Ekonomi

12 Bin 500 Kişiye İşsizlik Maaşının Önü Açılıyor

Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 100 günlük eylem planı açıklandı. Açıklanan eylem planında işsizlik maaşı için önemli düzenlemelerin yapılacağı ifade edildi. 

İŞSİZLİK MAAŞI İÇİN ÖNEMLİ DÜZENLEME

İşsizlik maaşı bağlanabilmesi için son üç yılda en az 600 gün sigortalı olmak ve son 120 gün “sürekli” çalışmak gerekmektedir. Sürekli çalışma kuralının bazı istisnaları bulunuyor. Hastalık, ücretsiz izin, disiplin cezası, gözaltına alınma, mahkumiyetle sonuçlanmayan tutukluluk hali, kısmi istihdam, grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar, ekonomik kriz, doğal afetler nedeniyle iş yerinde faaliyetin durdurulması veya işe ara verilmesi halinde, son 120 günün hesabında prim yatırılmayan bu süreler kesinti sayılmıyor.

Konu hakkında Habertürk Gazetesinden Ahmet Kıvanç’ın aktardıklarına göre son 120 gün içinde iş değişikliği yapan ve iki iş arasında bir gün boşluğu bulunan çalışanlar işsizlik maaşı alamıyor. 3 yıl işsizlik primi ödeyen vatandaş işsiz kaldığında on aylık işsizlik maaşı alabiliyor. Ama 15 yıl kesintisiz çalışan bir işçi son 120 gün içinde o şirketten ayrılıp başka bir şirkette işe başlarken 1 gün prim ödenmeyen çalışan işsizlik maaşından yararlanamıyor.

120 GÜN ÇALIŞMA ŞARTINDA ESNEME YAPILACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından eylem planın açıklandığı tarihte bu durumdan dolayı işsizlik maaşı alamayan işçi sayısının 12 bin 500 olduğu belirtildi. 120 gün sürekli çalışma kuralına takılarak işsizlik maaşı alamayan işçiler için müjde eylem planından çıktı. 120 gün çalışma şartında esneme yapılacak.

KAMUPERSONELİ.NET

Bir Yorum

  1. Bende işsizim işkura kayıtliyım ama nedense adim çıkmıyor iş arıyorum