Eğitim

Son dakika okulların açılması ile ilgili flaş gelişme! 21 Eylül'e kadar vaka sayısı o rakama ulaşırsa okullar açılmayabilir

Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Adana Şubesi’nin davetlisi olarak spor muhabirlerine yeni sezon öncesi koronavirüsten korunmanın yollarını anlatmasının ardından dikkat çeken corona virüs salgını ile ilgili açıklama yaptı.

OKULLARIN AÇILMASI HAKKINDA FLAŞ AÇIKLAMA

Okulların açılması hakkında Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova yaptığı açıklamada, okulların yüz yüze eğitime açılış tarihinin de vaka sayılarıyla orantılı olduğuna işaret ederek, “Eğer şimdi bulunduğumuz noktadan bir anda çok artarsak tabii ki açılış yapılabilir mi bilemeyeceğim. Şu anki vakanın iki katına çıkarsa örneğin Adana’da bitti okul açılışı falan. Öyle bir şey olamaz” dedi.

Öte yandan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova,  “Bu refakatçiler gün içerisinde bir odadan diğerine girebiliyor. Dışarıda dolaşıyorlar ve sonra hastanın yanına geliyor. Bizim böyle bir hastamıza kendi refakatçisinden vaka geçti. Refakatçiler çok sık değişiyor, haklılar ama gerekli eğitimin yapılarak hastalarının başında durması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Taşova’nın açıklamalarının devamı şöyle:

Eğer yeterli önlemleri almış olsaydık ondan yararlanabilirdik. Yararlandık da aslında; fakat şimdi bu virüs, çok kolay bulaşabilen bir virüs. Hiçbir önlem alınmadığı vakit, bu özelliğinden de fazla yararlanamadık” dedi.

Klima çalışırken bile pencereyi açmak, temiz hava en güzellerinden biri. Aynı zamanda uygun temizliğinizi yapıp, havalandırmayı sağlarsanız bu virüs zaten 4 ile 6 saat arasında ölen bir virüs. Bu işlemlerle daha hızlı ortadan kaldırırsınız.

‘REFAKATÇİ’ UYARISI

Refakatçiler gün içinde bir odadan diğerine girebiliyor. Dışarıda dolaşıyorlar ve sonra hastanın yanına geliyor. Bizim böyle bir hastamıza kendi refakatçisinden virüs geçti. Refakatçiler çok sık değişiyor, haklılar ama gerekli eğitimin yapılarak hastalarının başında durması gerekiyor.

Olası vakalar var çok takip ettiğimiz. Bütün dünyada da aynı şekilde bu. Pozitifin 3-4 katı olası vaka takip ediliyor. Bunların bir kısmı eve gönderiliyor çok az kısmı da yoğun bakımda. Biz bütün vakaları en ufak şekilde bile bakanlığın oluşturduğu sisteme giriyoruz. Hangi veriyi, nasıl açıklayacakları, tabi ki onların takdiri.

Eğer Covid-19’lu bir kişi halen topluma katılabiliyorsa o ilçenin ya da ilin sağlık sistemini sorgulamak gerekir. Devletin kurduğu sistemde filyasyon ekipleri var. Aile hekimleri telefonla arayarak nerede olduklarını soruyor. Eğer burada aksaklık varsa o kişiler dışarı çıkıp çalışabiliyorsa sağlık müdürlüklerindedir suç. Covid’li kişinin oraya girdiği zaman o iş yerinin kapatılması lazım. ‘Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’ var. Bu salgın hastalıklar kapsamında suç işliyorsunuz aslında. Bu cinayet işlemekle eş değer oluyor.