Eğitim

Nabi Avcı Okul Öncesi Eğitim Zirvesinde

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı okul öncesi eğitim zirvesine katıldı. Ayrıca Bakan Avcı’nın dışında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’da zirveye katılım sağladı. Okul öncesi eğitim zirvesi Milli Eğtim Bakanlığının resmi internet sitesinden yayımlanan bir açıklama ile duyuruldu. İşte yayımlanan açıklama;

Bakan Avcı, Gelecek Eğitimde Derneği tarafından Haliç Kongre Merkezinde düzenlenen zirvede yaptığı konuşmada, çocukların eğitiminde okul öncesi dönemlerin öneminin tüm dünyada eğitimciler tarafından kabul edildiğini anlattı.

Çocukları hayata ve okula hazırlama konusunda okul öncesi eğitime çok büyük önem atfettiklerine işaret eden Bakan Avcı, “Hepimiz artık biliyoruz ki okul öncesi, o kritik aşamada alınan eğitim gerek ailede gerekse eğitim kurumlarında alınan eğitim, daha sonra çocuğun bütün eğitim ve öğretim hayatında etkili oluyor. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversitede hatta kariyerinde de etkili oluyor” diye konuştu. 
 
Okul öncesi eğitim için hedef en az bir yıl 

Ayrıca Bakanlık olarak erken çocukluk eğitimindeki vizyonu Türkiye´nin 2023 vizyonu doğrultusunda güncellediklerini belirten Bakan Avcı, “Her çocuk için nitelikli ve kolay ölçülebilir erken çocukluk eğitimi hedefiyle bu alandaki temel çerçevemizi oluşturuyoruz. Her çocuğun en az 1 yıl okul öncesi eğitim almış olmasını zorunlu eğitime başlamasını kısa vadedeki en önemli hedefi olarak görüyoruz. Orta ve uzun vadede ise 4-5 yaş grubunda yüzde 100 okullaşmış kaliteli bir okul öncesi eğitimi amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Hedefleri gerçekleştirebilmek için son 2 yılda bu alanda yapılan çalışmalara ilişkin bilgi veren Bakan Avcı, 2014´te Temel Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde, Erken Çocukluk Eğitimi Daire Başkanlığını kurduklarını belirterek, fiziki mekanlardan tam kapasiteyle yararlanabilmek için günlük 6 saat ve yarım günlük eğitim modeline geçtiklerini aktaran Bakan Avcı sözlerine şöyle devam etti: “Daha önce özellikle sadece bakım hizmeti gibi görünen bu kurumlarımızın, eğitim kurumları olduğunu ayrıca vurgulayarak 6 saatlik yarım günlük eğitim programlarıyla mümkün olduğu kadar daha fazla çocuğumuzun erken çocukluk eğitiminden yararlanmasının yoluna açtık. Mevzuatımıza resmi okul öncesi eğitim kurumlarında eğitim hizmetinin ücretsiz olduğu günleri getirdik. Böylece ekonomik sebeplerle okul öncesi eğitimine engel olan çocuklarımızın önünü açmaya çalıştık.”