Eğitim

Üniversiteye Giriş Sınav Sistemi Nasıl Olacağına İlişkin Değerlendirme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TEOG sınavının ardından, üniversiteye giriş sınavından da değişikliğe gidilecek olduğunu açıklamıştı.

Hükümümet programında üniversiteye giriş sınavının nasıl olacağı ile ilgili ipuçları var. Hükümet programına göre, sınav sayısı arttırılacak, açık uçlu sorulara yer verilecek ve en önemlisi bundan sonra lisede elde edilen diploma notu çok önemli olacak.

Çalışmalarımız Devam Ediyor

Karar’ın haberine göre; Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York eyaletinde gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu’nda (GK) toplantılar sonrasında gazetecilerin sorularına cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan söyle cevap verdi;

“O da olacak, o konuda da çalışılıyor”

Cumhurbaşkanının bu açıklamasından sonra gözler yapılacak olan değişikliğe cevrildi ve herkes yapılacak olan değişikliğin nasıl olacağını merak etmeye başladı.

Birden Çok Sınav

Başbakan Binali Yıldırım durumu söyle açıkladı;

“Öğrencilerin üzerindeki sınav baskısını azaltmak amacıyla yükseköğretime geçişteki sınavların yılda birden çok yapılmasının temin edileceği” belirtildi.

En Kısa Sürede Sonuç Çıkaracağız

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz konu ile ilgili dün katıldığı programda şu açıklamayı yaptı;

 “Arkadaşlarımız çalışıyor, alternatifleri hazırlayacak. Bu alternatifler bize geldikten sonra da Bakanlar Kurulu’na sunacağız. Onların vereceği talimata göre de en kısa zamanda velilerimizin, milletimizin, öğrencilerimizin ve evlatlarımızın önüne bir sonuç çıkaracağız”

Diploma Notu Çok Önemli Olacak

Yapılan açıklamaların ardından MEB, YÖK ve ÖSYM’nin üzerinde çalıştığı yeni sistemin adayların yetenek ve yeterliliğinin sağlıklı şekilde ölçülmesi amaç ediliyor. Hükümet programlarına göre YGS ve LYS sınavlarının iki aşamalı uygulanmasının daha da esnetilmesi bekleniyor.

Yeni sistemde amaçlardan bir taneside mesleki ve teknşk lise öğrencilerine kendi alanlarında özel kontenjanlar ayrılması olacak. Ayrıca yeni sistemde en önemli uygulamanın lise diploma puanı olması bekleniyor.

Öğrenci, Kriterine Uyuyorsa Başvuracak

Eğitimci- Yazar Süleyman Beledioğlu konu ile ilgili söyle açıklama yaptı;

“Bir yılda üç YGS yapıp onun ortalamasını almak düşünülüyor. Yani 12’nci sınıfta çocuk bir sınava aralıkta giriyor, diğerine martta, üçüncüsüne mayısta giriyor. Sonra bunlardan en yüksek olanını ya da ortalamasını almak gibi bir projeleri var. Bir de 9’uncu sınıftan itibaren her sene bir tane sınav yapmak. Bunun ikisi de çocuğa külfet. Sınav çok yapılırsa stres bölünür zannediyorlar. Ama yanlış uygulama.

“Soru sayısıyla öğrenciyi bunaltmamaları lazım. ABD’deki gibi biraz daha kolaylaştırılmış, bilgiyi daha az ölçen, yorumu daha çok isteyen bir sınava geçilmesi gerekiyor ama o geçmişte denendi geri alındı. Öğrencinin üstündeki yükü azaltmanın tek yolu bu. Buradaki zorluklar ne? Sınavı zorlaştırdığı zaman okuldaki puanına güveniyor, kolaylaştırdığı zaman okul puanına güvenemiyorsun. Bu defa sıkıntı oluyor TEOG gibi. Belki de üniversitelerin kendi sınavını kendi yapması en doğrusu olur. Üniversiteler kriter açıklar, öğrenci kriterlerine uyuyorsa başvurur.”

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA