Ekonomi

2019 Haziran Ayı Kira Artış Zam Oranı Ne Kadar? TÜİK TEFE- TÜFE Haziran Ayı Kira Artışı Hesaplama!

2019 yılı Haziran ayı içinde kira sözleşmesi yenilenecek kiracılar zam oranlarını merak ediyor.

TÜİK TEFE- TÜFE Haziran Ayı Kira Artışı Hesaplama araştırması yapan ev sahipleri ve kiracıları ilgilendiren zam oranları TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon rakamlarıyla belli olacak.

Peki 2019 Haziran Ayı Kira Artış Zam Oranı Ne Kadar? İşte milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren gelişmeler…

HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞ ZAM ORANI NE KADAR?

2019 yılı Haziran ayı kira artışı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak enflasyon rakamıyla belli olacak.

Ayrıca Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) her ayın 3’ünde enflasyon rakamlarını açıklamaktadır. Bu kapsamda 3 Haziran 2019 tarihinde belli olacaktır.

2019 Haziran Ayı Kira Artış Zam Oranı Ne Kadar? TÜİK TEFE- TÜFE Haziran Ayı Kira Artışı Hesaplama!

HAZİRAN KİRA ARTIŞI ZAM ORANI NE KADAR?

TÜFE’de (2003=100) 2019 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,95, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,99, bir önceki yılın aynı ayına göre %18,71 ve on iki aylık ortalamalara göre %19,91 artış gerçekleşti.

Hesaplama örneği
Mevcut kira bedeli: 1000 TL
Zam oranı: yüzde 19.91
Zam bedeli: 198 lira
Zamlı kira bedeli: 1.199 TL 

KİRA ARTIŞ ZAM ORANI NEYE GÖRE HESAPLANIR?

Kira artışlarında yılbaşında yapılan düzenleme kapsamında zam oranlarının belirlenmesinde Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) yerine 12 aylık tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) ortalaması zorunluluğu getirildi. TÜİK’in açıkladığı son verilere göre, TÜFE’de 12 aylık ortalamaya göre yüzde 19.39 arttı. Bu oran, Haziran ayında ev sahiplerinin yıllık kira artışında dikkate alacağı azami oran olacak.

2019 Haziran Ayı Kira Artış Zam Oranı Ne Kadar? TÜİK TEFE- TÜFE Haziran Ayı Kira Artışı Hesaplama!

MAYIS AYI KİRA ARTIŞI ZAM ORANI NE KADARDI?

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,69 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde yüzde 2.98  arttı.

TÜFE’de (2003=100) 2019 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,69, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,00, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,50 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 19,39 artış gerçekleşti. Buna göre mal sahipleri kiracısına yüzde 19.39  oranında zam yapacak.

2019 Haziran Ayı Kira Artış Zam Oranı Ne Kadar? TÜİK TEFE- TÜFE Haziran Ayı Kira Artışı Hesaplama!

KİRA NE KADAR ZAMLANABİLİR?

Kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayda açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması yıllık kira artış oranı olarak kullanılır. Örneğin Ocak ayında kira sözleşmesi dolan bir kişi Şubat ayında zamlı kira öder ve bunun için TÜİK Ocak 2019 TEFE TÜFE rakamları içerisinde yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması Şubat 2019 kira zam oranı olarak uygulanır.

Ancak açıklanan bu rakam ev sahibi tarafından uygulanabilecek en yüksek tavan zam oranıdır. Yani açıklanan rakam yapılabilecek en yüksek zam oranı olup kiracı ve ev sahibi karşılıklı anlaşma ile bu oranı aşmayacak şekilde daha düşük bir tutarda kira zammı ile uzlaşmaya varabilir. Buradaki yasal kriter tarafların karşılıklı anlaşma ile yasal sınır olarak belirlenen 12 aylık TÜFE rakamını aşmadan zam yapmalarıdır.

Bir Yorum

  1. ANLAŞMADA, TEFE+TÜFE /2 =….YILLIK KİRA ZAM ORANI OLARAK YAZILI SÖZLEŞME İLE TESPİT EDİLMİŞSE NE OLACAK?BUNU AÇIKLAR MISINIZ?