Eğitim

Türkiye'deki En Eğitimli İlçeler Açıklandı

Pamukkale Üniversitesi, Türkiye’nin ilçelerinde 25 yaşın üstünde eğitim alan kişilerin sayısını ve kaç yıl eğitim aldıklarını belirlemeye yönelik bir araştırma yaptı. 

Araştırma, Pamukkale Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ensar Yeşilyurt ve Prof. Dr. Oğuz Karadeniz önderliğinde bir grup tarafından yapıldı. Bu araştırma, 25 yaşın üzerindeki eğitimli kişileri belirlemeye yönelik, ilçe bazında ilk kez yapıldı.

OKULLAŞMA YILI YÜKSELDİ

Yapılan araştırmaya göre, okullaşma yılı 2009 yılında 7, 2015’te 37 olarak belirlendi. 

KADIKÖY, ÇANKAYA ve BEŞİKTAŞ EN EĞİTİMLİ İLÇELER

Ortalama tahsil süresi 2009 yılında İstanbul Beşiktaş ve Ankara Çankaya’da 8.5, İstanbul Kadıköy’de 8.4 yıl olarak belirlenmişti. Türkiye’nin en tahsilli 3 ilçesinde yaşayan 25 yaş üzerindeki kişilerin 2009 yılında ortalama tahsil süresi lise 1 iken, 2015 yılında lise 2’den terk düzeyine yükseldi.

EĞİTİM SEVİYESİNİN EN DÜŞÜK OLDUĞU İLÇELER

Pamukkale Üniversitesi araştırma sonuçlarına göre; eğitim seviyesinin en düşük olduğu ilçeler  Bahçesaray (Van), Pervari (Siirt), Gerger (Adıyaman), Tekman (Erzurum) olarak belirlendi. Bu ilçelerde, 25 yaş üzeri nüfusun ortalama tahsil süresi 2009’da 1.8 yılken (ilkokul 2’den terk), 2015’te 3.3 yıla (ilkokul 4. sınıftan terk düzeyine) çıktı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan, Pamukkale Üniversitesi tarafından yapılan bu araştırmanın, ilk defa ilçeler bazında yapıldığını vurguladı ve araştrma sonuçlarının düzenlencek toplantıda değerlendirileceğini açıkladı.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA