Ekonomi

20 yılın en yüksek üretimi Türkiye petrol üretiminde kendi rekorunu kırdı

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, yurt içi petrol üretiminde günlük 50 bin varili geçerek son 20 yılın en yüksek üretimine ulaştı.

50 BİN VARİLİN ÜSTÜNE ÇIKILDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in resmi Twitter hesabından duyurduğu habere göre, 2019 yılında 50 bin 327 varillik üretim gerçekleştirildi. 2018 yılı üretiminin ise 42 bin 330 varil olduğu kaydedildi.

SON 20 YIL EN YÜKSEK ÜRETİMİ

Bakan Dönmez, konuyla ilgili paylaşımında şunları kaydetti:

“Milli kuruluşumuz TPAO yurt içi petrol üretiminde günlük 50 bin varili geçerek son 20 yılın en yüksek üretimine ulaştı. ‘Bağımsız Enerji Güçlü Türkiye’ anlayışıyla tüm kaynaklarımızı milletimizin hizmetine sunmaya devam edeceğiz.”

DAHA ÖNCE NELER YAŞANMIŞTI?

2018 yılında günlük 43 bin 500 varille son 17 yılın en yüksek yurt içi üretimine ulaştığını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2019 yılında ise 45 bin 800 varil ile rekor kırıldığını söylemişti ancak üretim tahminlerin de ötesine geçerek 50 bin varili geçti.

Bakan Dönmez Lüleburgaz’da TPAO’ya ait Çeşmekolu-2 sahasında kayagazı sondajı için start verdi. Ardından personelle birlikte iftarını açan Bakan Dönmez “Sizler burada sadece hidrokarbon arama ya da üretimi yapmıyor, enerjide bağımsızlık hedefimize birer tuğla koyarak yeni Türkiye’yi inşa ediyorsunuz” diye konuştu. Kara alanlarında yaptıkları çalışmalarla 300 bin hanenin 10 yıllık ihtiyacına denk gelecek doğalgaz keşfi yaparak vatandaşta büyük bir heyecan oluşturduklarını anlatan Bakan Dönmez, “Sonrasında Siirt ve Diyarbakır’da gerçekleştirdiğimiz petrol keşiflerimiz yine milletimizin bizlere olan güvenini daha da artırdı. Diyarbakır ve Siirt’te 3 sahadaki keşiflerimizdeki toplam yerinde rezerv 22,52 milyon varil. Bu keşiflerle ekonomimize yaklaşık 700 milyon dolar katkı sağlamış olacağız. Özellikle Diyarbakır Mermer-1 adlı kuyumuzda başarıyla gerçekleştirdiğimiz hidrolik çatlatma yöntemi hem teknolojik yeterliliğimizi hem de sizlerin operasyonel kabiliyetini göstermesi açısından ayrı bir öneme sahip. 2019’da da çatlatma operasyonlarımız sürecek” açıklamasını yaptı.

20 yılın en yüksek üretimi Türkiye petrol üretiminde kendi rekorunu kırdı

Diyarbakır’da Gözalan ve Batı Bostanpınar, Trakya’da ise Çeşmekolu kuyularında çatlatma operasyonu planladıklarını söyleyen Bakan Dönmez “Bunlarla birlikte yine bu yıl, arama sahalarında akışkanlık sağlayarak üretime kazandırmak; üretim sahalarında ise kurtarım faktörünü artırmak amacıyla daha önceden sondajı yapılmış ve çatlatma yapılacak olan kuyuları belirledik. Bu kapsamda Batman Bölgesinde Çalışkan, Derin Kastel ve Doluçanak sahalarında, Adıyaman’da Karakuş ve Batı Gökçe sahalarında, Trakya’da ise Güney Karaçalı, Batı Değirmenköy, Batı Mesutlu sahalarında çatlatma operasyonu gerçekleştireceğiz” dedi.  
Türkiye Petrolleri’nin 2019’de günlük petrol üretimini 43 bin 500 varilin üzerine çıkararak son 17 yılın en yüksek yurt içi üretim rakamına ulaştığını ifade eden Dönmez şunları kaydetti: Bir başka deyişle 2018’de yurt içi petrol üretiminde son 17 yılın rekorunu kırdık. 2019’da ise günlük ortalama petrol üretimimiz 45 bin 800 varil olarak gerçekleşiyor. Yani her geçen gün daha fazla üretiyor, ülkemize daha fazla katkı sağlıyoruz. Bugün itibarıyla, Türkiye Petrolleri eliyle bin 220 kuyuda petrol, 113 kuyuda ise doğal gaz üretimi yapıyoruz. Özel sektörümüz de 252 kuyuda ham petrol üreterek milletimizin kullanımına sunuyor. Doğalgaz tarafında ise 110’un üzerinde kuyuda doğalgaz üretimi devam ediyor. 2019’un ilk 3 ayında özel ve kamu ham petrol üretimimiz 4,8 milyon varil oldu. Doğalgaz üretiminde ise yüzde 33’lük bir artışla 134,5 milyon metreküpe ulaştık.

SONDAJ GEMİSİ YAVUZ TEMMUZDA SONDAJA HAZIR

Fatih sondaj gemisinin Doğu Akdeniz’de Finike-1 kuyusunda sondaja planlandığı gibi devam ettiğini söyleyen Dönmez, 2 bin 338 metre deniz derinliğinde gerçekleşen sondaj faaliyetinin 100 günün üzerinde sürmesini planladıklarını kaydetti. Teknik özellikler bakımından Fatih’in kardeşi olan ikinci derin deniz sondaj gemisi Yavuz’un da teknolojik geliştirme ve iyileştirme çalışmalarının sürdüğünü belirten Bakan Dönmez “Yerli ve millî teknoloji kullanılarak yaptığımız upgrade çalışmalarımızın yüzde 80’i tamamlandı. Bir aksilik yaşanmadığı takdirde Yavuz, temmuzda sondaja hazır duruma gelecek. Böylece Doğu Akdeniz’de bayrağımız iki dev, Fatih ve Yavuz tarafından dalgalandırılacak” diye konuştu. Türkiye’nin, KKTC’nin haklarını savunmaya sonuna kadar devam edeceğini altını çizen Dönmez “Ne kimsenin hakkını yemeye ne de kendi hakkımızı yedirmeye niyetimiz var. Bizim derdimiz ruhsatlı bölgelerimizdeki yer altı kaynaklarımızı insanımızın huzuru ve refahı için kullanmak. Akdeniz’de kirli hesapları olanlar, bölge dışı aktörlerin arkasına saklanarak bir oldubittiyle Kıbrıs Türklerinin hakkına göz dikenler, bu çılgınlıklarından şimdiden vazgeçsin. Türkiye, Kıbrıs Türkü’nün ezilmesine dün nasıl seyirci kalmadıysa bugün de eli kolu bağlı tribünden seyredemez” açıklamasını yaptı.

.