Ekonomi

2019 Dul Ve Yetim Aylığına Zam Yapıldı Mı? 2019 Dul Ve Yetim Maaşı Almak İçin Neler Yapılır?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından eşi vefat eden kadınlara ve yetim kalan çocuklara dul ve yetim ağlığı adı altında ödemeler yapmaktadır.

Ayrıca bu ödemelere yetim aylığı veya ölüm aylığı da denilmektedir. 2019 yılında dul ve yetim maaşının nasıl alındığı sorgulanmaya devam ediyor.

Yapılan zamlarla beraber dul ve yetim ağlığı tutarının ne kadar olduğu araştırılıyor. Peki 2019 dul ve yetim aylığına zam yapıldı mı? 2019 dul ve yetim maaşı almak için neler yapılır?

DUL VE YETİM AYLIĞI NEDİR? NE ANLAMA GELİR?

Sigortalı vatandaşların vefat etmesi durumunda geride kalan hak sahipleri (eş ve çocukları) devlet tarafından ödeme alır ve bu ödemeye dul ve yetim aylığı adı verilmektedir.

Vefat eden kişi kadın ya da erkek fark etmeksizin çocuklar ve eşler Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen ödemeleri alabilecektir.

Ayrıca çocukların kız ile erkek olarak ayrılmasına izin verilmez. Tüm çocuklar bu ödemeleri alabilecektir.

KIZ ÇOCUKLARININ ÖDEMESİ KESİLMİYOR

Diğer yandan kız ve erkek çocukların yetim aylığında farklılık vardı. Kız çocukları bekar ve çalışmıyorlar ise yaş sınırı olmadan yetim aylığı alabilir.

ERKEK ÇOCUĞA 25 YAŞINA KADAR ÖDEME VERİLİYOR

Ancak erkek çocuklar öğrenim görmeleri durumunda 18, orta öğrenim gördüğünde 20 ve üniversite öğreniminde ise 25 yaşına kadar ödeme alır fakat 25 yaşını dolduran erkek çocuğun aylığı kesilecektir.

2019 YILI DUL VE YETİM MAAŞI TUTARI NE KADAR?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı dul ve yetim maaşı hesaplanması durumunda hak sahipleri belirli oranlarda maaş alabilir.

Yapılan ödemeler ise şu şekilde hesaplanmaktadır;

Vefat eden sigortalı kişinin eşi maaşının %50’sini,

Vefat eden sigortalının çocuğu yoksa eşi maaşının %75’ini

Vefat eden sigortalının bir çocuğu varsa, çocuğu yüzde %25’ni

Vefat eden sigortalının birden fazla çocuğu varsa, çocukları maaşının %25’ni

Anne ve babanın vefat etmiş olması durumunda çocuğa %50 oranında maaş bağlanmaktadır.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenen dul ve yetim maaşı 2019 yılı itibariyle zamlandı ve en düşük dul aylığı 551 TL, yetim aylığı ise 275 TL olarak bildirildi.

Bir Yorum

  1. Sigortalı olmayanlar neden faydalanamıyor bu maaşdan acaba iş günü eksik diye emekli yapmıyorlar.Hangi mantık bu yasayı koyuyor bilmiyorum.Yahu ölmüş biri nasıl iş günü dolduracak acaba.Bir aile dağılıyor yıkılıyor sen iş günü sorguluyorsun.10 yıl oldu eşim öleli ama iş günü eksik diye emekli etmiyorlar 3 çocuğa nasıl baktığımı gelin görün iş yok.işkur alıyor 6 sonra çıkart.Buda ayrı sorun.Allah yardımcımız olsun iyi günde değiliz.