Ekonomi

1 Ocak'ta 1,3 Milyon Çalışan Daha BES'e Katılacak

Otomatik Bireysel Emeklilik Sistemine 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren otomatik olarak geçilecek.

1 Ocak 2018 tarihinden itibaren, Türkiye genelinde mahalli idareler, KİT’ler ve 50-100 çalışanı olan özel sektör, otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) geçiş yapacak. Otomatik BES tasarrufların arttırılması amacı ile 2017 yılının başından itibaren uygulanmaya başladı. 

1 Ocak’tan İtibaren Geçilecek

Otomatik Bireysel Emeklilik Sistemine, 45 yaş altındaki çalışanların kademeli katılımı yeni yılda da devam edecek. Bununla birlikte 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren, KİT’ler, mahalli idareler ve 50-100 çalışanı bulunan özel sektör, otomatik BES sistemine dahil olacak. 

Bu katılımcılar ile birlikte, otomatik BES sistemine yaklaşık 1,3 milyon çalışan daha geçiş yapmış olacak. 10-50 çalışanı olan özel sektör 1 Temmuz 2018’de sisteme geçiş yapacakken, 5 ile 10 çalışana sahip olan özel sektör 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren otomatik BES sistemine geçiş yapacak.

Yeni Katılacaklardan Kesinti Yapılacak

İlk aşamada BES’e otomatik katılım kapsamında, bin ve üzeri çalışanı olan özel sektör 1 Ocak 2017’de, memurlar (genel ve özel bütçeli idareler) ile 250 bin çalışanı bulunan özel sektör 1 Nisan’da sisteme girerken 100-250 çalışanı bulunan özel sektör kuruluşları da 1 Temmuz itibari ile geçiş yapmıştı.

Otomatik BES sistemine yeni dahil olacak çalışanlar ise prime esas kazancın yüzde 3’üne karşılık gelen tutarda BES kesintisi yapılacak.

Ayrıca, çalışanların ödediği katkı paylarına, BES ile aynı koşullara tabi olarak yüzde 25 teşvik sağlanacak. 2 aylık cayma süresi sonrasında sistemde devam eden çalışanlara da ek olarak bin lira tutarında devlet katkısı sağlanacak.

Yüzde 5’i Kadar Devlet Katkısı

Emeklilik halinde hesabındaki birikimi yıllık gelir sigortasıyla almayı tercih eden çalışana, birikiminin yüzde 5’i kadar ilave devlet katkısı teşviki sunulacak.

Otomatik BES’e daha fazla katılımcı çekmek ve uygulamayı iyileştirmek için yapılan çalışmalar sürüyor.

Kamupersoneli.net – ANKARA