Eğitim

YÖK belirledi! Uygulamalı eğitimde ücret ve sigorta şartları

Yükseköğretim kurumlarında yaşanan eğitim problemlerine çözüm getirebilmek için YÖK harekete geçti. YÖK tarafından uygulamalı eğitimlerde karşılaşılan sorunların giderilmesi amacıyla “Yükseköğretim Kurumları Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği” taslağı hazırlandı. Uygulamalı eğitimler için ücret ve sigorta şartlarını belirledi

ÜCRET VE SİGORTA İLE İLGİLİ ESASLAR

Yönetmelikte öğrencilerin hangi uygulamalı eğitim kapsamında ücret alacağı veya sigortalanacağı ayrıntılı bir şekilde ortaya konuldu. Yönetmelik taslağı hazırlanırken ilgili mevzuat tarandı, farklı öğretim elemanlarından oluşan çalışma komisyonu oluşturuldu ve burada programlar ve üniversite farkları dikkate alınarak gerekli hükümler belirlendi. YÖK, sınırlı sayıda üniversiteden alınan görüş ve öneriler doğrultusunda hazırlanan Yükseköğretim Kurumları Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği taslağını askıya çıkardı. İnternet sitesinden paylaşılan taslak, yükseköğretim alanındaki paydaşlardan gelen görüş ve öneriler doğrultusunda son şeklini alacak.

ÜÇ TÜR UYGULAMALI EĞİTİM

Yükseköğretim kurumlarında hemen her programda uygulamalı eğitimler yapılıyor. Kanunlar kapsamında tanımlanan üç tür uygulamalı eğitim şöyle:
– İşletmede Mesleki Eğitim: Ders dönemlerinde bir ders olarak yapılan
– Staj: Yaz tatili veya ara tatillerde yapılan
– Uygulamalı ders: Bir dersin uygulamalı yaptırılan kısmı. Örneğin, laboratuvar çalışması, klinik uygulaması vb.

STAJ

Stajlar yarıyıl veya yaz tatiline rastlayan aylarda yapılacak. Ancak ilgili programın veya işletme koşullarının uygun olmaması durumunda bu süreler dışında ve eğitim ve öğretimi aksatmamak şartıyla staj yaptırılabilecek. Öğrenci bütün derslerini tamamlamış ancak stajını henüz tamamlayamamış ise stajını herhangi bir ayda yapabilecek.

Staj, aynı süreli ve haftalık 3 günden az olmamak şartıyla eğitim ve öğretim, yaz okulu ve genel sınav dönemlerinde de yaptırılabilecek. Bu dönemlerde yaptırılan stajlarda, staj ile birlikte eğitim ve öğretim faaliyetleri devam edecek. Öğrencinin dersinin veya sınavının olduğu günlerde staj yaptırılamayacak. Staj süresi yükseköğretim kurumları tarafından 20 iş gününden az olmamak üzere ilgili programın niteliğine göre belirlenecek.

Staj için de AKTS kredisi belirlenecek. Öğrencilerin ders çizelgelerine eklenecek kazanılan AKTS kredileri, mezuniyet kredisi hesabına dahil edilecek. Staj kapsamında hesaplanan kredi 5 AKTS kredisinden az 10 AKTS kredisinden fazla olmayacak.Öğrenci belirlenen staj süresinden daha uzun süreli staj yapabilecek. Ancak bu staj süreleri mezuniyet kredisi hesabına dahil edilmeyecek.

UYGULAMALI DERS

Uygulamalı ders için AKTS kredisi hesaplaması ilişkili olduğu dersin AKTS kredisi hesaplanması kapsamında yapılacak, ayrıca AKTS kredisi hesaplanmayacak.

Uygulamalı ders kapsamında uygulamalı eğitim yapan öğrencilere ücret ödenmeyecek.Yükseköğretim kurumu bünyesinde uygulamalı ders yapan öğrenciler iş kazası ve meslek hastalığına karşı sigortalanmayacak. İşletmenin talep etmesi veya yükseköğretim kurumunun gerekli gördüğü durumlarda işletmelerde uygulamalı ders yapan öğrenciler iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanabilecek. Tıp programı öğrencilerinin staj adı altında dördüncü ve beşinci sınıflarda yaptıkları uygulamalı eğitimler ile diş hekimliği programı öğrencilerinin uygulamalı eğitimleri, uygulamalı ders kapsamında değerlendirilecek.Öğrenciler, ders çizelgelerinde yer alan uygulamalı eğitim çalışmalarını öğretim programlarını aksatmayacak şekilde yurt dışında yapabilecek.

Mesleki Eğitim Kanunu’nun ilgili maddesi ve 42 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar staj ve işletmede mesleki eğitim yapan öğrencilere ödenecek ücret net asgari ücretin yüzde otuzundan az olamayacak.Özel sektör işletmelerine, bu doğrultuda ödenebilecek en az ücretin, yirmiden az personel çalıştıran işletmeler için üçte ikisi, yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işletmeler için üçte biri tutarında devlet katkısı ödenecek. Kamu kurum ve kuruluşlarına devlet katkısı ödenmeyecek.