Eğitim

Son Dakika: Cumhurbaşkanı'ndan YÖK ve Yükseköğretim Sistemi Açıklaması!

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Yaşadığımız tecrübeler bize yükseköğretim sistemimizi, hem üniversite yönetimleri hem de YÖK bakımından yeniden bir yapılandırma ihtiyac olduğunu gösteriyor. Üniversitelerimizde halen  varolan rektör adaylarının öğretim üyelerinin oylarıyla tespit edildiği sistemin kendisi bir sorun haline dönüşmüştür.


GÖRÜNÜŞTE DEMOKRATİK OLAN REKTÖRLÜK SEÇİMLERİ

Görünüşte demokratik olan rektörlük seçimleri, üniversitelerde gruplaşmalara, kırgınlıkları arttıran bir sisteme dönüşmüştür.  Çok yıkıcı şekilde yaşanan bu süreç, YÖK’ün ve Cumhurbaşkanının takdiriyle daha da sıkıntılı bir boyut almaktadır. Bunun için Rektör atamalarındaki mevcut usulden vazgeçilmesi, ülkemizin de yararına olacaktır diye düşünüyorum. Aynı şekilde genel olarak yükseköğretim sistemimizin ciddi bir yeniden yapılandırmaya tabi tutulması gerekiyor.

BİR KALİTE KURULU OLUŞTURULMALI

Yükseköğretim’de yatay büyümede hedeflerimize ulaştık artık dikkatimizi Dikey büyümeye çevirmeliyiz. Bu konuda kontenjanların gözden geçirilmesinden, belli alanda taban puan uygulamasına kadar pek çok çalışmanın yapıldığını biliyorum. Yükseköğretim yeni dönemde kalite odaklı bir büyümeye girecekse bu çalışmalarla ilgili karar alma ve kontrol süreci büyük önem kazanacaktır demektir. Bunun için YÖK’ten bağımsız ve şeffaf burası çok çok önemli ‘Bir Kalite Kurulu’ oluşturulmasını bekliyorum.

KURUL YÖK’TEN BAĞIMSIZ OLMALI

Bu kurulun görevini hakkıyla yürütebilmesi için YÖK’ten bağımsız ve üniversiteleri değerlendirebilmesi gerekiyor (Çok uzun aralıklar olmamak kaydıyla.) YÖK’ün halen devam ettirdiği başarılı akademisyenlerin ve öğrencilerin teşviki projelerinin diğer kurumlarımızın benzer çalışmalarıyla koordinasyon içinde ve onları tamamlayıcı bir şekilde sürdürebilmesi çok önemlidir. Akademik insan kaynağımızı zenginleştirmemiz dikey büyümenin en önemli şartıdır. Halen 8 Üniversitemizde 9 farklı öncelik alanında öğretim elemanı yetiştirme programları yürütülüyor. YÖK’ün 100 alanda 2 bin burs projesi kampanyası doktoralı eleman yetiştirmemize katkı sağlayacaktır. Üniversitelerimizin uluslararası işbirlikleri kurmaları mutlaka gereklidir. Bu çalışmalar üniversitelerin kapasite, uzmanlık alanı ve hedefleriyle uygun olmalıdır.

5 ÜNİVERSİTE BELİRLEYİP DESTEKLEYELİM

Aksi halde bu tür girişimlerden kaynak israfı dışında bir sonuç çıkmayacağını düşünüyorum. Ben YÖK’e bir hedef tavsiye ediyorum. Ülkemizin bilim hayatını uluslarası alanda temsil edece 5 üniversite belirleyip bunları özel olarak destekleyelim.”

SÜRECEK

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA