Eğitim

TEOG'tan Sonra Gelecek Yeni Sistem: 3'lü Formül

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamalarında TEOG’un kaldırılmasına ilişkin bir talimat vermiş ve Milli Eğitim Bakanlığı bu talimat üzerine harekete geçmişti. Konu ile ilgili olarak hükümetin zirvesi sınav çilesini bitirmek için bir araya geldi. 

ÖNLEM ALINACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatının ardından Başbakan Binali Yıldırım Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve bakanlık kurmayları ile bir toplantı yaptı. Bu kapsamda TEOG’tan sonra yeni sistemin nasıl olacağına ilişkin bir çalışma grubu oluşturuldu. MEB yeni modele ilişkin 3 formül geliştirecek. Yeni modellerin uygulamada ortaya çıkarabileceği aksaklıklar önceden tasarlanarak önlem alınacak.

Konu ile ilgili olarak Sabah’tan Safure Cantürk ve Ceyda Karaaslan’ın aktardıklarına göre MEB, TEOG’un yerini alacak yeni sistemler içinde en güçlü formül adrese dayalı, evine en yakın lise formülünü hayata geçirecek. En çok istenen ve talep edilen 100 bin kontenjan için 1,2 milyon öğrenci TEOG sınavına girmek zorunda kalıyor. 

YENİ MODEL GELİŞTİRİLDİ

Bu sınav sorunun ortadan kaldırılması için sadece belirli bir tür ve nitelikteki okullar için yerleştirme yapılması öngörülüyor. Milli Eğitim Bakanlığı uzmanları, Fen Liseleri, İmam Hatip liseleri ile Mesleki ve Teknik liseler ile bazı Anadolu liseleri için arz ve talep dengesinin sağlanamayacağı ve buralara talep eden öğrenciler arasında puana göre yerleştirme yapılması gerektiğine yönelik bir model geliştirildi.

MEB’in üzerinde çalıştığı bir diğer konu ise eve en yakın okul formülünde ‘Evin nerede?’ olduğu sorunu yatıyor. Buna göre İstanbul ve Hakkari arasındaki okulların niteliksel olarak eğitim farklılıkları ve aynı zamanda İstanbul’un kendi ilçelerindeki okulların kalite farklılıkları ortaya çıkacak. MEB, okulları nitelik ve nicelik farklılıklarına göre A-B-C standartlarına göre akreditasyonunu yapacak. Türkiye’nin her yerinde puansız alım yapan okullar aynı standarda ulaştırılacak.

BUGÜN VEYA YARIN AÇIKLANACAK

TEOG’un kaldırılmasına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin de bir açıklama yaptı. MEB Müsteşarı Yusuf Tekin açıklamalarında şu ifadelere yer verdi;

“Yakın bir zamanda, liselere geçişte sınavsız dönemin başlayacağını ümit ediyorum. Bu talimat sonrası zaten Bakanlık’ta bir çalışma grubu oluşturduk. Çalışmaya başladık. Çalışma verilerini, sayın Bakanımıza, sayın Başbakanımıza arz edip Cumhurbaşkanımızın onaylarını aldıktan sonra, kamuoyuyla da paylaşmış oluruz.”

Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin Kasım ayında TEOG olup olmayacağına ilişkin açıklamanın bugün veya yarın Bakan İsmet Yılmaz tarafından açıklanacağını ifade etti.

KAMUPERSONELİ.NET | ANKARA