Ekonomi

2019 Memur Gelir Vergi oranları belli oldu! Memurlar 2019'da yüzde 30 gelir kaybı yaşayacaklar!

Memur-Sen’den, çalışanların vergi oranının arttırılmasına, ‘Tırtıl’’ örneği vererek ‘’ tırtıl bir yaprağın kenarından kemirerek, bitiriyor. Vergi de memurların maaşlarını aynen böyle bitiriyor’’ dedi..  

3 milyon 200 bin memur artan vergi dilimlerine isyan etti. Çünkü iddialarına göre, maaşlarında 2019’da yüzde 30 kayıp olacak…

Memur-Sen’den bu konu ile ilgili yaptığı açıklamada, memurun yüzde 30 maaş kaybını, enflasyonun aylıklara yansıtılmadığına bağladı.

En düşük maaş alan bir memur vergi dilimine yılın 6. ayında giriyordu fakat son yapılan düzenleme ile 2 ay öncesine çekilerek 4. ayda girecek. Yüzde 15 vergi veren bir çalışan artık yüzde 20 vergi ödemeye başlayacak. Memur-Sen’e göre ek ödeme alan öğretmen ve sağlık çalışanları için bu rakam, daha da artacak.

İşte bu kaybı yaşamamak için, vergi diliminin yüzde 15’e sabitlenmesini ya da, yüzde 15 dilim için belirlenen 18 bin liralık maaş matrahın iki katına çıkarılmasını istiyor Memur-Sen.

3 milyon memurun maaşında Ocak’tan Aralık’a büyük kayıp yaşanacak. Tıpkı 365 günün 128 gününü gelir vergisi için çalışmak zorunda kalan asgari ücretliler gibi.

2019 ZAMLI MEMUR MAAŞLARI KAÇ LİRA OLDU?

Memur maaşlarına yapılacak olan ocak zammı enflasyon rakamlarının belli olması ile netlik kazandı. Hazine ve Maliye Bakanlığınca, enflasyon oranından kaynaklı olarak ilave yüzde 6,73 artış ile birlikte kamu görevlileri ile memur emeklilerinin aylık ve ücretlerinde ocak ayından geçerli olmak üzere toplamda yüzde 10,73 artış yapıldığı belirtilerek, bu çerçevede aile yardımı ödeneği dahil (2 çocuk-eş çalışmıyor) en düşük memur maaşının 3 bin 512 liraya, en düşük memur emekli aylığının da 2 bin 379 liraya yükseldiği bildirildi.  Gerçekleşen bu enflasyon oranından kaynaklı olarak ilave yüzde 6,73 artış ile birlikte kamu görevlileri ile memur emeklilerinin aylık ve ücretlerinde ocak ayından geçerli olmak üzere toplamda yüzde 10,73 artış yapıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Aynı dönemde SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarında ise yüzde 10,19 artış sağlanmıştır. Bu çerçevede aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 3 bin 133 liradan 3 bin 512 liraya, en düşük memur emekli aylığı 2 bin 149 liradan 2 bin 379 liraya yükselmiştir.”