Eğitim

YÖK'ten son açıklamalar! 2020 – 2021 Üniversiteler ne zaman açılacak? Üniversiteler Şubat'ta mı açılacak?

Koronavirüs salgını, üniversitelerde eğitimin belirli bir dönem uzaktan yapılmasına neden olmuştu. Bugün düzenlenecek olan Bilim Kurulu toplantısıyla birlikte okulların akıbetinin belli olması planlanıyor. Bu sefer gözler YÖK tarafından üniversiteler için yapılacak açıklamalara çevrildi. Sosyal medya üzerinden üniversiteler Şubat ayında mı açılacak? soruları gündemi meşgul etmeye başladı. Detaylar haberimizde.

ÜNİVERSİTELER ŞUBAT AYINDA MI AÇILACAK?

Konuyla ilgili henüz net bir gelişme ya da açıklama bulunmuyor. Ancak Boğaziçi Üniversitesi’nin yapmış olduğu açıklamada sadece zorunlu olunduğu durumlarda eğitimin yüz yüze olacağı belirtilmiş, derslerin online olarak işleneceği duyurdu.

YÖK'ten son açıklamalar! 2020 - 2021 Üniversiteler ne zaman açılacak? Üniversiteler Şubat'ta mı açılacak?

YÖK SON AÇIKLAMALAR

Üniversite öğrencileri YÖK tarafından yapılacak son açıklamaya odaklanmış durumunda. Yüksek Öğretim Dergisi’nin 17’nci sayısının sunuş yazısını yazan YÖK Başkanı Yekta Saraç, salgının yükseköğretim sistemine ve üniversite eğitim döneminde etkilerini değerlendirdi. Salgının ciddi anlamda insanlık trajedisi olduğu ifade eden Saraç, “Ve hepimizi birçok konuda daha derin ve daha kapsamlı düşünmeye sevk ediyor. Sağlıkta ve korunmada bireyleri tehdit eden ciddi riskler, ailelerin gelirlerindeki azalmalar, ulaşım kısıtlamaları, barınma gibi temel sorunlar, 2020-2021 eğitim yılında da tüm dünyayı olduğu gibi Türk yükseköğretimini de etkileyecektir” ifadesini kaydetti.

GELECEK EĞİTİM YILI İÇİN HER TÜRLÜ DURUMA KARŞI HAZIRLIK YAPIYORUZ

“Ancak ne yazık ki çoğu kez bu soruları cevaplayabilmek an itibari ile hem zor hem de verilebilecek cevaplar net değil. YÖK Başkanı olarak, verebileceğim en doğru ve sağlıklı bilgi, üniversitelerimizin bulundukları bölgelerin, şehirlerin coğrafi ve yerel özelliklerini de dikkate alarak Covid-19 krizinin dinamiklerinin devam etmesi halinde gelecek eğitim yılı için her türlü duruma karşı hazırlıklarını yapmakta olduklarıdır”

YÖK'ten son açıklamalar! 2020 - 2021 Üniversiteler ne zaman açılacak? Üniversiteler Şubat'ta mı açılacak?

“TEK DİLEĞİM BİR AN ÖNCE YÜZ YÜZE EĞİTİME GEÇEBİLMEK”

YÖK olarak, bu konu ile ilgili kararları rektörler ve ilgili kurullarla tartışarak aldıklarını ve her hafta kararları gözden geçirdiklerini ifade ederek, gelecek yılki eğitim için, “Henüz krizin gelecek eğitim yılı ile ilgili etkilerinin ne olacağını net olarak göremiyoruz. Tabii ki dileğimiz bir an önce yüz yüze eğitime geçebilmektir. Ancak Covid-19 pandemisindeki güncel verileri ve bilimsel çalışmaları takip ederek dünyanın pek çok ülkesinde, uzaktan eğitimin gelecek eğitim yılında da devam edebileceğini gözlemlemekteyiz” ifadesini kullandı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç açıklamasına devam ederek, bahar döneminde uzaktan eğitime ilişkin şu notları paylaştı:

“Üniversitelerimizin fiziki olarak kapalı olduğu 11 Mart 2020 tarihinden bu yana, bahar döneminde yükseköğretim kurumlarında örgün olarak açılması gereken 736 bin 341 ders sayısı uzaktan eğitim ile 663 bin 808 olarak gerçekleşmiş, yani tüm derslerin yüzde 90,1´i uzaktan eğitim ile verilebilmiştir. Bu oran sosyal bilimlerde yüzde 91, fen bilimlerinde yüzde 78, mühendislik bilimlerinde yüzde 77, sağlık bilimlerinde ise yüzde 54 olarak gerçekleşmiştir. Genel olarak bakıldığında ve dünya ülkeleri ile kıyaslandığında, tüm yaşanan zorluklara rağmen bu oranlar bir başarıyı göstermektedir”