Ekonomi

2018 Yılında Memur ve Emeklilerin Zamlı Maaşları Ne Kadar Olacak?

3 Ocak tarihinde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2017 Aralık ayı enflasyon rakamları açıklanacak. TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon rakamlarının ardından, toplu sözleşmede uzlaşmaya varılan karar doğrultusunda enflasyon farkı tutarı maaşlara zam olarak yansıyacak. Peki son durum ne ? Haberimizde değerlendiriyoruz.

ZAMLI MAAŞLAR OCAK AYINDAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

Kamu kurumlarında çalışan ve bu kurumlarda emekli olmuş milyonlarca vatandaş Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak Aralık ayı enflasyon rakamlarını merak ediyor. Açıklanacak rakamların ardından 2017 yılının son altı ayının enflasyon değerleri belirlenecek ve belirlenen değerlere göre enflasyon farkı maaşlara zam olarak yansıyacak. Toplu sözleşmede alınan karar doğrultusunda, memurlar ve memur emeklilerinin maaşında b aydan geçerli olmak üzere yüzde 4’lük bir artış yaşanacak. Bu artışa bir de enflasyon farkı değerleri eklenecek. 

ARALIK AYI ENFLASYON TAHMİNLERİ

Aralık ayı enflasyon rakamlarının 3 Ocak tarihinde açıklanmasının ardından enflasyon farkı netlik kazanacak. Yılın son 6 ayına göre belirlenecek enflasyon farkında açıklanan 5 aylık fark şuan yüzde 0.97 seviyelerinde. Uzmanların konuya ilişkin yaklaşımlarında ise enflasyonun yüzde 4’ü aşması öngörülüyor. Eğer enflasyon yüzde 4’ü aşarsa bu rakamın üstündeki değer enflasyon farkını etkileyecek. Merkez bankası ve konuya yönelik anketlerde yüzde 4’lük enflasyon farkının aşılacağı yönünde. Artması beklenen enflasyon farkı ise 3 Ocak tarihinde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak değerlerle kesinleşecek. 

ŞUAN Kİ DURUMDA KİM NE KADAR ALACAK?

Şuan da devlet tarafından ödenen en düşük memur maaşı 2 bin 721 lira, toplu sözleşme kapsamında alınan karar doğrultusunda bu rakama Ocak ayında yüzde 4’lük zam oranı eklenecek ve en düşük maaş 2 bin 821 lira seviyelerine çıkacak. Mevcut enflasyon farkının da eklenmesiyle bu tutar 2 bin 857 lira olacak. Yani enflasyon farkının 0.97 puanlarda olması durumunda en düşük memur maaşında 136 liralık bir artış meydana gelecek. Aynı şekilde en düşük emekli maaşı da bu enflasyon rakamlarıyla, bin 871 liradan bin 964 liraya yükselerek 93 liralık bir artış yaşanacak. 

Kamupersoneli.net – ANKARA