Eğitim

Son Dakika: İsmet Yılmaz'dan 4+4+4 Eğitim Sistemi Açıklaması

  Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 4+4+4 eğitim sisteminin sonuçlarının yeni alınmaya başladığını belirterek, “Dolayısıyla değiştirmek için bakanlığımızda bir çalışma yapılmamaktadır.” dedi. 


Karahan Tüneli’nin hizmete açılması dolayısıyla Malatya’ya gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Milli Eğitim Bakanı Yılmaz ile Malatya Valilisi Mustafa Toprak’ı makamında ziyaret etti. 

Valilik şeref defterini imzalayan bakanlar daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. 

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, geçmişte Gürün’den gelirken Malatya’da Karahan Geçidi’ni kullandıklarını ancak kışın bu yoldan gitmenin zor olduğunu belirtti.

O bölgedeki trafik kazalarında birçok hemşehrisinin hayatını kaybettiğine değinen Yılmaz, tünel sayesinde buranın tipi ya da trafik kazası nedeniyle kapanmasının önüne geçileceğini ifade etti. 

Tünelle hem zamandan hem de yakıttan tasarruf edileceğini aktaran Yılmaz, “Türkiye 80 yılda, bizim dönemimize gelene kadar herhalde 50 kilometre tünel yapmıştır. Tünelleri sayın 1-2 tanedir. Herkes de onların isimlerini bilir. Bizim zamanımıza geldiğimizde her gün yeni yeni tüneller açılır. Türkiye’nin dört bir yanında tüneller açılıyor. Tünel yapılabilecek her yere ‘insanımız daha rahat, az zamanda, güven içinde ulaşımını sağlasın’ diye tünel yapmak istiyoruz. Karahan Tüneli de Malatya’ya, ülkemize hayırlı olsun.” diye konuştu. 

Yılmaz, Malatya’nın eğitimde Türkiye’de iyi bir yerde olduğunu bildirdi. 

Daha yapacakları çok iş olduğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

“Daha yapmamız gerekenler var. Sağlıkla eğitim hiçbir zaman tamamlanmayan hizmetlerdir. Ne yaparsanız mutlaka yeni bir şey ister. Ülkemizde varsa yoksulluk ve terör sorununu çözmenin yolu eğitimden geçer. Dolayısıyla eğitim de hükümet programında Sayın Başbakan’ın açıkladığı 6 çalışma konularımızdan birisidir. Önümüzdeki dönemde eğitimin temel taşının öğretmen olduğunu bilerek inşallah onlarla çağdaş, 21. yüzyıl Türkiye’sini hep birlikte inşa edeceğiz.”

Yılmaz, bir gazetecinin, eğitim sistemi ve sözleşmeli öğretmen uygulamasını sorması üzerine, 4+4+4 eğitim sisteminin ilk mezunlarının bu yıl alındığını anımsattı.

Eğitimin yaşayan bir olgu olduğuna dikkati çeken Yılmaz, “Daha iyiye, daha mükemmele gitmek için bir çalışma yapılması lazım. Bu sistemin (4+4+4) sonuçlarını yeni aldık. Dolayısıyla değiştirmek için bakanlığımızda bir çalışma yapılmamaktadır. Öncelikle bunu söyleyeyim bakanlığımızda 4+4+4 ile ilgili yeni bir çalışma yapılmamaktadır.” dedi.

Sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına da değinen Yılmaz, Ağrı’ya bir yıl önce 3 bin 200 öğretmen atandığını ertesi sene ise 2 bin 400’ünü oradan ayrıldığına işaret etti. 

Bölge insanına daha iyi, nitelikli ve kaliteli eğitim verilmesi gerektiğine vurgu yapan Yılmaz, şunları kaydetti:

“Bu eğitimi verebilmek için eğitimde sürekliliği sağlamak gerekiyor. Öğretmenlerin belli sürelerle orada kalabilmesi lazım ki öğrencisini ve ailesini tanısın. Çocuğun hangi alanlarda becerisi ve yeteneği var onu görsün. Bunun için öyle 6, 8 aylık eğitimle olmaz. Dolayısıyla diyoruz ki 5 yıl sözleşmeli olarak kalsın. Performansına bakalım. Ondan sonra da kadroya alalım. 3 yıl daha çalışsın. 8 yıldan sonra istediği yere tayinini çıkaralım istiyoruz. Türkiye’deki eğitim kalitesi öğretmenle yükselir ama bunun için öğretmenleri mutlaka desteklemek, varsa sorunları çözmek lazım. Öğretmeni, öğrencisine kendi bilgi birikimini aktaracağı sürece o yerde tutmak gerek. Bunu tutabilmenin yolu sözleşmeli öğretmenden geçeceğini düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde bunu gerçekleştireceğiz.” 

– “Burası büyürse Türkiye büyür”

Bülent Tüfenkci, tünel ve yolların sadece Malatya’ya hizmet etmeyeceğini söyledi. 

Yolların, hem ekonominin hem ticaretin gelişmesi hem de lojistik anlamında işlerin daha verimli yapılabilmesinde önemli işlev gördüğüne işaret eden Tüfenkci, şöyle devam etti:

“Eğitim de durağan bir alan değil. ‘Tamam bitti’ diyebileceğimiz bir alan değil. Malatya’da milli eğitimde yapılan hizmetleri de Sayın Bakanımız yakından takip edeceklerdir. Malatya’nın ikinci üniversite noktasında bir talebi var. İnşallah bu dönemde kendilerinin desteğiyle bunu hayata geçirmiş olacağız. Aslında bu bölgeleri geliştirmek, Doğu’yu, Güneydoğu’yu ve İç Anadolu’yu birlikte kalkınma ve geliştirmek için bu hizmetler buradaki insanların işini, aşını büyütmesi için yapılan hizmetler. Burası büyürse Türkiye büyür. Bizim hem üretimimizi hem de ihracat rakamlarını artırmak için iyi bir altyapı gerekiyor.” 

– “Sadece Karahan Tüneli ile kalmıyoruz” 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Karahan Tüneli’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu vizyon çerçevesinde, Başbakan Binali Yıldırım’ın talimat ve takipleri çerçevesinde yapıldığını ve bunların aşama aşama açıldığını belirtti.

Tünelin resmi açılışını Başbakan Yıldırım’ın yapmak istediğini aktaran Arslan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Sayın Başbakanımız, ‘Gidin bayram öncesi bir an önce orayı halkın hizmetine verin, biz resmi açılışını nasıl olsa yaparız’ dediler. Karahan Tüneli beraberindeki 7 kilometrelik bağlantı yollarıyla 214 milyon liralık bir proje. Çok da güzel oldu. Özellikle kışın büyük rahatlık sağlayacak. Sadece Karahan Tüneli ile kalmıyoruz. Bir hafta sonra Çebiş Tüneli açılıyor. Erkenek Tüneli’ni de çok önemsiyoruz. Onu da inşallah sene sonunda hizmete sokmuş olacağız. Başta Sayın Başbakanımız olmak üzere ben bu görevi almadan önce emek sarf eden herkese teşekkür ediyorum. Bugünden sonra da bizler ekip olarak inşallah Malatya’nın ve Malatyalıların büyük projelerdeki hizmetlerini görmeye devam edeceğiz.” 

Vali Mustafa Toprak ise Karahan Tüneli’nin bayram öncesinde trafiğe açılmasının önemli olduğunu söyledi.

Tünelin hem Malatya hem çevre illere hem de ilçelere katkıları bulunacağını aktaran Toprak, bakanların destekleriyle Malatya’da en iyi hizmetleri sunmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Kentte 300’e yakın dersliğin yapımının sürdüğünü kaydeden Toprak, 200’ünün ise ihale çalışmalarının da devam ettiğini belirtti. 

Valilik ziyaretinin ardından bakanlar Tüfenkci, Arslan ve Yılmaz, AK Parti İl Başkanlığını ziyaret etti.

AA
Kamupersoneli.net