Eğitim

Üniversiteye Giriş Sınavında Adayların Akıllarındaki Soru İşaretleri

Milyonlarca öğrenci ve veliler değişiklik yapılan üniversiteye giriş sınavının kolay mı, zor mu olacağı konusunda merak içerisinde bulunuyor.

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç’ın açıklamalarının ardından üniversite sınavının zor olup olamyacağı merak konusu oldu. Giriş sınavı çok oturumdan tek oturuma düşürüldü. Bu durumdan dolayı sınavın tek yapılacak olması ve puan türlerinin de azaltılıyor olması akıllara sınav daha da zorlaşak mı sorusunu getiriyor.

Adayların akıllarında olan soruları siz ziyaretçilerimiz için soru-cevap şeklinde derledik. Üniversitelere girişte değişiklik yapılan yeni sisteme ilişkin akıllarda olan soruları ve yanıtları paylaşıyoruz…

Sınavda Neden Değişikliğe Gidildi

Önceki sistemde adaylar yerleştirme değilde eleme mantığına dayalı bir sistemdi. Bu sene yüz binlece boş kontenjan kalması tamamıyle sistemin eleyici niteliğinden dolayı oldu.

Üniversiye Giriş Sınavı Zorlaşacak Mı?

Sınav zorlaşmayacak, aksine öğrencileri daha kolay sorular bekliyor. Sınav anlaşılır ve kolay olacak, sorularda ayrıntılara fazla girilmeyecek anlaşılır olacak ve soru sayısının da azaltılaması bekleniyor.

Müfredatta Değişiklik Yapılacak Mı?

Müfredatta değişikliğe gidilmeyecek. Konular aynı olacak ve sınav eleme odaklı değil, seçme ve yerleştirme odaklı olacak.

Öğrencilerin Yaz Tatilinde ve Geçmiş Seneden Çalışmaları Boşa Mı Gidecek?

Az öncede söylediğimiz gibi müfredat değişmeyeceği için öğrencilerin bu tür sıkıntılar yaşamayacağı net. Aynı konulara çalışılacak ve ancak soru tekniği değiştirilecek.

Puan Türleri Azaltılıyor… Peki Bu Durum Öğrencilere Ne Tür Kolaylık Sağlayacak?

Öğrenciler artık hangi bölüm hangi puan türü ile öğrenci alıyor karmaşası yaşamayacaklar ve daha da anlaşılır bir sınav sonuç belgesi ile karşılacaklar.

Türkçe ve Matematiğin Etkisi Arttırıldı… Bu Ne Anlama Geliyor?

Yeni sistemin en büyük farklığı bu olarak görülüyor. Böyle bir değişikliğe gidilmesinin amacı öğrencileri daha vasıflı bişeyler ve okuduğunu daga iyi anlayabilen, problemleri daha net çözebilme becerilerinin gelişmesi adına yapıldı.

YGS Tamamen Kalktı Mı?

İşlevi bakımından YGS tamamen kaldırıldı. Meslek yüksekokullarına girişte kullanılacak puan türlerini belirlemedeki etkinliği devam edecek.

Tıp, Mühendislik ve Hukuk Bölümlerini İsteyenler Hangi Derslere Ağırlık Verecek?

Geçmişte kim hangi bölüm için hangi derslere ağırlık veriyorsa yeni sistemde de aynı şey geçerli olacak. Özetle sadece sayısal puan olacaksa, tıp isteyen için de makine mühendisliği isteyen için de fizik ya da biyoloji dersleri eşit katsayılarla çarpılabilir.

Puan Türlerinde Sadeleştirme Olacak !

Üniversiteye giriş sisteminin ilk adımı YGS mart, ikinci basamak LYS’ler ise haziranda düzenleniyor ve toplam 5 gün sürüyordu. Planlanan yeni düzenlemede, üniversiteye geçişte YGS ve LYS ayrımı ortadan kaldırılacak.

Üniversiteye giriş sınavı süreci, haziranda bir hafta sonunda başlayıp bitirilecek. YÖK tarafından üzerinde çalışılan yeni modelde, yükseköğretime geçiş sisteminde kullanılan toplam 18 puan türünde de azaltmaya gidilecek.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA