Eğitim

Öğrencilerin Derste ve Okulda Cep Telefonu Kullanımı Yasak mı, Serbest mi? MEB'den yeni düzenleme

Liselerde özel sınıfların açılmasından öğrencilerin cep telefonu kullanımına kadar bir çok yeni düzenlemenin yer aldığı, Milli Eğitim Bakanlığınca, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişik Yapılmasına Dair yönetmelik, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, daha önceki mevzuatta olduğu gibi sosyal bilimler liselerinde hazırlık sınıfları yine açılabilecek. Ayrıca Bakanlıkça uygun görülen merkezi sınav puanıyla öğrenci alan diğer ortaöğretim kurumlarında her yıl  belirlenen kontenjanın tamamında ya da belirli bir kısmında hazırlık sınıfları  oluşturulabilecek.

Bu kapsamda aynı eğitim kurumunda yoğun bir program ile dil öğrenmek  isteyen öğrencilerle buna ayrı bir zaman ayırmak istemeyen öğrencilerin  tercihlerine uygun sınıflarda eğitim almalarına imkan verildi. Ayrıca  uluslararası program uygulamak isteyen eğitim kurumlarının bu kapsamda ön  koşullardan biri olan öğrencilerin ileri düzeyde yabancı dil becerilerine sahip  olmalarına da zemin hazırlanmış oldu.Yeni yönetmelikte ayrıca 2023 Eğitim Vizyon Belgesi’nin “Ortaöğretimde  çocuklarımıza sertifikaya dayalı bilişim ve iş dünyasına ilişkin yeterlikler  kazandırılacaktır” başlığı altında “Erken çocukluktan lise mezuniyetine kadar  çocuklarımızın izlenmesi, değerlendirilmesi, geliştirilmesi ve yönlendirilmesi  amacıyla her çocuk için bir e-Portfolyo oluşturulacaktır” hedefine uygun da  düzenleme yapıldı. Öğrencilerin ilgi, yetenek ve becerilerinin gelişimsel olarak  izlenmesi, değerlendirilmesi ve yönlendirilmesi amacıyla okul içi ve okul  dışındaki çalışmalar ile eğitim içerikli diğer faaliyetlere ilişkin belgeler,  elektronik ortamda e-Portfolyo olarak tutulacak.

Okullarda cep telefonu kullanımına yeni düzenleme

Öğrencilerin eğitim ortamlarına başta cep telefonu olmak üzere görüntü ve ses kaydedici özelliğe sahip bilişim araçlarıyla gelmesinin pek çok  olumsuzluğu beraberinde getirmesinin ders başarılarını, derslere odaklanmalarını,  sosyalleşmelerini olumsuz etkilemesi nedeniyle bu tür bilişim araçlarıyla eğitim ortamlarına girilmemesinin esas olduğu hüküm altına alındı.

Ancak ders programlarının işlenmesinde ders aracı olarak kullanılması,  öğrencilerin özel durumları, pansiyon bulunması gibi durumlar göz önüne alınarak  öğretmenler kurulunda dersler arası ile öğle arası dinlenme sürelerinde okul  yönetimi, ders saatleri içinde ise öğretmenin bilgisi ve kontrolü dışında  kullanılmamak şartıyla bir kısmına veya tamamına belirli usul ve esaslarla izin  verebilecek.

Bir Yorum

  1. Umarım imam hatip ortaokul larındada uygulanır çünkü İmam Hatier kendi başına bir devletmiş gibi davranıyor

  2. Su An liseye gectim ve sınava girdigim yerden taşındım uzla olduğum için telefonu kullanmak zorundayım umarım sıkıntı cikarmazlar

  3. teneffüs ve ögle aralarında telefona girilmesinin sizce olacağını düşünüyormusunuz.
    Teog kaltı LGS geldi.
    Neden geldi sorular hayata dair olmalıymıs. 1 sayfaya 1 problem beyinde bir yere kadar. Teogda imam hatip de çıksa seçeneğin çoktu lgs de tek. yaptın yaptın yapamadın en yakın imam hatibe.

  4. Bu kadar yuvarlak ifadeler olur mu? Şuna düpe düz telefon serbest desinler olsun bitsin.

  5. Bir anne olarak söyleyeyim çocuklarım ilçe ve il dışında okuyorlar ders saati dışında serbest olması çok iyi.

  6. Ben 3 çocuk velisi olarak söylüyorum.telefon, tablet vs. Gibi ürünler okul çağındaki çocuklara verilebilecek en zararlı ürünlerdir.kim nederse desin. Bu ürünlerde de yaş kısıtlaması gereklidir.

  7. Bence bakan beyin uygun gördüğü marka ve model serbest olsun.cocuklar arasındaki ekonomik durum farklılığı çocukların psikolojisini etkilemesin.aaaa senin i phonun var bak onun nokia si. Şarlatan mısınız egitimcimisiniz. Zaten sisteminiz çökmek üzere siz nelerle uğraşıyorsunuz. 430 lgs puanı ile yerleşemeyen yada evinin yanındaki okula değilde istemedigi halde15 km uzaktaki meslek lisesine gitmek zorunda bırakılan çocuklar var.ha birde meslek lisesi ve imam-hatiplerde doluluk oranı %98 diyen sayın bakanımız var.bu sistem bizi çok yakında hindistan gibi kast sistemine götürecek. Bir öğrencinin doktor olabilmesi için babasının doktor,hakim olabilmesi için hakim olması gibi.

  8. Bence bakan beyin uygun gördüğü marka ve model serbest olsun.cocuklar arasındaki ekonomik durum farklılığı çocukların psikolojisini etkilemesin.aaaa senin i phonun var bak onun nokia si. Şarlatan mısınız egitimcimisiniz. Zaten sisteminiz çökmek üzere siz nelerle uğraşıyorsunuz. 430 lgs puanı ile yerleşemeyen yada evinin yanındaki okula değilde istemedigi halde15 km uzaktaki meslek lisesine gitmek zorunda bırakılan çocuklar var.ha birde meslek lisesi ve imam-hatiplerde doluluk oranı %98 diyen sayın bakanımız var.bu sistem bizi çok yakında hindistan gibi kast sistemine götürecek. Bir öğrencinin doktor olabilmesi için babasının doktor,hakim olabilmesi için hakim olması gibi.

  9. bizim okulda derste de serbest tabi yakalanmazsan

  10. Bence çok gerekli okulda bir sorun olduğunda bana aninda ulaşabilmeli cunku okul tlf açtırmıyor bazen.

  11. Bence çok gerekli okulda bir sorun olduğunda bana aninda ulaşabilmeli cunku okul tlf açtırmıyor bazen.

  12. Valla değerki abneletimiz. Hic beveslenmeyin. Çocuğunu çok merak eden idareciye ulaşsın çocukta bir sorun olduğunda biz zaten veliye ulaşıyoruz. Acil bir durum olduğunda ambulans çağırıp yine ailesine ulaşıyoruz. Sizler de öğrenci olduğunuz. Böyle imkanlar yanınızdan bile geçmedi. Ha istiyorsunız ki istediğim zaman çocuğuma ulaşabileyim. Yok öyle bir gerçek. Kusura bakmayın.Kendi adıma Geçen yıl yaptığım gibi telefonları dolapta kilit altına alacağım. Akşam çıkışta teslim edeceğim. Üzgğnüm.

  13. 2010 yılında derste telefon cebimden düştü diye öğretmen el koydu sonra idare el koydu. Geri almak için günlerce bekledim ne gereksiz sıkıntılar yaşattılar bize . Ayağımda rugan bot var diye nöbetçiyken dayak yemiş bir kızım saçımda ince toka var diye öğretmen den ben onu kızıma takıyorum diye hakaret bile yedim.Her gun tek sira halinde iceri girerken ayakkabı kontrolu saç kontrolu sanki dersin askeriyedeydik.Sonra begenmediklerini iceri almazlar diger ogrenciler edilen hakaretleri pencereden dinlerdi.yazık biz neler yaşadık nasıl da öğrencinin psikolojisini bozuyorlardi.

  14. Bence serbest olmamali bi lise ogrencisi olarak ogrenciler zaten goy goy dersten kaytarma peşinde ifşa cekimleri vs vs dolaplara konmali ogle arasi alinip bitince konmali cikista alinmali zaten boyleydi

  15. BAK MORUK BU YÖNETMELİK LİSEDE UYGULANAN BİR YÖNETMELİK. ÇOCUK LİSEYE GEÇMİŞ BUNLAR İLKOKUL ÇOCUĞUMU AMK BENİM IPHONEM VAR BEN SENDEN DAHA ZENGİNİM DİCEK. ÇOCUKTA AĞLAYARAK EVİNE GİDİCEK ! BİDE DİYORSUN BELİRLİ MARKALAR SERBEST OLSUN! YÖNETMELİK YASA ÇIKARTIYOR :'' OKULLARDA SAMSUNG VE, NOKIA SERBEST'' HİÇ DÜŞÜNMEDİN Mİ FARKLI MARKASI OLAN ÇOCUKLAR OKULA TELEFON GÖTÜREMİCEK! VE BUNUN SONUNDA NE OLUCAK? TABİKİDE FARKLI MARKALARA SAHİP ÇOCUKLARIN PSİKOLEJİSİ BOZULUCAK İSYAN ÇIKARICAKLAR MİLLİ EĞİTİME SAVAŞ AÇICAKLAR. NEDEN DİYE SORDUKLARINDA İSE ''ONLAR OKULA TELEFON GÖTÜRÜYOR BİZ GÖTÜREMİYORUZ ''DİCEKLER. MİLLİ EĞİTİMDE DERKİ ANNENİZE BABANIZA SÖYLERİM BEN, SİZE SAMSUNG VEYA NOKIA ALSINLAR. MİLLET PARAYI SOKAKTA BULUYORYA AMK. YA KARDEŞ SENİN GİBİ GERİZEKALI SALAKLARA BİŞEYLER ÖĞRETMEKTEN SIKILDIM BUNALDIM AMK. SİZİN BEYNİNİZİ SİKEYİM KAFANIZA SIKAYIM AMINA KODUMUN SALAK CAHİLLERİ . BİRAZ BEYNİNİZ OLSA DÜŞÜNEBİLME YETENEĞİNİZ OLSA BÖYLE YORUM YAPMAZSINIZ. YAA GİDİN KAFANIZA SIKIN BÖYLE VASIFSIZ BÖYLE GERİZEKALI OLDUĞUNUZU ÖĞRENDİĞİNİZ İÇİN GEBER PİSLİKK ŞEREFSİZZZZZZZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  16. EYWALLAH TELEFON ZARARLIDIR LAKİN SİGARANIN VE ALKOLÜN YAŞ SINIRI 18 . TELEFONA 20 YAŞ ÜSTÜ BİR YASAKLAMA GETİRİLİRSE EĞER. SİGARAYA VE ALKOLEDE 40 YAŞ SINIRLAMASI GETİRİLİR. SENİNDE KAFANI SİKEYİM DÜŞÜNME YETENEĞİ OLMAYAN GERİZEKALI!

  17. Bence ilk okul 5. Sınıfa kadar telefon yasaklanmalı 6. Sınıftan 12. Sınıfa kadar tuşlu telefon kullanılmalı akıllı telefon yasak olmalı.

  18. Bence ilk okul 5. Sınıfa kadar telefon yasaklanmalı 6. Sınıftan 12. Sınıfa kadar tuşlu telefon kullanılmalı akıllı telefon yasak olmalı.

  19. Müdürler haklı biz oraya okumaya gidiyoruz ayrıca geçen sene bizim okulumuzdaki idareciler bizim için her türlü iletişim kolaylığı sağlıyordu zatn orada öğretmen gözetiminde denilmiş biz derste telefonu açıp o0telefonu açıp oyun oynicak diiliz he bide akıllı telefon kullanmayın diyem velilere swslwniyoruö sizin devir geçti şimdiki nesil teknoloji bağımlısı ama sizin genelinizden daha çok yararlı şeyker yapıyoruz

  20. Müdürler haklı biz oraya okumaya gidiyoruz ayrıca geçen sene bizim okulumuzdaki idareciler bizim için her türlü iletişim kolaylığı sağlıyordu zatn orada öğretmen gözetiminde denilmiş biz derste telefonu açıp o0telefonu açıp oyun oynicak diiliz he bide akıllı telefon kullanmayın diyem velilere swslwniyoruö sizin devir geçti şimdiki nesil teknoloji bağımlısı ama sizin genelinizden daha çok yararlı şeyker yapıyoruz ayrıca bizden her sene yüksek performans beklemeyin de veli toplantılarına geç kalmamayı veya gitmeyi öprenin bizi meraya salar gibi okula salmayın siz bilinçli olursanız bizde oluruz ayrıca bizler de bir birey sayılırız o yüzden biraz bizim de kararlarımızı + götüşlerimizi alın idarecilerden bazıları da malın teki telefonu alıp yaza kadar saklıyorlar sonta boşuna eskiyo telefon salak salak iş yapmayın büyükseniz bize yol gösterin yolumuzu çizmeyin

  21. Bizim imamahatipte dolap yaptirsar telefonları oraya koyuyoruz hicde memenin degiliz

  22. Akılı telefon yasak olsun diyorsunuz da nerden nereye kadar yani size desek telefonu bırakın diye cogunuz birakmazsiniz çocukları da surekli derse bogmayin ben 10.sinif ogrencisi olarak konusuyorum gerçekten bazı dersler kaldirilmayacak derecede ve çocuklar yeni şeyleri sosyal medya uzerinden ogreniyor bilgileniyor sadece fazlasi zarar bunun bence liselerde hocalar izin verince telefon kullanmak serbest olsun ihtiyaç var okula sadece ders ogrenmeye gitmiyoruz.

  23. Ülkede iki tane şey eksik biri eğitim diğeri de sistem.. Hal böyleyken hâlâ saçma sapan şeylerle mahvediyorlar.. Böyle bir zihniyet böyle bi sistem olduğu sürece bu ülkedeki gençlerden, zeki insanlardan bi şey beklemeyin.

  24. Bizde derste pubg tenefüste pubg öğle arası pubg diye geçiyor.

  25. Ben yaşadığım yrerden uzak bir fen lisesinde ve yurdunda okuyorum bizim yurrta akıllı telefon yadsk o yüzden tuşlu telefon kullanıyoruz bu yadal

  26. Ben yaşadığım yrerden uzak bir fen lisesinde ve yurdunda okuyorum bizim yurrta akıllı telefon yadsk o yüzden tuşlu telefon kullanıyoruz bu yasal mı

  27. Öğrenciler evinden kaç km uzaktaki okullara gidiyor yaşadığımız yer TÜRKİYE hepimizin bildiği gibi kadın tecavüz olayları ülkemizde çok kadınların kesinlikle her an yanında olması lazım olan 2 sey zaten telefon ve biber gazı.
    Sadece tecavüz olayları değil bir sürüde
    manyak var erkeklerin her zaman yanında telefonu olması lazım yani okullarda telefon yasaklamak aptallık bence.

  28. Peki ben ortaokul dayım Biz telefon görürsek bir şey olur mu ( aslında götürmem sadece merak ettim)

  29. Bizde bu seneki lgs magdurlarındanız.458 puan alan kızım şile fene yerleşti.son yerleştirmesi 463 olan necmettin erbakan fen lisesi için çok ugraştık .boş kontenjan olmasına ragmen olmadı.şimdi nakiller var kontenjan boş neymiş puanından yüksek okul tercih edemiyosun.böyle şey olurmu .

  30. Bence güzel bi uygulama ben okul çıkışı filan çocuğuma ulaşmak zorundayim. Eve geldi mi falan filan. Üstelik geç saatlere kadar çalıştığım dönemlerde çocukla iletişim kurabilmek için. Ama sorun şu kı her öğrenci bu sorumluluğu alamaz. Derste eğlence olarak kullanabilir. Bence en mantiklisi ders sırasında öğretmene teslim edilmesi…

  31. ALLAH BELANIZI VERSİN TELEFON NERENİZE BATIYOR. DERS İÇİ KULLANIMI YASAK OLSUN TAMAM OKEY AMA BIRAKINDA TENEFÜSLERDE BAKALIM.EVET ÇOCUKLAR OKULLAR SİZİN EVİNİZZZ AYNEN AQ BİZ RAHAT OLMADIĞIMIZ Bİ YERDE YAŞAMAK İSTEMİYORUZ YOK SAKIZ SAYGISIZLIK YOK DERSTE TELEFON YASAK BU NE YA BİZ ORAYA EĞİTİM ÖĞRENMEYE GİDİOZ EDEP DEİL AHLAK DEİL EVİMİZDE AİLEMİZDEN ÖĞRENİYORUZ EDEBİ AHLAKI. ANLICANIZ BOŞ İŞLER İÇİNDESİNİZ BİZİM ÜLKEMİZİN GENELİ BÖYLE BOŞ İŞLERLE UĞRAŞMAYI SEVER NEYSE GÖTÜRÜN SAKLAYIN OLUÖ OKULDA TELEFONUNUZU ÇOCUĞUZ SANKİ HERKES GÖTÜRÜP SAKLASIN DİCRĞİM ÇOK ŞEY VARDA NEYSE EVİ FALAN BASARLAR İYİ GÜNLER HERKESE…

  32. Yasak demeye devam etsinler öğrenci milleti yasak tanımaz kafanıza takmayın

  33. Okullarda telefona gerek yok her işte olduğu gibi bu işin de cırtını çıkarmasınlar çocuklarımız orada eğitime gidiyorlar istiyorsanız birer bilgi sayar alın okula çocuklar orada bilişim dersi görsünler hiç olmazsa eğitime katkıda bulunsunlar birde okullarda çocuklarımızın konuşma adabına çok kızıyorum lütfen okul ortamı olsun okul dışında olsun birbirlerine hitspları hiç hoş değil olabildiğince argo olabildiğince küfürlü biz eğitime gönderiyoruz lütfen ben okul ortamında çok bulunduğum için görünüyorum ve sokakta yürürken duyuyorum lütfen çocuklarımıza güzel konuşmayı ricaları lutfenleri öğretelim geçmiş istanbulu geri kazanalım lutfen hiç hoş olmuyor

  34. Okullarda telefona gerek yok her işte olduğu gibi bu işin de cırtını çıkarmasınlar çocuklarımız orada eğitime gidiyorlar istiyorsanız birer bilgi sayar alın okula çocuklar orada bilişim dersi görsünler hiç olmazsa eğitime katkıda bulunsunlar birde okullarda çocuklarımızın konuşma adabına çok kızıyorum lütfen okul ortamı olsun okul dışında olsun birbirlerine hitspları hiç hoş değil olabildiğince argo olabildiğince küfürlü biz eğitime gönderiyoruz lütfen ben okul ortamında çok bulunduğum için görünüyorum ve sokakta yürürken duyuyorum lütfen çocuklarımıza güzel konuşmayı ricaları lutfenleri öğretelim geçmiş istanbulu geri kazanalım lutfen hiç hoş olmuyor

  35. Neresinde bakarsan bak tutarsızlık tükenmiş bir egitim sistemi

  36. Okullarda telefona gerek yok her işte olduğu gibi bu işin de cırtını çıkarmasınlar çocuklarımız orada eğitime gidiyorlar istiyorsanız birer bilgi sayar alın okula çocuklar orada bilişim dersi görsünler hiç olmazsa eğitime katkıda bulunsunlar birde okullarda çocuklarımızın konuşma adabına çok kızıyorum lütfen okul ortamı olsun okul dışında olsun birbirlerine hitspları hiç hoş değil olabildiğince argo olabildiğince küfürlü biz eğitime gönderiyoruz lütfen ben okul ortamında çok bulunduğum için görünüyorum ve sokakta yürürken duyuyorum lütfen çocuklarımıza güzel konuşmayı ricaları lutfenleri öğretelim geçmiş istanbulu geri kazanalım lutfen hiç hoş olmuyor

  37. Yaw bırak reis bunlar boşa tatava. Telefonun serbest olması bence öğrencilerin derslerini olumlu bile etkiler. Yok zararlıymış yok bişeymiş saçma laflar bunlar

  38. Avrupa'da da var bu cep telefonu
    Öğrenciler sorumluluğunu bildikten sonra serbest olsun.ama arabaya bozkırda at gibi binen silahı kovboy gibi taşıyan kural tanımayan bir toplumda yasaklamak lazım

  39. Nasıl bir blog burası yahu? Küfürle kendini tatmin etmek isteyen bebelerin her yazdığını aynen yayınlıyorsunuz? Bu bebelerle ülkenin geleceğini düşünemiyorum… Yazıklar olsun..

  40. Bence derslerde yasak olmalı zaten çoğu sınıfta dersi kaynatıyorlar ama öğle teneffüsünde bakabilmeliyiz çünkü zaten eve gittiğimizde ödevden başımızı kaldıramıyoruz öbür teneffüslerde de dışarıya çıkarız olur biter

  41. Bence en mantıklı olan derste telefonlar toplanıp ders bitiminde masadan alınması

  42. Güzel, artık çantamdaki telefonu hocalar alır mı derdi olmayacak

  43. yav serbestmi değilmi ne uzatıyonuz şunu düzgünce söylesenize

  44. Aq Türkiye de adam akıllı eytim sistemi varki bakanı olsun
    Daha 2 yıl öncesine kadar MEB bakanı eski Savunma bakanıydı aq

  45. Yani anlamiyorum yorumlari telefon lise ogrencileri icin gerekli buyuksehirde okuyan cocuklar 15 km otobusle okullara gidiyotlar malum sinavlarla uzak puanli okullar kazaniyorlar okul cikisi basina birsey grlmrmesi adina telefon olmali fakat degisik model vs herkes cocugunu ona gore yetistirebilmeli ders aninda telefon olmamali cikista alinabilmeli yani herkes cok bos yazi yaziyor genc kiz gonderinde kmlerce uzaktaki anadolu lisesine gorelim bos keseden sallliyorsunuz

  46. Yani anlamiyorum yorumlari telefon lise ogrencileri icin gerekli buyuksehirde okuyan cocuklar 15 km otobusle okullara gidiyotlar malum sinavlarla uzak puanli okullar kazaniyorlar okul cikisi basina birsey grlmrmesi adina telefon olmali fakat degisik model vs herkes cocugunu ona gore yetistirebilmeli ders aninda telefon olmamali cikista alinabilmeli yani herkes cok bos yazi yaziyor genc kiz gonderinde kmlerce uzaktaki anadolu lisesine gorelim bos keseden sallliyorsunuz

  47. Ben bir kızım. Evim okuldan uzakta. Bazen yuriyerek dondugumuz oluyor. Bize tecavüz edip bir yana atsalar biz ne edeceğiz? Ailemize tehlikede hissettiğinizde nasıl haber vereceğiz?

  48. ya biz hafta sonu kurslarına telefon getiriyoruz hoca kimse ders sırasında oynamasın diyo kimse de oynamıyo zaten herkes tenefüste eline alıyor haa ders sırasında mesajlaşan olursa hem kendine zarar etmiş olurhemde hocalar elinden alıyorlar

  49. ya sen o telefonu hocana versen de aklında evinde olsada aklın onda ne fark edecek

  50. Bir eğitimci olarak söylüyorum,kesinlikle bakan çok yanlış yapıyor. Telefon vs. Okulda yasak olmalı ders saatlerinde öğrenciler telefon yüzünde derse odaklanamıyorlar. Derste kullanmak yasak diyorfakat bunun önüne geçilmez! Bir öğretmen ders sırasında rahatlıkla dersini anlatabilmeli telefon yüzünden öğrenciler öğretmenlerine duygusal anlamda hiçbir bağ kuramayacaktır. Sadece bu da değil , öğrenciler bilgilerini unutabilir, çünkü herşey sanaldan ibaret! her bilgiye kolayca ulaşması öğrenciler için yararlı olmayacaktır. Ve bu böyle oldukça eğitim seviyesi düşecektir…

  51. Bizim kitaplık var kitabın arasına koy fark etmiyorlar ya da hocanın masasında illa bi kırık, vardır oraya koy hocayı kontrol etmiyorlarya