Eğitim

OECD verileri göre Türkiye’nin eğitimde geldiği son nokta!

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Öztrak, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında OECD verilerini paylaştı. Faik Öztrak, Türkiye’de eğitimin geldiği durumu özetledi.

Öztrak şu bilgileri paylaştı;

EĞİTİM SİSTEMİ DE İFLAS ETTİ

18 yılın sonunda iflas eden sadece ekonomimiz değil. Eğitim sistemi de iflas etti. Bu hafta yükseköğretim kurumları sınav sonuçları açıklandı. Sınavda 40 soruluk Türkçe testinde, öğrencilerimizin doğru cevap verme ortalaması 14… Çocuklarımız, kendi anadilinde soruların yarısını bile yanıtlayamamış durumdalar. Temel matematik testindeki 40 soruda doğru cevap sayısı ortalama 5,5. Fen bilimleri temel yeterlilik testinde 20 soruda ortalama doğru sayısı 2,7. 3 değil yani. Şimdi bu tabloyla mı dünya arenasında yarışacağız? Üyesi olduğumuz Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından düzenlenen PISA sonuçlarına göre; okuma becerilerinde OECD ülkeleri içinde sondan 6. sıradayız. Matematik alanında sondan 5. sıradayız. Fen bilimlerinde ise sondan 8. sıradayız. Dijital ekonomiye, sanayi 4.0’a dönüşümü bu eğitim sistemiyle mi yapacağız? Gençlerimizi dünyanın en bilgili, en yaratıcı ve en çok kazanan gençleri arasına böyle mi sokacağız? Türkiye’nin en önemli beka sorunu budur. Altını çiziyorum Türkiye’nin en önemli beka sorunu budur.

Gençlerine iyi bir eğitim ve iş veremeyen bir ülke geleceğe güvenle bakamaz. Bu beceriksiz tek kişilik saray hükümetinde gençlerimizin eli ekmek tutamaz oldu. Eli ekmek tutmayan gençlerimiz nasıl yuva kuracak? Yaz aylarındayız. Düğün sezonundayız. Ama millet, düğünlerden kaçar oldu. Millet düğünde, dernekte geline, damada bir çeyrek altın taksa, ayın sonunu nasıl getirecek bilemiyor.