Ekonomi

2019 Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır? İstifa Ederek Tazminat Almak İsteyenler Dikkat

Kıdem tazminatı almak için çalışanların işten çıkış şekli önem taşıyor. Ayrıca belli durumlarda işten kendi ayrılan çalışanlar da kıdem tazminatı alabiliyor. Güncel durumda kıdem tazminatı almak isteyen çalışanların en az 1 yıl çalışmış olmaları gerekmektedir. Ancak bu konu hakkında bazı istisnalar bulunmaktadır. Hangi şartlar da kıdem tazminatı alınabilir? Konuya ilişkin detayları kamupersoneli.net olarak okuyucularımızla paylaşıyoruz. Sigortalı çalışanların bir güvencesi olan kıdem tazminatı öncelikle iş yerinde kesintisiz olarak bir yıl çalışmış olan işçileri kapsamaktadır. 

KİMLER KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR?

Kıdem tazminatını aynı işyerinde en az 1 yılı doldurmuş olan çalışanlar olabilecektir. 1 yılı doldurmayan çalışanlar işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı alamayacaklardır.

Genel anlamıyla kıdem tazminatını alabilmek için kişinin kendi istek ve kusuru dışında işten çıkartılması gerekiyor. İşçi herhangi bir sebep olmadan istifa edip ayrılırsa, kıdem tazminatı alamıyor.

KIDEM TAZMİNATINDA İSTİSNALAR

Genel olarak işyerinden kendi ayrılan çalışanlar kıdem tazminatı alamıyor. Ancak bu durumda bazı istisnalar bulunuyor. Bu istisnalar ise şöyle:

● İş Kanunu 24. Madde’de sayılan haklı fesih şartlarının oluşması durumunda istifa edenler tazminat alabiliyor.

● Emekli olanlar kendi istekleriyle ayrılıp tazminat alabiliyor.

● Zorunlu askerlik görevine gidenler ayrılıp tazminat alabiliyor.

● Evliliğinin üzerinden 1 yıl geçene kadar ayrılan kadın çalışanlar tazminat alabiliyor.

● 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar SGK’dan 15 yıl 3600 gün şartlarını tamamladıklarına dair yazı aldıktan sonra kendi istekleriyle ayrılıp tazminat alabiliyor.

● Vefat halinde de yakınlarına tazminat ödeniyor.

DOĞUM YAPAN KADINLAR TAZMİNAT ALABİLİR Mİ?

Bu sebeple işten ayrılma durumunda kıdem tazminatı alınamıyor. Sağlık sebepleri ile tazminat alınabilmesi için belli şartlar bulunuyor. Bunun için işyerinde bir hastalık bulaşma riski olması gerekiyor. Bunun dışındaki sağlık sorunları (malullük ve sakatlık hariç) tazminat alma gerektirmiyor..

TAZMİNAT NASIL HESAPLANIYOR?

Kıdem tazminatı hesabı yapılırken işçinin çalıştığı süreye bakılıyor. Her yıl için son brüt maaşından bir maaş hesaplanıyor. 1 yılı tamamlamayan süreler de hesaba katılıyor.

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Peki kıdem tazminatı nedir? İşte kıdem tazminatının detayları şöyle:

Takvim Gazetesinin aktardıklarına göre Sigortalı çalışanların bir güvencesi olan kıdem tazminatı öncelikle iş yerinde kesintisiz olarak bir yıl çalışmış olan işçileri kapsamaktadır. Biraz daha ayrıntıya girecek olursak; 4857 sayılı İş Kanunu’na göre işçinin işten çıkarılması durumunda, işveren tarafından çalışana ödenmesi zorunlu olan tazminattır. Adından da anlaşılacağı gibi kıdem tazminatı, işçinin kıdemine yanı çalıştığı işi tecrübe ettiği süreye göre değişiklik gösterir. Kısaca anlatmak gerekirse de işçinin çalıştığı süredeki emeğinin karşılığıdır. Daha detaylı bilgiyi https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.4857.pdf linkinden İş Kanunu’nun ilgili mevzuatında bulabilirsiniz.

Kıdem tazminatının en belirgin özelliği ise işverenin, çalışanını işten kolayca çıkartması için caydırıcı bir unsur olmasıdır. Hem işçinin çıkarılma evresinde hem de çıkarılması durumda sonrasındaki evrede maddi bir destek olan kıdem tazminatı en önemli bir yasal haktır. Ancak kıdem tazminatını hak etmenin bazı koşulları bulunmaktadır.

Bir Yorum

  1. Calistigim is yerinde 13yil calistim 12 07 2019 da emekliligim doldu ayrildim is yeri tazminatimi yatirdi ama yillik izin hic kullanmadim is yeri yillik izin parasini vermiyor ve mesailerimi nasil alabilirim

  2. 11 ay çalıştım fakat iş sahibi aşırı baskı uyguladığı için işten ayrıldım tazminat alma hakkım varmı

  3. Slm.esim 3 yıldır bir kozmetik atölyesinde çalışmakta bu atölyede yapıştırıcı maddeler yani kimyasallar kullanılıyor ve bu kimyasallar baya rahatsız etmeye başladı astımı başladı aynı zamansa yapıştırıcı maddeler arasında çalışarak baş dönmeleri ve istiğfar etmeye başladı bu çalıştığı iş yerinden ayrılırsa tazminat alabilir mi kendi istegiylen ayrılırsa cevap yazarsanız seviniriz