Eğitim

Türkiye'de 509 bin Suriyeli Öğrenci Eğitim Alıyor

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Antalya Belek’te düzenlenen 1.Uluslararası Göç ve Güvenlik Konferansı’nda konuşma yaptı. Tekin, Suriyeli öğrencilere yönelik eğitim çalışmalarının devam ettiğine değinerek: Yaklaşık 509 bin öğrenci, eğitim alıyor. Bu rakam çok önemli. 509 bin kişiyi eğitiyoruz, 900 bin kişi içerisinde. Ülkemizdeki 900 bine yakın öğrenciden yaklaşık yüzde 57,4´ünü eğitim öğretim sürecine dahil etmiş durumdayız. Finlandiya´daki öğrenci sayısı kadar Suriyeli´yi biz ayrıca eğitim sistemimize dahil etmiş durumdayız.” dedi.

Suriyeli öğrencilerin eğitimi için açılan geçici eğitim merkezlerinde görev alan öğretmenlere 300-600 TL civarında ödeme yapıldığına değinen Tekin, Aralık ayından itibaren 1.300 TL civarında ödeme yapılacağını açıkladı. Suriyeli öğretmenler konusunda:  “İlave olarak kendi okullarımızdaki süreçle ilgili yine bu yıl Suriyeli vatandaşlar içerisinden 19 bin 200 öğretmen adayını hizmet içi eğitim sürecine dahil edip, Suriyeli çocukların eğitiminde kendilerinin hizmetlerinden faydalanmayı tercih ettik. Aynı rakamlar yükseköğretimde de söz konusu.

Kendi ülkesinin müfredatına göre ortaöğretimi tamamlayıp yükseköğretime geçmek isteyen çocuklardan herhangi geçerli bir belge ibra eden arkadaşlar, üniversitelerimizin kendilerine tayin ettiği kontenjanlardan faydalanarak, sınavsız bir biçimde üniversitelere kayıt yaptırdılar.” ifadelerini kullandı.

Müsteşar Tekin, 2014 yılından bu yana Suriyeli çocukların eğitimi için çalışmaların hızla devam ettiğine değinerek konuşmasına son verdi.

Kamupersoneli.net|ANKARA