Ekonomi

2018 İşsizlik Maaşı Ne Kadar? Nasıl Alınır?

İŞKUR tarafından mesleğinize uygun olarak iş bulana kadar geçinmenize olanak sağlayacak işsizlik sigortası fonundan karşılanan aylık ücret olarak ödeme yapmaktadır. Söz konusu işsizlik maaşında ise bazı yeni düzenlemeler yapılmış durumda:

İşsizlik maaşında yapılan bu düzenlemeler ve işsizlik maaşıyla alakalı olarak merak edilen detayları sizler için derledik.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

İşsizlik maaşının hesaplanması brüt kazançlara göre yapılmakta. Kişilerin son dört ay içerisinde brüt maaş miktarının yüzde 40’ı olarak ödemesi yapılan işsizlik maaşının tavan fiyatı asgari ücretin brüt tutarlarının yüzde 80’ini geçmediği ifade ediliyor.

2018 Ocak ayında yapılan asgari ücret zammı ile beraber işsiz vatandaşlara İŞKUR tarafından ödenen işsizlik maaşında yükselme yapıldı. Söz konusu Ocak ayında yapılan zamlarla beraber asgari ücretin bin 603 Türk Lirası olmasıyla beraber belirlenen işsizlik maaşındada yükseltmeler yapılmış durumda. Bununla beraber açıklanan işsizlik maaşına göre en düşük işsizlik maaşı; 705 Türk Lirası 60 Kuruştan, 805 Türk Lirası 44 Kuruşa yükseldi.

Diğer yandna en yüksek işsizlik maaşı ise Bin 411 Türk Lirası 20 Kuruştan, Bin 610 Türk Lirasına çıktı.

İŞSİZLİK MAAŞINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?

Çalışmakta olunan iş yerinden kendi istekleriyle ayrılan çalışanlara İŞKUR tarafından işsizlik maaşı ödemesi yapılmakta. İŞKUR üzerinden yapılan işsizlik maaşından yararlanabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmekte.

Peki şartlar neler?

İşsizlik maaşı almak isteyen vatandaşlardan aranan ilk şartlardan birisi alışmış oldukları iş yerlerinde 120 gün sigorta primi yatırmaları gerekmektedir. Bununla beraber ek olarak işten ayrılan çalışanların 3 yıl içerisinde en az 600 sigorta primi yatırmış olmaları gerekiyor. Bu şartlar karşılandığında ise İŞKUR aracılığıyla işsizlik maaşı ödemesi yapılıyor.

İşsizlik maaşından yararlanabilmek için gereken hususlardan biri ise işten ayrıldıktan 30 gün içerisinde başvuruların yapılması gerekmekte. Söz konusu durumlara göre işsizlik maaşı almak isteyen vatandaşlar yatırmış oldukları primlere göre işsizlik maaşı alabilirler. 600 bün primi bulunan vatandaşlar 180 gün, 900 gün primi olan vatandaşlar ise 240 gün ve 1080 gün primi bulunan vatandaşlar ise 300 gün süre ile bu maaştan yararlanabilirler.

Kamupersoneli.net I ANKARA