velilerimizi desteklemek için çalışmalarımız sürecek. Velilerimize ilişkin çalışmalar da geliyor. Onları da zamanı gelince paylaşacağız” dedi.

Bakan Selçuk, açıklamasında tohum isimli kitap seti hakkında şu ifadeyi kaydetti:

“1’inci sınıfları niye ayırdık? 1’inci sınıf okula yeni başlanılan bir sene. Çocuklarımızın öğretmenleri ile yüz yüze eğitimleri yarım kaldı. Bu nedenle EBA televizyonunda da burada 1’inci sınıflara bir ayrıcalık yaptık. 1’inci sınıflara özel 3 fasikül halinde ‘Tohum’ dediğimiz bir set hazırladık. Burada da çocuklarımızın, dinleme, konuşma, okuma, yazmayı içeren dört dil becerisinin temel alındığı bir yaklaşım sergiledik. Öğretmenlerimiz ve akademisyenlerimizin birlikte hazırladıkları ve beraberce oluşturdukları bir içerik. Aynı zamanda da çocuk edebiyatının seçkin yazarlarının birtakım eserlerinden alıntılar var”

MEB okullar ne zaman açılacak? 31 Ağustos'ta okullar açılacak mı? Bakan Selçuk'tan ilkokul öğrencileri için önemli adım

OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

Bakan Selçuk, daha önce de okulların açılış tarihi için belirtmiş olduğu 31 Ağustos tarihine değinerek, açıklamasın şu ifadeleri kullandı:

” Risklerimiz nelerdir. Bütün bunları kurumlarla konuşarak almaya çalışıyoruz. Hiçbir öğretmenimizin, çocuğumuzun riske gireceği bir duruma asla müsaade etmeyiz. Biz bir öğrencimizin zarar göreceği bir duruma onları sokarak ülkede karmaşa oluşturmak konusunda bir adım atabilir miyiz? Böyle bir konu olur mu! Bilim Kurulu’na danışıyoruz. Dünyadaki diğer ülkeleri de günlük olarak izliyoruz. Biz bu meseleye bakanlıklarımız olarak sarıldık. Güçlü tutuyoruz. Şuna güvensin toplum; böyle bir karar alınırken riskle ilgili durumlarda bir sıkıntı varsa asla bir karar almayız. Toplum buna şiddetle buna insansın. Bir şekilde bizim bu konularda verilecek kararımızı dikkatle verdiğimize emin olsunlar”

MEB okullar ne zaman açılacak? 31 Ağustos'ta okullar açılacak mı? Bakan Selçuk'tan ilkokul öğrencileri için önemli adım

OKULLARIN AÇILMASIYLA İLGİLİ SENARYO

Okulların açılmasına ilişkin senaryolar şu şekilde:

“Bizim üzerinde çalıştığımız 4 senaryo var. Birisi tamamen açık. Allah esirgesin diğeri kapalı”

Birinci senaryo; okullar açılıyor. Bizim için bir senaryo. Kısıtlamasız. Okulların temizliğine, öğretmenlerine, malzemeleri tam mı?

İkinci senaryo; Okulun tamamen kapalı olması da bir senaryo. Peki okullar kapalı olursa bu çocukların eğitimi nasıl sürecek. Biz sadece online çalışmaktan söz etmiyoruz. Esaslı bir senaryo ve ciddi bir alt yapı gerektiriyor.

Ben bu senaryolardan bahsettiğim de bir olasılıktan bahsediyorum. Fakat basına şöyle yansıyor. “Okullarda şöyle olacak.” Hayır böyle olmayacak. Biz her şeye hazırız. Bize güvenin emin olun demek için söylüyoruz.

Üçüncü senaryo; Bizim belirli günlerde okulları açıp, mesela diyorum pazartesi salı günü okulları açtık. 1 sınıfın yarısı okula geldi. Çarşamba günü okulu temizledik perşembe cuma sınıfın diğer yarısı geldi. Cumartesi de sınav grupları ayrıca geldiler. Pazar günü okulu temizledik. pazartesi günü devir daim tekrar başladı. Seyreltilmiş eğitim modeli uygulayabiliriz.

Dördüncü senaryo; Riskli olan 5 ilden söz ediliyor şimdi. Bu 5 ille hiçbir vaka olmayan illerin durumunu eşit koşullarda ele alamayız. Bu da 4. senaryo. Ola ki 3-5 ilde problem var. Türkiye’nin geri kalanında yok. O zaman o illere özel uygulama yapılır.

BAKAN KOCA’DAN OKULLARIN AÇILMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da geçtiğimiz günlerde okulların açılmasına ilişkin kritik bir değerlendirme yaptı. Bakan açıklamasında, şu ifadeyi kaydetti:

“Bu eğitim uzaktan mı, hibrit eğitim tarzında mı, karma mı olacağı konusu Milli Eğitim Bakanlığımız ve Bilim Kurulu irtibat halinde. Gerektiğinde iller bazında o illere özel farklı yaklaşımlar da devreye girebilir. Burada önemli olan eğitimin 31 Ağustos’ta başlayacak olması. Ama bunun ne şekilde olacağı 1-2 hafta içinde açıklaması daha net yapılmış olur”