Eğitim

YÖK'ün İş Garantili İlk Yurt Dışı Bursu Başladı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Türkiye’de ilk kez yabancı öğrencilere kendi ülkelerinde iş garantili öğrenim bursu verilmesi uygulamasını Pakistan ve Azad Keşmir uyruklu öğrencilerle başlattı.

YÖK Başkanı Yekta Saraç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı toplu yeni akademik yıl açılış töreninde, YÖK olarak ilk defa yurt dışı burs programını başlattıklarını ve bu bursları alan öğrencilerin kendi ülkelerinde mecburi hizmet yükümlülüğünün bulunduğunun hüküm altına alındığını duyurmuştu.

AA muhabirinin YÖK yetkililerinden aldığı bilgiye göre, YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın Nisan ayında yaptığı Pakistan ziyaretinde iki ülke arasında yükseköğretimde iş birliğini içeren anlaşma çerçevesinde ilk adım atıldı.

YÖK, Azad Jammu & Keşmir Üniversitesine 5’i lisans 7’si doktora olmak üzere 12 öğrenim bursu tahsis etti.

YÖK’ün ilk kez başlatacağı yurt dışı burs programı kapsamında, Pakistan Yükseköğretim Kurulu (HEC) tarafından onaylanan Pakistan ve Azad Keşmir uyruklu 7 doktora ve 5 lisans öğrencisi Türkiye’deki çeşitli üniversitelere yerleştirildi. Bu öğrenciler YÖK burslusu olarak Türkiye’de bilgisayar mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, hukuk, sınıf öğretmenliği ve işletme alanlarında yükseköğrenim görecek.

YÖK bursu kapsamında Türkiye’de eğitim görecek olan öğrencilerin yurt, sağlık ve eğitim giderleri YÖK tarafından karşılanacak. Ayrıca YÖK bu öğrencilere ortalama bin lirayı bulan burs verecek.

YÖK bursu, ülkeye geri dönme ve istihdam şartlı

Türkiye’de öğrenimini bitiren Keşmirli öğrenciler, yapılan ikili anlaşmalar gereği kendi ülkelerine dönmek ve ülkelerindeki Azad Jammu & Keşmir Üniversitesinde mecburi hizmetini tamamlamak durumunda olacaklar.

Türkiye’de ilk kez bu şartların konulduğu bir yurt dışı burs programının başlatıldığını ifade eden YÖK yetkilileri, bunun burs kapsamındaki ülkelere akademik destekte bulunmak ve bu dost ülkelerin bilim hayatına katkı sağlamak amacıyla yapıldığının altını çizdi.

YÖK bursu kazanan öğrencilere üst düzey uğurlama

İlk kez verilecek YÖK bursunu almaya hak kazanan öğrenciler, Azad Jammu & Keşmir Üniversitesinde düzenlenen ve aralarında Azad Keşmir Başbakanı Raja Muhammed Farooq Haider Khan, Pakistan Yükseköğretim Kurulu (HEC) Başkanı Prof. Dr. Mukhtar Ahmed ve TC Pakistan Büyükelçisi Babür Girgin’in de bulunduğu üst düzey yöneticilerin katıldığı törenle Türkiye’ye uğurlandı.

YÖK yetkilileri, YÖK’ün yurt dışı burs uygulamasının aynı şartlar altında başka ülkelerle de hayata geçirilmesi çalışmalarının hızla devam ettiğini, bu kapsamda Kosovalı öğrencilerin de yerleştirme sürecinin başlatıldığını kaydetti. 

Kamupersoneli.net / AA