Eğitim

Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'dan Önemli TEOG Yorumu !

Memur Sen ve Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ali Yalçın Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsünde (TODAİE) düzenlenen Uluslararası Eğitim Sendikacılığı Sertifika Programı’nın açılışına katıldı. 

Ali Yalçın burada bir konuşma yaparak TEOG sisteminin kaldırılmasına yönelik çalışmalar hakkında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Konu ile ilgili olarak Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın Eğitimde kademeler arası geçiş konusunda dünyada farklı sistemlerin uygulandığını, Türkiye’de de farklı denemelerin söz konusu olduğunu dile getirerek OKS, SBS ve sonrasında TEOG’a uzanan bir süreç yaşandığını anlattı. Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın TEOG’a ilişkin açıklamaları şöyle oldu;

“ESAS SIKINTI”

“TEOG’da yerleştirme sürecinden kaynaklanan tartışma yürüyor. Çünkü bütün öğrencileri, TEOG puanı ile sıralayıp okulları da buna göre tasnif ederseniz o zaman tüm okulları etiketlemiş olursunuz. Bu, eğitim açısından doğru bir yöntem değil. Dershanelerin yarışmacı yöntemi ile aşağı yukarı aynı seviye sınıfları gibi seviye okulları oluşmuş olur ki bazı okulları baştan gözden çıkarmış gibi bir pozisyon oluşur. Esas sıkıntının birincisi bu.”

“TEOG’U TOPTAN KALDIRMAK…”

“Bu durum, öğrenciyi hem mahalle kontrolünden çıkarmış oluyor hem servis gibi aileye yeni bir yük getirmiş oluyor hem de öğrencinin zamanını yolda kullanması gibi gereksizliği de beraberinde getirmiş oluyor. O yüzden burada yapılması gereken şey, TEOG’u toptan lağvetmek değil, TEOG üzerinde bu arızi noktalar konusunda çalışma yapmak ve bununla ilgili sorunun yaşandığı kısımlara ilişkin düzgün çözümleri getirebilmektir. TEOG’u toptan kaldırmak yeni bir arayışa sıfırdan girmek, eğitimde de bu anlamda belirli tartışmaları yoğunlaştıracak, öğrencilerde, velilerde kaygı eşiğini yükseltecektir. Milli Eğitim Bakanlığına çağrım, eğitim paydaşlarıyla TEOG’un arızi noktaları konusunda bir çalıştay yapması ve bu konuda ortak aklı çalıştırmasıdır. “

“KİŞİ EVİNİN YANINDAKİ OKULA GİTMEK İSTİYOR”

“Kişi evinin yanındaki okula gitmek istiyor ama TEOG ile yerleştirildiğinden oraya gidemiyor. Bazen de evinin yanındaki okula gelmek istemiyor. Çünkü puanlama ile bütün okullar bir etiketlemeye tabi tutulduğu için bazı okullar kendini gözden çıkarılmış görebiliyor. Meslek liseleri ve imam hatipler de bundan nasibini alıyor. O yüzden sistemi bir defa tadil etmek gerekiyor. Belli sayıda okulu, sınav eksenli bir yerleştirmeye tabi tutabilirsiniz. Ama bütün okulları buna tabi tutmak bu sistemin en büyük açmazı idi. Bu kısmına asıl mercek tutmak gerekiyor. Olması gereken, okulda çok zeki öğrencinin, vasat öğrencinin, düşük olarak kapasiteli öğrencilerin bulunduğu zemini ihdas ederseniz öğrenciler kendi arasında bir yarışa girerler, model öğrenciyi görürler. Liseleri, tasnif ederseniz baştan bazı kısımlar gözden çıkarılmış gibi bir pozisyon oluşur.”

KAMUPERSONELİ.NET | ANKARA