Ekonomi

2016 Yılı Tarımsal Destekleri Hakkında Açıklama Geldi

Eskişehir Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan 2016 yılı tarımsal desteklemenin içeriğine ilişkin, “2016 yılı tarım desteklerinin içine analiz laboratuvarı ve tarım danışmanlığının da alınmasını, geçen yıllarda yaptığımız çalışmaların boşa gitmemesini istiyoruz.” Açıklamasında bulundu.


Başkan Buluşan, yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’ten çok memnun olduklarını, yürütülen ve yapılan çalışmaları takdir ettiklerini dile getirdi.

Tarımsal desteklemenin açıklandığını ve toprak analiz laboratuvarı ile tarımsal danışmanlık desteğinin yeterli olmadığını düşündüklerini aktaran Buluşan, “Hükümetimiz verdiği analiz desteği üreticilerimizi teşvik ediyordu. Bu desteğimizin çekilmesiyle üreticilerimiz analiz yaptırmaya sıcak bakmıyor. Türkiye’de 280 analiz laboratuvarının yaklaşık bin çalışanıyla mağdur olacağını düşünüyoruz. Bunun yanında teşviklerin düşmesi sonucu tarım danışmanlarımız da işsiz kalacak. 2016 yılı tarım desteklerinin içine analiz ve tarım danışmanlığının da alınmasını, geçen yıllarda yaptığımız çalışmaların boşa gitmemesini istiyoruz.” Açıklamalarında bulundu.

Bu Konuda Yapılan Çalışmalar Yeniden Gözden Geçirilsin

Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi 2. Başkanı Eren Çağdaş da tarım danışmanlarının çiftçilerdeki bilgi eksikliğini giderdiğini söyledi.

Tarım danışmanlığının desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Eren Çağdaş, “Biz oda olarak bu desteklemeyi özellikle istiyoruz. Bakanlığın bu konudaki çalışmaların tekrar gözden geçirilmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ziraat Mühendisi Tarım Danışmanı İlknur Gül ise 3 yıldır tarım danışmanlığı görevini yürüttüğünü söyledi.

Çiftçilerdeki dededen kalma alışkanlıkları değiştirmeyi amaç edindiklerini dile getiren Gül, “Yenilikçi düşünceleri çiftçilerimize aktarabilmek için çok uğraştık. Bundan sonra da aktif rol almak istiyoruz. Türkiye çapında aktif 3 bin tarım danışmanı çalışıyor. Tarımsal desteklemelerdeki yıllık ücret yeterli gelmiyor. Aktif çalışmaya devam etmek istiyoruz. İnşallah talebimizi duyarlar ve bu düzenleme tekrar gözden geçirilir.” değerlendirmesini yaptı.